Tko je vodeći strijelac hnl-a?

Nestorovski: Makedonski mediji pritišću izbornika da me pozove u reprezentaciju

Ilija Nestorovski
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.10.2015.
u 23:20

– Izgleda da ću dobiti uskoro poziv. Makedonski mediji već rade pritisak na izbornika pa možda zaigram u dvije posljednje utakmice kvalifikacija – rekao je Ilija.

lija Nestorovski (25) dvije godine zaredom bio je najbolji strijelac Druge hrvatske nogometne lige. Plasmanom zaprešićkog Intera, čiji je Ilija član, u Prvu HNL, malo tko je očekivao da će Ilija i dalje ostati u vrhu najboljih strijelaca, ali ovoga puta u društvu "velikih dečkiju". No, nakon 11 odigranih kola mladi Makedonac je trenutačno prvi strijelac lige. Uoči 12. kola Prve HNL-a sa sedam pogodaka dijelio je prvo mjesto s Arminom Hodžićem, napadačem zagrebačkog Dinama. I baš su jedan protiv drugog igrali u subotnjoj utakmici u Zaprešiću.

Rođen je u Prilepu i prve nogometne korake napravio je u domaćoj momčadi Pobeda, klubu koji je nekada u bivšoj Jugoslaviji dogurao do igranja u Drugoj ligi – istok.

Igrao sam Ligu prvaka

Kao mali gledao je osvajanje prvog naslova Pobede u prvenstvu Makedonije, 2002. godine, ali i brojne europske utakmice. U prvoj seniorskoj sezoni u Pobedi osvojio je naslov prvaka Makedonije, 2007. godine.

– Debitirao sam za prvu momčad sa 17 godina – sjeća se Ilija.

Nakon četiri sezone provedene u Pobedi odlazi u Češku. Zanimljivo je da je 19-godišnjak na stolu imao i neke druge ponude. Jedna je bila da ide u beogradsku Crvenu zvezdu gdje je nekad briljirao najveći makedonski napadač u povijesti Darko Pančev, a tu su još bile i ponude albanskog Flamurtarija i poljske momčadi Zaglebie iz Lublina. Na kraju se odlučio za Češku. Tri sezone igrao je za klub Slovačko. Ustvari, tri godine bio je član tog kluba jer je u njemu malo ili nimalo igrao. U te tri godine dvaput je bio posuđen, prvo u Viktoriju iz Žižkova, a onda u skopski Metalurg. U te tri sezone postigao je tek četiri pogotka, dva za Slovačko i po jedan za Viktoriju i Metalurg.

– U Češkoj mi je bilo dobro osim što nisam često dobivao priliku za igranje. Jezik je bio sličan tako da sam se dobro sporazumijevao. Kada bi negdje zapelo, služio sam se engleskim jezikom – rekao je Nestorovski.

Dolaskom u Inter, preporodio se. U dvije sezone u 2. HNL postigao je ukupno 46 pogodaka. Nakon prve sezone provedene u "žutom" dresu, zanimanje je pokazao skopski Vardar koji je 2014. godine počeo stvarati jednu dobru momčad. No, klub Slovacko nije bio za tu opciju pa je ostao u "Divu iz Predgrađa". Inter je pak uoči ove sezone otkupio njegov ugovor od češkog kluba Slovacko čiji je Ilija bio član. Plan zaprešićkog kluba je da kasnije proda Iliju u neki dobar inozemni klub i tako zaradi novac koji će biti prijeko potreban za financiranje jedne od sljedećih sezona. A svakim pogotkom Ilijina cijena raste iz dana u dan. Trenutno je njegova tržišna vrijednost prema transfermarktu 600.000 eura. Prema tome je trenutačno najskuplji igrač zaprešićkog kluba.

Inter je u svojim redovima imao nekoliko jako dobrih stranaca koji su poslije igrali za dobre europske klubove poput Aleksandra Trajkovskog, Srđana Pecelja, Dode.

Ilija se nada skorom igranju za makedonsku seniorsku reprezentaciju. Ima tek nekoliko nastupa za reprezentaciju ali u mlađim dobnim skupinama.

Martina dobro kuha

– Izgleda da ću dobiti uskoro poziv. Makedonski mediji već rade pritisak na izbornika pa možda zaigram u dvije posljednje utakmice kvalifikacija – rekao je Ilija.

Što se tiče reprezentacije, Makedonija je trenutačno posljednja u kvalifikacijskoj skupini sa samo jednom pobjedom (Luksemburg) i čak sedam poraza. Izbornici Makedonije Boško Đurovski do smjene i Ljubinko Drulović, davali su priliku Radeskom, Ivanovskom, Hasaniu i Trajkovskom. Upravo je ovaj posljednji karijeru napravio u zaprešićkom Interu odakle je otišao u Belgiju, a danas igra u talijanskom Palermu.

– Izbornicima je Hrvatska očigledno daleko od očiju – rekao je jednom prilikom Ilija.

Ilija inače živi u Zaprešiću. Kaže da ne bi imalo smisla stanovati u Zagrebu jer bi gubio puno vremena na putovanje do Zaprešića. A treninzi su ponekad dvaput dnevno.

– Živim sa suprugom Martinom i kćeri Irinom koja ima samo dva mjeseca. Žena dobro kuha, ha, ha – istaknuo je.

Pitate li ga koji su mu napadači idoli, redom nabraja najbolje makedonske "devetke" – Vasil Ringov, Darko Pančev, Milko Đurovski, Goran Pandev.

– Lijepo je da sam najbolji strijelac Prve HNL, ali se nadam da ću u zimskom prijelaznom roku otići u neki inozemni klub – zaključio je Nestorovski.

Komentara 1

GA
galway
13:17 12.10.2015.

Pusti priču... daj pare! Slika i prilika HNL - bila i biti će.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije