BITKA ZA MATEA

Inter bi da Kovačić sam odluči, a on žarko želi na SP

'Inter Milan's Mateo Kovacic (L) fights for the ball with Juventus' Andrea Pirlo during their Italian Serie A soccer match at the San Siro stadium in Milan March 30, 2013. REUTERS/Alessandro Garofal
Reuters/Pixsell
20.04.2013.
u 12:26

Šef Stručne komisije Jozak tvrdi da njegov Dinamo neće zaustaviti nijednoga igrača koji dobije poziv

Bitka za Matea Kovačića nije izgubljena. To tvrdi šef stručne komisije HNS-a Romeo Jozak, čija je misija u Italiji zasad izrodila samo dozvolu Atalante Marku Livaji za nastup na SP-u mladih u Turskoj (21. lipnja do 12. srpnja). Naime, klubovi nisu dužni pustiti igrače jer to nije službeni Fifin termin za reprezentacije. Iako se igra SP?!

– U slučaju Kovačić nismo ni blizu porazu. Ovo je bio preliminarni razgovor, u kojemu smo upoznati sa stavom Intera o Mateovom nastupu u Turskoj. Nakon tih saznanja, Hrvatski nogometni savez će odaslati službenu notu sportskom direktoru Intera Brancu, zatim treneru Stramaccioniju, čak i predsjedniku Morattiju, u kojoj ćemo im detaljno razraditi plan za Matea. Potom ćemo još jednom otići u Milano, a ja sam spreman otići i pet puta samo da bih se izborio za Kovačića – kazao je Jozak.

Stižu Radošević i Livaja

Kao što je poznato, Interu je od presudne važnosti da se Mateo dobro odmori do početka priprema 12. srpnja, a hrvatska strana spremna je zajamčiti svojoj zvijezdi najmanje osam dana predaha prije priključenja Jeličićevoj selekciji. U jednoj od tih projekcija, Kovačić bi nakon akcije Škotska (7. lipnja) trebao od Štimca dobiti slobodno (dakle, bio bi oslobođen Portugala, ali ionako bi se u kadar vratio Modrić) do 15. lipnja kada reprezentacija U-20 leti u Tursku. Postoji opcija da Kovačić u Bursu dođe i 19. lipnja, četiri dana uoči prve utakmice protiv Urugvaja.

U razgovorima Intera i HNS-a spominjala se i mogućnost kako bi konačan sud o nastupu u Turskoj trebao dati sam Mateo. Nije li to nezgodna pozicija za igrača, nekome se mora zamjeriti?

– Taj prijedlog nismo dali mi, nego Marco Branca, a on nam ide u prilog. Naime, Mateo je u razgovoru s nama nastupio srčano i odlučno: on svim srcem želi igrati za Hrvatsku na SP-u – istaknuo je Jozak.

Ali, zašto bi Inter pustio Kovačića ako Dinamo, primjerice, ne pusti svoje igrače, kao što, kako tvrdi bivši izbornik Grnja, prije dvije godine nije pustio Šimu Vrsaljka na SP u Kolumbiju?

– Tu uopće nema spora, iz Dinama imamo obećanje da će na SP ići svi igrači koji će dobiti izbornikov poziv – dodaje Jozak, potvrdivši kako su neupitni i Radošević iz Napolija, Rebić iz Splita...

Halilović ide s kadetima

Iz Dinama ovoj generaciji pripadaju Čalušić (rođ. 1993.), Šimunović (1994.) i Jedvaj (1995.). Budući da su sva trojica stoperi, jedan će sigurno ostati na raspolaganju Jurčiću na pripremama za Ligu prvaka. Alen Halilović također će ostati uz prvu momčad, ali on će predvoditi Hrvatsku na SP-u do 17 godina u Slovačkoj (5. do 17. svibnja).

Osim Hrvatske i domaćina Turske, Europu će na SP-u predstavljati još Grčka, Francuska, Portugal, Engleska i europski prvak Španjolska. Najzvučnije ime iz svih ovih selekcija je Francuz iz Juventusa Paul Pogba, igrač vrijedan 12,5 milijuna eura. No, njegov nastup u Turskoj nije potvrđen... Hrvatska u Turskoj želi isprati kolumbijsku sramotu iz 2011. godine kada su Grnjini izabranici u skupini izgubili od Saudijske Arabije, Nigerije i Gvatemale. Tamo su nas zastupali Andrijašević, Pamić, Ademi, Ozobić, Tičinović, Kramarić... Prvak je bio Brazil predvođen zvijezdom Chelseaja Oscarom, a najbolji igrač i strijelac bio je njegov sunarodnjak Henrique iz Botafoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije