Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 206
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fed kup

Ivi Majoli curi vrijeme, ni sedme godine nas neće izvući iz bunara

Donna Vekić
Foto: Instagram
1/7
07.02.2018.
u 17:20

– Imamo izvrsne tenisačice, ali njima su očito ovi nastupi u Fed kupu neka tlaka. Zato bi u HTS-u morali postići neki dogovor s njima i s izbornicom. Možda ih i stimulirati – kaže Nikola Horvat

Bio je travanj godine 2008. kada je hrvatska Fed kup reprezentacija u zagrebačkom Domu sportova izgubila dvoboj sa Srbijom, predvođenom Anom Ivanović i Jelenom Janković.

Za nas su igrale Jelena Kostanić-Tošić, Nika Ožegović, Ana Vrljić i Sanda Mamić. Izgubili bismo i uvjerljivije da srbijanski izbornik Dean Vraneš kod njihova vodstva od 3:0 nije pružio priliku i igračicama s klupe.

Donna Vekić
1/5

Samo šest godina prije toga Hrvatska se pod vodstvom Gorana Prpića našla među osam najboljih reprezentacija svijeta. U travnju 2002. naše su tenisačice (predvođene Ivom Majoli i Jelenom Kostanić) pobijedile Češku s 3:2 i ušle u četvrtfinale Svjetske skupine, što je naš najveći uspjeh u ženskom tenisu. U srpnju iste godine našu su vrstu zaustavile Austrijanke pobijedivši je s 4:1.

Naslušali se obećanja

Ni najveći pesimisti nisu mogli predvidjeti da će nas taj zagrebački poraz iz travnja 2008. gurnuti u bunar Euroafričke zone iz kojega ćemo se teško izvući i nakon 10 godina. Tri godine pokušavao nas je izvaditi Prpić, a od 2012., sedam godina, njegova učenica iz igračkih dana Iva Majoli, ali bezuspješno.

Naslušali smo se u tom razdoblju raznoraznih obećanja i najava da je “došlo vrijeme da učinimo korak naprijed”, ali umjesto prodora u Svjetsku skupinu, ostajali smo u zoni.

Samo su se gradovi organizatori turnira mijenjali, ali ne prečesto. Tallinn (2009.), pa Lisabon (2010.), Eilat u Izraelu (2011., 2012. i 2013.), Budimpešta (2014. i 2015.), pa opet Eilat (2016.), pa opet Tallinn (2017. i 2018.).

Tallinn će, dakle, i ove godine biti domaćin turnira Prve skupine Fed kupa. Natjecanje počinje danas, a Estonci će tako proslaviti i 100. obljetnicu tenisa u svojoj zemlji. No za nas nema puno nade. U reprezentaciji neće biti naših prvih šest tenisačica s WTA liste (Donne Vekić, Petre Martić, Ane Konjuh, Mirjane Lučić-Baroni, Jane Fett i Tereze Mrdeže), a imat ćemo tek sedmu Tenu Lukas, stručnjakinju za parove Dariju Jurak i dvije 18-godišnjakinje Leu Bošković i Anu Biškić.

Curama svaka čast, držat ćemo im palce, ali teško će proći skupinu u kojoj su još Mađarska (s Timeom Babos i Fanni Stollar), Švedska i Slovenija. A sve i da budu prve – takav je sustav natjecanja – morale bi u doigravanje gdje će ih vjerojatno dočekati Britanke s Johannom Kontom i Heather Watson. Njih nismo mogli dobiti ni lani kada smo mogli računati na Anu Konjuh i Donnu Vekić.

Strpljenje curi, a u HTS-u nisu na vrijeme upalili alarm i napravili barem ono što je prije neki dan najavio njihov čelni čovjek Franjo Luković.

Dečki peti, cure tek 24.

– Morat ćemo porazgovarati s izbornicom i stručnim stožerom da čujemo njihove sugestije kako to popraviti.

Da, za to nije pet do 12, nego će – kad turnir završi – biti 12 i pet. Sustav natjecanja pomalo je čudan (samo dvije reprezentacije idu u Svjetsku skupinu II), ali ne možemo se vaditi (samo) na to. S pet igračica među prvih 115 mi u Fed kupu zauzimamo tek 24. mjesto na listi. Dok su dečki u Davisovu kupu peti...

– Imamo izvrsne tenisačice, ali njima su očito ovi nastupi u Fed kupu neka tlaka. Više ih zanimaju nastupi u Dohi i Dubaiju. Zato bi u HTS-u morali postići neki dogovor s njima i s izbornicom, možda na neki način stimulirati te igračice. Teško mi je reći kolika je krivnja Ive Majoli u tome, ali ostaje činjenica da smo već predugo bez značajnijeg iskoraka – kaže Nikola Horvat, bivši trener Donne Vekić. HTS se, dakle, mora pokrenuti, moramo napokon stvoriti pravu reprezentaciju, vratiti pozitivno ozračje, konačno isprofilirati (i uigrati) pravi par koji na ovom stupnju natjecanja često odlučuje pobjednika..

Donna Vekić
1/8

Komentara 8

Avatar Bud Humski
Bud Humski
19:47 07.02.2018.

"Više ih zanimaju nastupi u Dohi i Dubaiju." Naravno, jer tamo i ispadanje u prvom kolu donosi barem 20-ak tisuca US$. Zasto gubiti novac i vrijeme na tamo neku Hrvatsku... A Majoli ima mnogo vecih osobnih problema od nezainteresiranosti tenisacica za reprezentaciju. HTS najvjerojatnije financijski pomaze te igracice u odredjenim trenucima njihovih karijera, i ta pomoc bi trebala biti uvjetovana njihovom obavezom da nastupaju za reprezentaciju ako ih se pozove. Ocito je da su u njihovim zivotima novci daleko vazniji od nacionalnog prestiza. Niti jedna od prvih sest tenisacica "nema vremena" za reprezentaciju! Sramota.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:52 07.02.2018.

Pa normalno da ih zanimaju Doha i Dubai, a ne igranje zabadav u nekom izmisljenom takmicenju. One su profesionalke, i igraju za novac. To je njihovo zanimanje.

DU
Deleted user
17:37 07.02.2018.

Da igrala je i ona Njemica Schweinsteiger - Ivanovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije