Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTO

Nikad viđene fotografije iz 1993. Žena koja je vozila kada je Dražen poginuo prati Eurobasket

München: Djevojka Dražena Petrovića, Klara Szalantzy na utakmici hrvatskih košarkaša na Eurobasketu, 1993.
Foto: Siniša Hančić
1/7
01.06.2023.
u 10:53

Košarkaški Mozart poginuo je u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine na njemačkoj autocesti. S Draženom su u crvenom Golfu bile njegova djevojka Klara Szalantzy i njezina prijateljica Hilal Edebal, talentirana košarkašica Sveučilišta Niagara

Gotovo 30 godina prošlo je od tragične pogibije legendarnog Dražena Petrovića u Njemačkoj, dogodilo se to kobnog 7. lipnja 1993. godine. Hrvatska je zauvijek izgubila košarkaškog Mozarta, jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena koji je žario i palio na parketima u dresu Cibone i madridskog Reala. Nakon toga otisnuo se u NBA ligu gdje je uspješno nosio dres New Jersey Netsa koji su njegov broj umirovili. 

Klara Szalantzy, njemačka manekenka, vozila je Draženov auto marke Golf nakon utakmice protiv Slovenije u Poljskoj. Iako je utakmica bila nevažna, Dražen je odlučio igrati i nije se ukrcao na avion zajedno sa suigračima. U automobilu je s njima bila i prijateljica i turska košarkašica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

- Dražen je poginuo, i to je užasno, ali da je preživio, pitam se kakav bi život mogao imati. Kad pogledate automobil, jasno vam je da ne bi mogao nastaviti karijeru. I pitam se kako bi podnio činjenicu da više ne može igrati košarku.-  Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam vremena bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Münchenu, gradu u kojem sam odrasla. Kamo god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi natrag. Liječnici su mi rekli da će se moj mozak nakon šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio prije nesreće. Nažalost, nisam to dočekala - kazala je Edebal. 

GALERIJA Klara Szalantzy vozila je auto kad je poginuo Dražen Petrović. Stalno su je pratile tragedije

München: Djevojka Dražena Petrovića, Klara Szalantzy na utakmici hrvatskih košarkaša na Eurobasketu, 1993.
1/9

Tijekom rehabilitacijskog procesa htjela se ubiti skokom iz roditeljskog stana na 17. katu, no spasio ju je 24-satni medicinski nadzor.

- Nisam planirala skočiti zato da se ubijem. Željela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru - ispričala je potresena Edebal.

Nedavno su se pojavile fotografije Klare Szalantzy na Eurobasketu 1993. godine kojeg Dražen nije dočekao, dakle nepunih mjesec dana nakon Draženove tragične smrti. Klara nije odgovarala za nesreću jer sud smatra da ju nije mogla izbjeći, a kasnije udala za poznatog nogometaša Olivera Bierhoffa. Kada primjetila da je privukla pozornost, sakrila je lice i napustila dvoranu. Prema riječima Stojka Vrankovića, susreli su se s Klarom na tom Eurobasketu i više nikada je nisu vidjeli. 

VEZANI ČLANCI:

A 4. lipnja, uz Večernji list, možete kupiti specijal povodom 30. godišnjice odlaska Dražena Petrovića. Priča je to o vođi jedne generacije, kapetanu koji je okupljao, idolu koji je osvojio tisuće ljubitelja košarke i sporta, malom iz Šibenika sa zaraznim osmijehom.

U specijalu ćete pronaći ekskluzivne fotografije iz obiteljskog albuma, čitati emotivne ispovijesti Ace i Biserke Petrović, sjećanja njegovih najboljih prijatelja. Prisjetit ćete se i najboljih Draženovih utakmica, doznati brojne, dosad nepoznate detalje iz Draženova života i karijere.

Foto: Drago Havranek, Grafika: Zoran Birman

 

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:37 01.06.2023.

Pustite ženu na miru.

Avatar comandante
comandante
15:22 02.06.2023.

šta još ima nobjavljeno i nepoznato... tragedija..ali pustite to konačno na miru!!

DU
Deleted user
13:13 01.06.2023.

Svaki ovakav događaj ima i duboku pozadinu. Ratno vrijeme duboka država bivše Yuge, to zna samo - Dražen Petrović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije