KVALIFIKACIJE ZA EP

Izgubljeno prvo mjesto

11.09.2003.
u 00:00

Za drugo mjesto u skupini treba nam pobjeda protiv Bugara 11. listopada u Zagrebu

U Sofiji se otvara pjenušac, u Bruxellesu tinja nada, a u Zagrebu će bit vatreno 11. listopada. Hrvatska je izgubila od Belgije s 2:1 i svaku nadu da može direktno do Europskog prvenstva, jer Bugari su s 3:0 prošli kroz Andoru i osigurali prvo mjesto u skupini. Tako Barićevim izabranicima ostaje nada u dodatne kvalifikacije, pobjeda protiv Bugara - ili u slučaju nepovoljnijeg ishoda, kiks Belgijaca s Estonijom - bili bismo drugi.

Kockasta obrana nije djelovala sigurnom, pa je Bart Goor izbio sam pred Pletikosu, očito i sam iznenađenen velikim darom, nije se najbolje snašao, pokušaj loba završio je pokraj vrata. S druge strane priprijetio je s tridesetak metara Niko Kovač, belgijski vratar De Vlieger uspio je odbiti loptu. Bilo je to sve u prvih pola sata, a onda su u prvi plan izbila dvojica nogometaša - Dario Šimić i Wesley Sonck. Šime je prvo napravio prekršaj nad Sonckom, a ovaj je slobodan udarac pretvorio u pogodak. Međutim, život piše svakakve priče, pa je napisao i ovu. Dariju Šimiću, momku koji je jučer postao i otac, dao je priliku za iskupljenje i on je već u sljedećoj akciji izjednačio. Ne postiže često pogotke, no, izgleda, sinoć je bio predodređen za taj čin. Ne moramo reći kome je posvetio izjednačenje, kao niti tko je centrirao iz kuta. Dakako, Milan Rapaić!

Ali, opet nesigurnost u obrani, Belgijci su ponovno ušli u šesnaesterac. Pletikosa je dvaput obranio, a nakon nekoliko "flipera", najkoncentriraniji bio je Sonck za 2:1. U svim kvalifikacijskim utakmicama dosad primili smo dva pogotka, evo, u samo 45 minuta bruxelleskog dvoboja još toliko. Ni to nije bilo sve, dvaput je sjajnu priliku za novo izjednačenje imao Niko Kovač. Jednom je loše pucao s nekoliko metara, drugi put pogodio gredu glavom, nakon novog Rapaićevog ubačaja. Ali, do odmora je ostalo 2:1 i Hrvatska je tad bila daleko od Portugala. Krenuli smo u nastavak odlučniji, lošeg Olića zamijenio je Pršo, nešto kasnije Srna Rossu. Donijelo nam je to odličnu prigodu, mnogo odbijanaca pred De Vliegerom i veliki Mornarov promašaj s nekoliko metara. Još jedno zlo, ne i posljednje. Šimunić je zbog prekršaja zaradio drugi žuti karton, izjednačenje smo morali potražiti s desetoricom. I nismo uspjeli, u Portugal možemo samo dužim putem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije