Grand Chess Tour

Izjednačivši Carlsenov rekord, Zagreb osvojio treći igrač svijeta Caruana

Foto: Emica Elevdji/PIXSELL
1/3
14.07.2024.
u 23:40

Američkom velemajstoru pripala je prva nagrada od 40.000 USD a svi su sudionici turnira dobili dres vatrenih s brojem 10

Peto izdanje zagrebačkog turnira Grand Chess Toura okončano je pobjedom trećerangiranog šahista svijeta Fabiana Caruane. Ovaj Amerikanac nastupao je na svih pet dosadašnjih turnira pa ima i neke simbolike u tome da je upravo on, nakon Magnusa Carlsena (tri puta) i Maximea Vachiera-Lagravea (jednom), ovogodišnji pobjednik.

Nakon što je protutnjao kroz ubrzani dio turnira, nakon kojeg je imao prednost od tri boda, američki Talijan je kroz brzopotezni dio turnira zadržao prednost. Štoviše, već četiri runde prije kraja ilo je jasno da ga nitko ne može stići i da prva nagrada od 40.000 američkih dolara ide na račun igrača koji je ostvario treći najviši rejting u povijesti šahovske igre.

Osim toga, Caruana je izjednačio rekord Grand Chess Toura Magnusa Carlsena iz 2019. koji je u pet dana ubrzanog i brzopoteznog šaha izborio 27 bodova. Caruana je pet kola prije kraja mogao slaviti svoju pobjedu a slavio je ispred sunarodnjaka Wesleyja Soa koji je drugo mjesto podijelio s dva Francuza, Maximeom Vachier-Lagraveom i Alirezom Firouzjom i svima njima pripalo je po 15.000 USD.

Na petom mjestu završio je Ian Nepomniachtchi, Rus koji nastupa pod zastavom Svjetske šahovske organizacije (FIDE) a šesti je Amerikanac Levon Aronian.

Uslijedila su potom dva Indijca, Gukesh (sedmi) i Vidit (deveti), te jedan nizozemski Nepalac Anish Giri koji je na koncu osvojio osmo mjesto.

Posljednji je, ovog puta, bio najbolji hrvatski šahist Ivan Šarić kojemu će, za utjehu, pripasti 7.000 dolara što je zajamčeni iznos čim vas izaberu za sudionika turnira.

Završne partije turnira pratio je uživo i hrvatski premijer Andrej Plenković šef čijeg kabineta Zvonimir Frka-Petešić je veliki šahovski fan. Prije no što je čestitao pobjedniku, predsjednik Vlade Republike Hrvatske je kazao:

- Čast je da se turnir ovakvih razmjera održava u Hrvatskoj. Drago mi je da na ovaj način populariziramo šah, fantastičnu igru koja uči promišljanju strategiji, taktici i, što je najbitnije, donošenju odluka ne samo u igri nego i u bilo kojem aspektu života. Veselim se i idućih godina podržavati zagrebački Grand Chess Tour.

A da se taj turnir, jedan od pet u godini, održava u Zagrebu najzaslužniji je najbolji šahist svih vremena Gari Kasparov, hrvatski državljanin od 2014. godine. U to ime Kasparov je dobio dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem deset i svojim prezimenom otisnutim na poleđini. A takav poklon dobili su svi sudionici turnira, također sa svojim imenom i desetkom Luke Modrića.

I ovogodišnji turnir pružio je poklonicima šaha puno zanimljivih partija a, kako je rekao predsjednik Organizacijskog odbora Marin Marušić, sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe. Gledanost je i ove godine bila velika a bila bi još i veća da se najboljem šahistu današnjice Magnusu Carlsenu dogodio smrtni slučaj u obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije