SPORTSKI VELIKAN

Jugoslavenska ikona imala je obiteljskih problema, zbog čega više nije pružala sjajne partije

Screenshot Youtube
15.08.2024.
u 08:00

Delibašić je doživio obiteljski krah, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao uzdržavanje bivše supruge i sina Darija.

Nezaboravni jugoslavenski košarkaš Mirza Delibašić bio je jedan od najvećih košarkaša kojeg je Europa ikada imala. Rođen je u Tuzli 1954. godine i kao dijete je trenirao tenis, osvojio je pionirsko prvenstvo BiH, ali onda se zaljubio u košarku i 1968. godine postao je igrač tuzlanske Slobode.

U dresu kadetske reprezentacije Jugoslavije osvojio je europski naslov i svjetski naslov, iako je imao ponude od brojnih kluba, izabrao je otići u sarajevsku Bosnu. Nakon što je 1979. godine osvojio naslov klupskog prvaka Europe stigla je ponuda karijere, od slavnog Reala iz Madrida. 

>> Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo

1/17

Poslije toga počeli su velikih problemi, Delibašić je doživio obiteljski slom, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao uzdržavanje bivše supruge i sina Darija. Zbog toga čega više nije pružao sjajne partije na parketu pa je morao napustiti kraljevski klub.

VEZANI ČLANCI:

Mirza je nakon Reala otišao u Italiju kod svog prijatelja i mentora Bogdana Tanjevića,ali tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Delibašić je doživio moždani udar 1983. godine i završio je na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu, tada je morao i završiti igračku karijeru. Nije mogao hodati niti govoriti, a oporavak je trajao jako dugo, no niti ta situacija ga nije spriječila da pije, te je još jednom završio u bolnici, klinički mrtav, ali nekim čudom su ga uspjeli spasiti. 

- Kada sam ga, pet mjeseci prije smrti vidio zadnji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Izmoren, očajan… Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija - rekao je jednom prilikom Tanjević.

Mirza Delibašić preminuo je 2001. godine u Sarajevu, imao je samo 47 godina. 

Komentara 7

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
04:23 16.08.2024.

Strasan kosarkas. Imao sam cast redovito ga gledati uzivo u vrijeme kad je bio na vrhuncu. Nije umirao na treninzima niti bio redovan. Cisti talenat i virtuoz jedinstvene tehnike driblinga i suta. Uvijek je bio boem. I kao igrac. Pice, cigare i kocka zajedno sa Davorinom Popovicem Pimpekom, sa kojim je bio nerazdvojan. Nekako su zajedno i otisli.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
23:12 15.08.2024.

Šteta, svi mi pravi Jugosloveni i čitači VL-a smo ga jako voljeli!

ŠS
Štap sa glavom
08:23 15.08.2024.

Dnevna doza "lijepe" prošlosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije