Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVELI 2:0

Kako je Minnesota srušila Jokića i Denver? Napad prodaje ulaznice, a obrana osvaja trofeje

NBA: Playoffs-Minnesota Timberwolves at Denver Nuggets
Isaiah J. Downing/REUTERS
07.05.2024.
u 14:13

Kako je došlo do toga da Nuggetsi, napadački najpotentnija momčad lige kod kuće zabije samo 80 poena, a uzvici "MVP! MVP!", pored živog Nikole Jokića, budu usmjereni Anthonyju Edwardsu?

Nakon dvije odigrane utakmice, Minnesota Timberwolvesi vode 2:0 protiv Denver Nuggetsa u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije. Protiv istih onih Nuggetsa za koje su svi mislili da ne mogu izgubiti na Zapadu, Minnesoti trebaju još dvije pobjede do finala konferencije, a serija se tek u subotu seli u Minneapolis.

Kako je došlo do toga da Nuggetsi, napadački najpotentnija momčad lige kod kuće zabije samo 80 poena, a uzvici "MVP! MVP!", pored živog Nikole Jokića, budu usmjereni Anthonyju Edwardsu?

Niti jedna ekipa NBA lige nema toliko raznovrstan napad niti toliko opcija za zabijanje kao Denver Nuggetsi. Osim što je najbolji razigravač na svijetu, Nikola Jokić je i fenomenalan egzekutor u reketu, od centara vjerojatno jedini bolji šuter od njega je njegov protivnik u ovoj seriji Karl-Anthony Towns.

Jamal Murray je u prošloj seriji protiv Lakersa s dva pobjednička šuta pokazao da je čovjek na kojeg se uvijek možeš osloniti da će pogoditi težak šut iz izolacije, a i tradicionalno bolje igra u doigravanju nego u regularnoj sezoni. Michael Porter JR. je pouzdana "catch and shoot" opcija pokraj dva igrača dominantna na lopti, a Aaron Gordon je švicarski nožić u obrani na kojeg se u napadu možeš osloniti da će zabiti sve što mu Jokić servira na pladnju. Takva momčad ostane na 80 poena u utakmici u 2024.

Minnesotu je cijelu regularnu sezonu krasila fenomenalna obrana, ponajviše na leđima Rudyja Goberta Timberwolvesi su regularni dio sezone završili kao najbolja obrana lige. Uz njega svakako treba istaknuti i Jadena McDanielsa koji polako izrasta u jednog od najboljih 3&D igrača lige. Prije početka prošle serije protiv Phoenix Sunsa na pitanje kako planiraju zaustaviti Kevina Duranta, Anthony Edwards je hladno rekao: "Imamo Jadena McDanielsa".

Ipak, svaka dobra obrana se testira tek u doigravanju, a Gobert kojem se smiješi 4. nagrada za najboljeg defenzivca sezone ima povijest propusta u doigravanju. Nekoliko puta je dokazao da mu je velika slabost pomoć u obrani, odnosno kad ga se makne od koša koji treba čuvati čovjek je praktički beskoristan, zato je lagan recept igrati napad sa svih 5 igrača vani. U tim situacijama Gobertova obrambena izvrsnost nestaje, ali Nuggetsi su momčad koja ne može igrati pet niskih igrača jer nema smisla micati Jokića od protivničkog koša kad je tamo najopasniji.

Timberwolvesi su u prvoj utakmici umarali Jokića konstantnim udvajanjem s dva visoka, Gobertom i KAT-om, ali naravno da mu je Gobert bio primarni čuvar. Međutim, u drugoj utakmici Nuggetsi su ostali na 80 poena, a Jokić na 16 sa šutom iz igre 5/13 u utakmici u kojoj Gobert nije igrao.

Kyle Anderson je jedan od najpouzdanijih role-playera lige te je jučer odlično čuvao Jokića, iako naravno će ga se te dužnosti razriješiti čim se Gobert vrati. Svoju ulogu na Jokiću odlično je odradio i Naz Reid, vjerojatno najbolji centar s klupe na svijetu, ali ključ pobjede leži u obrani na perimetru. McDaniels, Edwards i Nickeil Alexander-Walker odradili su fantastičan posao na Murrayu i praktički onemogućili da lopta slobodno dolazi do Jokića.

VEZANI ČLANCI:

Što se napada tiče, Anthony Edwards s 22 godine počinje graditi reputaciju najbolje dvojke na svijetu, Towns je našao svoju ulogu kao opcija B nakon što je više puta pokazao da se na njega ne može oslanjati u doigravanju, a role playeri Minnesote igraju točno ono što se od njih očekuje ili malo više. Sve faktori koji su Nuggetse sve do ove serije činili glavnim favoritom za naslov.

Anthony Edwards pokazuje da usporedbe s Jordanom možda i nisu toliko sulude. S 22 godine, za mnoge je buduće lice lige i ponovno pokazuje da se ne boji velikih trenutaka. U svojoj prvoj playoff utakmici zabio je 36 poena kao dvadesetogodišnjak. Kroz šest utakmica u ovom doigravanju zabija 32 poena po utakmici na postotcima od 55% šuta iz igre, 42% s trice i 82% s linije slobodnih bacanja.

Pokazao je da već sada lider ove ekipe i da je na leđima sjajne obrane cijele ekipe i vlastitih napadačkih sposobnosti već sada spreman ovu Minnesotu odvesti daleko.


 
 

Komentara 1

PA
Paket
14:42 07.05.2024.

Bio sam uvjeren da Jokić to dobiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije