Damir Knjaz:

Košarkaši nam odlaze van odveć mladi pa neki ne završe ni srednju školu

Hrvatska košarkaši slavlje (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
12.01.2014.
u 09:15

– Bio sam valjda prvi Europljanin koji je na nekom američkom sveučilištu bio nositelj predmeta košarka. Živio sam u SAD-u i predavao na Penn Stateu, ponuđen mi je desetogodišnji ugovor, no supruga i ja smo se odlučili vratiti u Hrvatsku - kaže Damir Knjaz, dekan KIF-a.

Prof. dr. Damir Knjaz, dekan KIF-a u Zagrebu, predmetni je nastavnik na kolegiju košarka i voditelj stručnog studija za izobrazbu trenera i kao takav je gostujući predavač u inozemstvu.

– Bio sam valjda prvi Europljanin koji je na nekom američkom sveučilištu bio nositelj predmeta košarka. Živio sam u SAD-u i predavao na Penn Stateu, ponuđen mi je desetogodišnji ugovor, no supruga i ja smo se odlučili vratiti u Hrvatsku. Član sam i međunarodnog odbora Američke udruge košarkaških trenera i njihova istraživačkog odbora kojem presjeda Jerry Krause, najobjavljivaniji košarkaški autor svih vremena, s oko 50 knjiga. Predavao sam u 20-ak zemalja na seminarima, a imam i odličnu suradnju sa sportskim sveučilištem iz Pekinga, najvećim na svijetu sa 30.000 studenata.

Premda nije u stručnim tijelima HKS-a, Damir dobro poznaje problematiku hrvatske košarke.

– Neki roditelji iz nužde ili nekih drugih razloga pošalju djecu prerano van, no ja sam više za odlazak na školovanje u SAD jer uz košarkaški napredak dobiješ i obrazovanje. Kada naša djeca sa 15 godina odu u Europu, najčešće ni srednju školu ne završe. Američki sustav to ne dopušta, posebice ne u srednjoj školi gdje ti, ako ti ne ide škola, osim instrukcija, daju i posebnog mentora te dok ne popraviš ocjene, oni te miču s liste igrača. Nažalost, djeca sportaši u Hrvatskoj sve češće idu u dopisne škole. Polažu jedan razred u dvije godine, a često školu i ne završe. Srećom, pozitivni su primjeri naši bivši košarkaši pa su za višeg sportskog trenera košarke školovani Stojko Vranković, Sandra Mandir, Naglić, a Alanović i Anđa Jelavić su pri kraju kao i Ivica Marić, Joke Vranković je završio. Jako je studiozan Slaven Rimac koji je, mislim, na trećem semestru.

O svom izboru za košarkaša godine Knjaz kaže:

– Tomić je jedan od vodećih centara u Europi, a u reprezentaciji se postavlja pitanje s kime ga upariti. Treći igrač reprezentacije po važnosti je Ukić, najviše odnosom, a Planinić bi bio bolje plasiran da je dao doprinos reprezentaciji. Šarić je pak dečko koji je u reprezentaciju donio pobjednički mentalitet iz mlađih kategorija.

Knjazov izbor

Bojan Bogdanović (Fenerbahçe) 10
Ante Tomić (Barcelona) 7
Roko Leni Ukić (Panathinaikos) 5
Zoran Planinić (Himki/Efes) 3
Dario Šarić (Cibona) 1

Komentara 1

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
09:35 12.01.2014.

Šport i obrazovanje je stara tema. To je eklatantno u npr. nogometu gdje je postotak visokoobrazovanih športaša vjerojatno najmanji među najmasovnijim športovima, a nasuprot stoje športovi poput primjerice veslanja, koliko mi je poznato, gdje je vrlo visok stupanj visokoobrazovanih (čak i doktora znanosti). Naime, uz nasljeđe amerićanskog sustava u Europi ne postoji sustav veze obrazovanja i športa i to je loše. Ipak, mislim da je među najutjecajnijim čimbenicima jednostavno kultura. Pitanje je postoji li ili ne postoji kultura bavljenja športom i obrazovanja? Nije to pitanje športa. Naime, uz današnje mogućnosti obrazovanja (na daljinu) npr. i nogometaš i veslač koji su u svjetskom vrhu i na treninge i natjecanja odvajaju podjednako vremena imaju dovoljno vremena za obrazovanje, kako srednjoškolsko, tako i visokoškolsko. Ipak, prvio to slabo čine, drugi pak u, kak sam rekel po slobodnoj procjeni, visokom postotku. Dakle, kultura plus dakako pravila i klupska politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije