Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVIO SE S ALJASKE

Kostelić u novoj avanturi na dalekom sjeveru: 'Otišao sam da vidim beskrajnu divljinu. Veličanstveno!'

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
01.04.2024.
u 16:46

"Iako nije nepoznanica i drugdje, sluff u ovim predjelima zna biti vrlo izražen, a što je veća strmina, to je 'sluff' brži. Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva ovakvog sipkog snijega koji se nabire ovisno o dužini spusta i može odnijeti skijaša kao i lavina", napisao je Ivica Kostelić o svojem iskustvu na Aljasci

Bivši hrvatski skijaš Ivica Kostelić (44) se nakon završetka bogate karijere, u kojoj je osvojio brojne kristalne globuse i čak četiri olimpijske medalje, nastavio baviti drugim sportovima poput jedrenja i biciklizma. Sadda se vratio skijanju, ali u nešto ekstremnijem obliku sporta. Trenutno se nalazi na Aljasci, a putem društvenih mreža podijelio je prizore sa svoje najnovije avanture.

"Od djetinjstva, inspiriran pričama Jacka Londona sa divljeg sjevera, osjećao sam potrebu, gotovo poriv, ​​da odem tamo i osobno vidim tu beskrajnu divljinu, to veličanstveno kazalište ljudske izdržljivosti i bijele tišine. Impresionirani, možda osupnuti utiscima sa svih strana, polako smo napredovali laganom strminom ledenjaka prema dnu planine Rainbow što se strmo uzdizala i isticala svojom masivnošću. Uspon je trajao više od 4 sata", započinje Kostelić.

VIDEO Filip Zubčić na postolju nakon dvije godine

"Snježna podloga je bila nekonzistentna, ponegdje ledena pa smo prešli na cepine i dereze. Brdon i ja smo penjali prema vrhu do kojeg ipak nismo popeli, procijenivši da je ledena i nepovezana snježna podloga bila preveliki rizik. Startali smo stotinjak visinskih metara ispod vrha, ali i to je bila fantastična linija za skijati! Prevladavajući nagib između 50 i 55 stupnjeva i oko 320 m visinske razlike", navodi legendarni skijaš pa dodaje:

"Kao što sam rekao, snijeg je bio nekonzistentan pa je bilo malo zeznuto skijati. Ipak smo Brdon i ja sigurno odradili spust, a Stef je sve ovjekovječio dronom i fotografskim aparatom. Specifičnost aljaškog snijega je visoka stabilnost usprkos velikim strminama. Međutim, iako su prave lavine rjeđe nego u Alpama i drugdje, na Aljasci skijaš pokreće površinski dio snježnog pokrivača, koji se pretvara u mini-lavinu koju zovu 'sluff'."

VEZANI ČLANCI:

"Iako nije nepoznanica i drugdje, sluff u ovim predjelima zna biti vrlo izražen, a što je veća strmina, to je 'sluff' brži. Neoprezni skijaš može brzo postati žrtva ovakvog sipkog snijega koji se nabire ovisno o dužini spusta i može odnijeti skijaša kao i lavina. Stoga je na Aljasci 'sluff management' jedna od najbitnijih skijaških tehničkih komponenti, a drago mi je da sam odmah od prvog spusta ovdje naučio neke lekcije", stoji u objavi.

GALERIJA Raskoš u kojoj živi Luka Modrić: Vila s više od 2500 kvadrata i skupi automobili

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
1/19

Komentara 2

LJ
Ljeto2023
17:25 01.04.2024.

Od čega ovaj čovjek i njegova familija žive? U njegovo vrijeme novčane nagrade nisu kao što su danas...ili riskirajući svoj život zarađuje...strašno...Ivek smanji doživljaj

Avatar Asterix
Asterix
17:06 01.04.2024.

Četvero djece imaš, smanji malo doživljaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije