TENIS

Krajan: Ne bojim se Roddicka

13.01.2003.
u 00:00

Hewitt i Agassi glavni favoriti za naslov pobjednika, Serena Williams u lovu na četvrti uzastopni "Grand SlamŤ naslov

Tome se prije godinu dana zaista malo tko usudio nadati. Čak šest hrvatskih predstavnika pohodit će ovogodišnje izdanje "Australian Opena", već standardnom ženskom triju Majoli, Kostanić, Talaja ovom su se prilikom pridružila čak trojica tenisača. A niti jedan se ne zove Goran Ivanišević.

Najiskusniji među njima Ivan Ljubičić ima već tri nastupa u Melbourneu. Mario Ančić sa svojih 18 godina iza sebe ima nastupe na lanjskom Wimbledonu i "US Openu", a svoju "Grand Slam" premijeru u utorak će imati Željko Krajan. No, 23-godišnjeg Varaždinca pod australskim suncem očekuje iznimno težak zadatak - ždrijeb mu je u prvom kolu dodijelio devetog nositelja, Amerikanca Andyja Roddicka.

- Moglo je daleko bolje, Roddick je strašan igrač, no na startu turnira uvijek su moguće senzacije. Ne plašim se tog susreta i vjerujem da ga mogu iznenaditi. Takvi su tenisači upravo najranjiviji u prvom kolu - smatra Željko uoči susreta koji bi svoju reprizu teorijski mogao imati i u Zagrebu, gdje za nepuna četiri tjedna igraju u Davisovom kupu vrste Hrvatske i SAD-a.

- Time se u ovom trenutku ne opterećujem. Uostalom, izbornik Pilić još nije objavio sastav za taj susret. Ovaj nastup daleko mi je važniji - priznaje Željko, koji je novu sezonu otvorio pobjedom u indijskom Chennaiju.

- Zbog bolova u kuku morao sam predati susret 2. kola Argentincu Cheli, iako sam dominirao većim dijelom dvoboja. Pauzirao sam pet dana, no sada je sve u redu. Spreman sam na svoje najbolje izdanje - reći će Krajan i kratko komentirati ždrijeb koji je zadesio Ljubičića i Ančića.

- Ljubo na startu ima idealnog suparnika, Rusa Vadima Kucenka, koji je, smatram, najslabiji od svih kvalifikanata koji su ušli na glavni turnir. Usto, već ga je jednom pobijedio (lani na ATP turniru u Taškentu, nap. a.). Što se tiče Marija, kvalifikant, Nijemac Alexandar Waske, iznimno je opasan suparnik, odlično servira i neće mu biti lako. No, igra fantastično, trenirao sam s njim i može pobijediti svakoga - pun je pohvala Željko na račun 18-godišnjeg Splićanina.

O favoritima za naslov reći će:

- Hewitta će biti teško pobjediv pred domaćom publikom iako na "Australian Openu" nikad nije otišao dalje od četvrtog kola. No, moj je favorit Andre Agassi, čovjek je fenomenalan. S kojom je samo lakoćom prije nekoliko dana osvojio ekshibicijski turnir u Kooyongu. Od onih koji bi mogli iznenaditi i otići doista daleko, izdvojio bih Tajlanđanina Paradorna Srichaphana - zaključuje hrvatski debitant u Melbourneu.

Ženski turnir? Svi očekuju "Serena Slam", prva tenisačica svijeta lovit će ovdje četvrti uzastopni Grand Slam naslov, čime bi postala peta tenisačica u povijesti koja je osvojila četiri najveća. Njena izjava uoči turnira ludo je hrabra:

- U 2003. godini ne želim izgubiti niti jedan susret - tvrdi prva igračica svijeta.

Taj se pothvat vjerojatno neće dogoditi, no naslov u Melborneu nikako nije dalek. Što se konkurencije tiče, uz sestru Venus jedina dovoljno "vruća" za to je Kim Clijsters. Belgijka je na WTA Mastersu u Los Angelesu ponizila obje sestre, dokazala da nisu nedodirljive, mnogi vjeruju da to može učiniti još jednom. Hrvatske tenisačice? Godina nije počela najbolje - tek jedna ovogodišnja pobjeda na WTA Touru (Talaja protiv Bartoli u Gold Coastu). Ako na startu prođe Mađaricu Mandulu, Silviju Talaju čeka Clijsters, Kostanić je u nešto boljoj poziciji - Jelenu nakon evenutalnog uspjeha protiv Španjolke Marte Marrero vjerojatno očekuje sraz sa Švicarkom Patty Schnyder (12. nositeljica), Iva Majoli ima status 29. nositeljice i morala bi preko Španjolke Torrens-Valero, pa možda i pobjednice sureta Pisnik - Puček. A onda je tu opet - Clijsters. Tko zna, s Ivom je uvijek sve moguće...

Mario KUSS

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije