Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analize Brune Rukavine

LeBron i njegov sin postali suigrači, kontroverze oko cure mormonke... Neobičan Draft ispisao povijest NBA lige

NBA: Draft
Foto: Brad Penner/REUTERS
1/3
28.06.2024.
u 11:13

Prva runda, održana u Barclays Centru u Brooklynu, došla je kraju, a svi igrači u odijelima, koje nitko nije birao, krenuli su u svoje hotelske sobe, samo da bi se sutra opet obukli u ta ista odijela u nadi da će ovaj put čuti svoje ime

U ranim jutarnjim satima, nakon dva dana, završilo je i posljednje izdanje NBA Drafta. Ovogodišnji Draft odvijao se u novom formatu, prva runda jednu noć, a druga runda drugu noć i dok su Amerikanci šizili oko te ideje, za fanove izvan Sjedinjenih Američkih Država izgledalo je da će napokon moći pogledati cijeli događaj, bez da se odreknu i noći i sljedećeg jutra. Ideja je provedena u djelo i prva runda, koja je počela u ranim jutarnjim satima u noći sa srijede na četvrtak, stvarno je davala onaj dojam gledanja Drafta i iščekivanja sljedećeg igrača, koji će se pridružiti NBA igračima.

Druga runda bila je druga u svakom smislu te riječi. Kad je počela u još normalno vrijeme i za Europljane, već je tu bio neki krivi osjećaj, a soba u kojoj je zamjenik komesara, Mark Tatum, čitao igrače koje su timovi birali, ostavljala je dojam dodjele svjedodžbi na kraju osnovne škole, a ne pridruživanje najelitnijoj košarkaškoj ligi na svijetu. Amerikanci su bili u pravu. Možda se Draft i može napraviti tijekom dvije noći, ali i klasičnom formatu tog televizijskog programa nedostaje još puno toga.

Fanovi i zaljubljenici u košarku, koji nekim slučajem koriste društvenu platformu X (Twitter), satima su morali izbjegavati klikanje te crne ikonice na početnom zaslonu svojih mobitela, kako od Adriana Wojnarowskog ne bi unaprijed saznali koji igrač ide u koji tim, a u nekim trenucima su i njegovi kolege s ESPN-a to prenosili u programu uživo, taman koji trenutak prije nego što bi ta imena prozvao i komesar NBA lige Adam Silver.

No, prozivka igrača je krenula, a prvi prozvani bio je Zaccharie Risacher iz francuskog tima JL Bourg Basket. Radi se o igraču s istaknutim šutom i solidnom obranom, nečim što se u NBA zove "3&D", samo je problem što se tako zove igrače koji trebaju popuniti tim, tako zovu igrače koji ne bi trebali biti prvi pick, nego 10. ili 13. i zbog toga se ove sezone proširila vijest da ovaj Draft ne vrijedi, da igrači nisu dobri i da se radi o najlošijoj generaciji igrača ikada. Atlanta Hawksi možda jesu dobili igrača koji ne može sam kreirati svoj šut i neće napraviti nikakav bljesak u napadu ili vrhunsku asistenciju. Risacher bi u nekoj drugoj generaciji bio u sredini lutrije, ali ima potencijal biti puno više od toga, kao i još barem pet igrača ovog Drafta. 

VEZANI ČLANCI:

Nakon Risachera, sljedeća tri izbora su znale i ptičice na grani, one koje malo pažljivije prate NBA. Washington Wizardsi su birali mladog i mobilnog centra, koji treba ustaliti šut kako bi postao prava zvijezda, Alexa Sarra, a nakon njega Adam Silver je u ime Houston Rocketsa prozvao ime Reeda Shepparda, beka s koledža Kentucky, gdje igra i mladi hrvat Zvonimir Ivišić. Sheppard je ove sezone pogađao 52,1% šuteva za tri poena, što je izvanserijska brojka čak i na koledžu, a i povijest pokazuje da bekovi s Kentuckya vrlo dobro prolaze u NBA, kao što je to primjer sa Shaiem Gilgeous-Alexanderom, De'Aaronom Foxom, Tyreseom Maxeyem i Jamalom Murrayem. Četvrti pick su imali San Antonio Spursi, koji su trebali organizatora igre da napokon maksimiziraju potencijal mlade superzvijezde, Victora Wembanyame i tu su birali Stephona Castlea, trenutnog šampiona američke koledž košarke, koji je zajedno s Connecticutom osvojio NCAA naslov. Castle možda neće biti napadački razvijen igrač, ali njegove obrambene sposobnosti i želja da napokon bude pravi i glavni organizator igre su upravo ono što ga je pogurnulo prema San Antoniju, gdje su se prošle sezone mučili s tom pozicijom.

Nakon Castlea krenuo je kaos. Iako je većina analitičara predviđala pad Rona Hollanda u Draftu, Detroit Pistonsi su još jednom iznenadili sve i izabrali igrača koji ne rješava nijedan problem u njihovoj igri, osim nedovoljno talentiranog roster, jer Holland talenta stvarno ima, a od preostalih igrača u tom trenutku možda ga ima i najviše. No, Pistonsi imaju veliki problem s napadačkom igrom, a tu Holland neće puno pomoći. Vrlo loš šuter zabija uglavnom iz kontri ili ulazaka, a najviše se ističe svojom obranom. Holland na petom mjestu je poremetio tok Drafta, jer se vjerovalo da će to mjesto zauzeti njegov suigrač iz tima Ignite u NBA razvojnoj ligi, Matas Buzelis.

Charlotte Hornetsi su birali još jednog Francuza, Tidjanea Salauna, i time su srušili rekord za najviše igrača iste države biranih u prvih deset mjesta, a da nisu iz SAD-a, Francuska je prva kojoj je to uspjelo. Redom su išli Donovan Clingan, Rob Dillingham, Zach Edey, oko kojeg su se lomila koplja, jer timovi nisu bili sigurni je li centar starog kova ili može igrati u modernom NBA-u, pa Cody Williams, Matas Buzelis i zatim Nikola Topić u Oklahoma City Thunder. Topića poznaju i ljubitelji ABA lige, jer je ove sezone prvo igrao u Mega Basketu, a nakon toga i u Crvenoj Zvezdi, gdje je zadobio ozljedu. S obzirom na roster Thundera i na ozljedu koju vuče, Jonathan Givony, analitičar ESPN-a, je rekao kako ne očekuje da će vidjeti Topića sljedeće sezone u dresu Oklahoma City Thundera, nego ili će igrati u Europi ili će sjediti na klupi. Prvih 14 mjesta, poznatijih kao "lutrija", popunili su još Devin Carter i Bub Carrington. 

U prvoj rundi nije bilo velikih iznenađenja više. Možda se može reći da je AJ Johnson iznenađenje. Radi se o igraču kojeg su birali Milwaukee Bucksi na 23. mjestu, što ne bi bio nikakav problem da se ne radi o igraču koji je u australskoj NBL za tim Illawarra igrao samo osam minuta po utakmici, zabijao manje od tri poena, imao manje od jedne asistencije i nešto više od jednog skoka po utakmici, uz mizeran šut iz igre od samo 35,5 posto.

VEZANI ČLANCI:

Prva runda, održana u Barclays Centru u Brooklynu, došla je kraju, a svi igrači u odijelima, koje nitko nije birao, krenuli su u svoje hotelske sobe, samo da bi se sutra opet obukli u ta ista odijela u nadi da će ovaj put čuti svoje ime. Jedno takvo ime, koje je prozvano na početku druge runde bio je Kyle Filipowski, koji je biran na 32. mjestu od strane Utah Jazza, ali to je bila tek popratna informacija, jer koji sat ranije njegov stariji brat Daniel se požalio na Instagramu i X-u (Twitter) na curu svog mlađeg brata, koja je od njega starija šest godina. Prema informacijama koje su se zakotrljale u američkim medijima, ispada da su njih dvoje u vezi bili još dok je Filipowski bio u srednjoj školi. Na njenom LinkedIn profilu piše da je diplomirala 2018. godine na Sveučilištu u Alabami, a Filipowski nije krenuo na koledž do 2022. godine. To još uvijek nije najveći problem u cijeloj sapunici. Prema navodima njegovog brata, objavljenima na društvenim mrežama, Caitlin Hutchinson je nagovorila Kylea da se preobrati na mormonizam, a kasnije je potvrđeno da ona stvarno je mormonka. Nakon što se Filipowski preobratio, prema Danielu, prekinuo je odnose sa cijelom svojom obitelji i to im je priopćio preko elektroničke pošte. 

Prema podcastu koji vodi novinar i analitičar Zach Lowe, a zajedno s Jonathanom Givonyem, timovi su izgleda bili svjesni situacije s njegovom curom i čak su imali i spremna pitanja na intervjuu, koji prolaze igrači kada idu na Draft. Filipowski je navodno na intervjuu bio dosta nervozan i nije imao puno za reći, a sve je to rezultiralo njegovim padom iz prve runde Drafta.

Drugo iznenađenje druge runde i nije baš bilo iznenađenje, ali većina fanova se iznenadila do koje mjere su spremni ići agenti kako bi pružili svojim klijentima sve što žele. Tako je Rich Paul, agent Bronnya Jamesa, sina LeBrona Jamesa, zvao sve timove da ni slučajno ne izaberu Bronnya, jer ako to naprave on će ići igrati košarku u Australiju, kako je u prijenosu prenio Bob Myers, bivši operativac Golden State Warriorsa. Naravno, radi se o čistom osiguranju da Bronny na 55. mjestu završi u Los Angeles Lakersima, koji su ga morali dovesti da budu sigurni da ostaje i LeBron James. Jamesu je želja igrati sa sinom, a kako je ove godine imao opciju sam odlučiti produžiti ugovor na godinu dana, postojala je mala šansa da će otići iz Lakersa, ako Bronny bude u drugom timu. 

Jedino je pošteno da Bronny i LeBron igraju zajedno, kad je LeBron jedini razlog zašto je Bronny i došao do NBA. Dok je igrao na koledžu Južna Kalifornija, Bronny je u 25 utakmica u prosjeku igrao oko 20 minuta i zabijao manje od pet poena po utakmici uz samo 26,7 posto šuta za tri poena i 36,6 posto sveukupno. Prema jako puno analitičara, Bronny ni po čemu još nije zaslužio biti igrač u NBA. 

Vrlo brzo nakon toga završila je i druga runda Drafta, a počela su potpisivanja igrača, koje u tom trenutku još nitko nije izabrao. Cijeli poredak biranih igrača možete vidjeti ovdje. Nakon Drafta, za koji dan kreće i Free Agency, odnosno razdoblje kada timovi potpisuju slobodne igrače, a prve igrače s Drafta moći ćemo pogledati u Ljetnoj NBA ligi koja počinje 12. srpnja i traje sve do 22. srpnja.

GALERIJA Ovo su najbolji memovi o ovogodišnjem Euru: Ima ih puno o Hrvatskoj i Modriću

NBA: Draft
1/41
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije