Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Legendarni dvoboji: Top 5 nezaboravnih završnica Copa Americe

Copa America
Foto: Andre Penner
1/5
05.07.2024.
u 14:04

Copa America, najstarije je kontinentalno nogometno natjecanja (daleko duža tradicija nego Euro), utemeljeno još davne 1916. godine. U tih 108 ljeta bilo je pregršt finala koja se pamte generacijama, od Pellea do Messija, teško je i nabrojati sve čarobnjake i velemajstore, protagoniste Cope. Izbor Top 5 finala nam svakako nije bio jednostavan, ali izabrali smo sljedeće.

BRAZIL – ARGENTINA 2004.

Južnoamerički klasik reprezentativnih dvoboja, pravi nogometni Armagedon, odigran je mnogo puta u povijesti Cope. Ipak, kad bi se morao istaći samo jedan, onda je to ipak finale 2004. godine. Igralo se po prvi put u Limi (Peru) i ponudilo nevjerojatnu dramu. Već prvo poluvrijeme donijelo je spektakl, Argentina je povela preko Gonzaleza, a izjednačio Luisao. I onda, u finišu, Cesar Delgado je u 87. minuti donio prednost „Gaučosima“ za 2:1. i tad je izgledalo kako će Argentina svladati svog najvećeg suparnika. Međutim, u sudačkoj nadoknadi je slavni Adriano spasio „Karioke“, izjednačio na 2:2. Tako je odluka pala u seriji jedanaesteraca, promašaji D'Alessandra i Heinze bili su fatalni za Argentinu: Adriano, Edu, Diego i Juan su svi bili precizni i donijeli 4:2 za Brazil u „pripetavanju“ s bijele točke!

Foto: IMAGO

BRAZIL – ARGENTINA 2007.

Tri godine kasnije, klasik se opet odigrao u finalu, u Maracaibu (Venezuela) i također zaslužio svoje mjesto u Top 5, ali iz potpuno drugačijih razloga nego opisana drama iz Lime. Naime, Brazil je tad predvođen jednom od svojih najtalentiranijih generacija ikada, pregazio Messija i društvo s čak 3:0, po mnogima je to i do danas ostala jedna od najcrnjih epizoda argentinske „Selección“ (nakon finala su se dogodili veliki neredi i prosvjedi bijesnih navijača u Buenos Airesu). Julio Baptista, Dani Alves i autogol Roberta Ayale donijeli su Brazilu jednu od nezaboravnih pobjeda.

BOLIVIJA – ARGENTINA 1963.

I dok su trijumfi Brazila, Argentine ili Urugvaja na Copi bili česti, u ovoj rubrici svoje mjesto zaslužuje – najveće čudo Cope, ili barem jedno od najvećih. Tradicionalni, totalni autsajder, Bolivija, dobila je 1963. godine priliku biti domaćin natjecanja i to je iskoristila na najbolji način – osvojivši trofej! Tad se nije igralo klasično finale, nego turnirski sistem, u kojem je Bolivija izvela ne jedno, nego – dva čuda! Svladala je Argentinu u spektakularnom meču s 3:2 golom Camacha u 88. minuti, ali to je bila samo uvertira za neopisivi spektakl u posljednjem, odlučujućem kolu, kad je pao i Brazil – 5:4! Meč prepun preokreta i šokova u Cochabambi presudio je Maximo Luis Alcocer, pogotkom za konačni omjer u 86. minuti i time postao legenda Bolivije za sva vremena.

Foto: RICARDO CHOY KIFOX

URUGVAJ – BRAZIL 1983.

Iako ovo nije klasik kao Brazil – Argentina, upravo ovi rivali su odigrali možda i najveće finale Svjetskih prvenstava, legendarni „Maracanazo“ kad je Urugvaj u Rio de Janeiru šokirao skoro 200 tisuća gledatelja i osvojio naslov s 2:1. Ne baš ista, ali slična priča ponovila se 33 godine kasnije, u finalu Cope (tad se igralo na dva meča). Urugvaj je u svom domu, također mitskom Centenariju u Montevideu (gdje je postao prvi svjetski prvak 1930. godine) pobijedio s 2:0, a strijelci su bili Francescoli i Diogo. Uzvrat se igrao u Salvadoru, pred 95.000 gledatelja Brazil je krenuo furiozno i prepolovio zaostatak golom Jorginha u 23. minuti. Napadi domaćina da anuliraju minus nisu uspjeli, štoviše, Aguilera je izjednačio u 77. minuti za konačnih 1:1 i tako je Urugvaj još jednom rasplakao Brazilce u njihovom domu, a bila je to generacija u kojoj su igrali Socrates, Careca…

Foto: Thiago Ribeiro

BRAZIL – ARGENTINA 2021.

Spomenuli smo „Maracanazo“ iz 1950., a onda se dogodio opet, 71 godinu kasnije, dakako, na istoj pozornici. I dok je u onom legendarnom postavljen jedan po broju gledatelja, ovog puta je bila neka sasvim druga slika. Naime, zbog restrikcija u pandemiji COVID-a, na toj istoj Maracani finalu je svjedočilo – 7.800 gledatelja. Za Brazilce je to u konačnici bilo i bolje, jer su ponovo doživjeli nesretan rasplet. Sudar divova Neymar vs. Messi nije doduše presudio nijedan od njih, nego drugi biser „Gaučosa“, a često i njihov ključni čovjek: Angel Di Maria je majstorskim lobom u 22. minuti svladao Edersona, pokazalo se to kao konačni omjer – 1:0 za Argentinu. Taj trijumf i osvajanje posljednje Cope pokazat će se i kao uvertira za najveći uspjeh Messijeve Argentine, godinu kasnije na SP u Kataru.

Foto: IMAGO

Kako bi dodatno uživao u nadolazećim finalima sportskih spektakala poput Copa Americe, Eura 2024 i Wimbledona, iskoristi PSK promociju: 50% Cashback BetBuilder! Prijavi se na svoj korisnički račun do 14. srpnja, uplati dnevni listić, a preostale uvjete pogledaj ovdje. Igraj kao prvak jer prvaci ne propuštaju prilike!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije