STIGAO U ZAGREB

Legendarni Arrigo Sacchi: Dalić je u rangu najvećih poput Guardiole i Kloppa

Zagreb: Predstavljanje Nogometnog kampa za djecu u Hrvatskoj Italia Soccer Camp 2023
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
01.06.2023.
u 16:43

– Dalić je napravio remek-djelo. Male zemlje imaju tu prednost da se bliže i čvršće povezuju i to je možda vaša najveća snaga. Mi smo možda u Italiji preveliki individualci i to je suštinska razlika između nas i vas.

Arrigo Sacchi (77) ovih je dana boravio u Zagrebu. Legendarni talijanski nogometni trener dio je projekta PBZ-a koji će i ove godine na nogometnom turniru u Zagrebu, od 3. do 7. srpnja, okupiti stotinjak djece. Priča ima zapravo humanitarnu notu jer će na turniru sudjelovati i štićenici Dječjeg doma Zagreb te djeca korisnika programa Centra za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno". Među ostalim uzvanicima, Sacchi se družio sa Zlatkom Dalićem s kojim dijeli jednu zajedničku stvar, obojica su osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Sacchi je bio talijanski izbornik u onom povijesnom finalu 1994. godine kada je Roberto Baggio promašio jedanaesterac u raspucavanju s Brazilcima. Danas je Arrigo poprilično vitalan za svoje godine, iako je ostavio dojam da ga pomalo umara razvlačenje novinara. No, sve je istrpio do kraja smješkajući se...

Milanov totalni nogomet

– Dali smo sve na toj utakmici. Ne proganja me taj njegov promašaj, a naravno da je to bila trauma. Za svakoga bi bila. Ali svatko na svijetu može promašiti jedanaesterac. Nismo bili u optimalnom stanju tu utakmicu jer je momčad bila premorena. No, za mene su ostali heroji jer su dali svoj maksimum – počeo je Sacchi.

Razgovarali smo i o njegovoj eri u Milani u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno s početka devedesetih.

– Taj Milan zaista je igrao totalni nogomet. Svaki moj igrač znao je poziciju svog suigrača na terenu. Bili smo, dakle, uigrani. Najviše sam pažnje pridodavao motivaciji igrača, momčadskom duhu, pa uigranosti. Bili su velika momčad u pravom smislu riječi...

Jesu li Baresi, Maldini i Costacurta najbolja obrambena linija u povijesti nogometa?

– Oni su bili posebni zato što su ih suigrači činili takvima. Momčadski duh je ono što je taj Milan činio velikim.

Tko će slaviti u velikom finalu Lige prvaka između Intera i Manchester Cityja?

– Inter igra u vrhunskoj formi. Iako, svi misle da će City lako proći taj izazov, no sve će to biti, samo ne tako lagano.

Što je razlog nove renesanse talijanskog klupskog nogometa?

>> Pogledajte oproštaj Danijela Subašića nogometa

Zagreb: Predstavljanje Nogometnog kampa za djecu u Hrvatskoj Italia Soccer Camp 2023
1/7

– Na sreću, ipak se nešto pokreće u tom smislu. Zadnjih godina problem sam vidio u tome što je talijansko stanovništvo u općem smislu staro. U tom se smislu dogodila revolucija i promijenio se omjer starosne dobi stanovništva. Zašto je to važno? Zato što jedna godina ponekad može značiti propuštena ili iskorištena šansa za cijeli život.

Tko je najveći nogometaš kojeg ste trenirali?

– Ovisi kako mjerimo. Govorimo li o najboljem tehničaru, najbržem igraču ili nekom tko ima najveći natjecateljski duh. Uvijek sam volio igrače koji su bili kompletni kao osobe, tražio sam karakterne igrače. U tu kategoriju spadaju Gullit, Baresi, Van Basten, Maldini... Svi su oni bili top klase – kaže Sacchi.

U toj kategoriji bio je i naš Zvonimir Boban kojega je Sacchi također svojedobno vodio u Milanu.

– Čuo sam se s njim. Zvone je uistinu bio veliki igrač, a svojim putem nakon karijere pokazao je da je zaista kompletna osoba. Prvi put sam ga gledao na jednoj utakmici kada je u Italiji igrao za jugoslavensku reprezentaciju.

Tko je najveći nogometaš s ovih naših prostora?

Modrić – automatizmom je izustio Sacchi...

Ne Boban, Savićević...?

– (smijeh) Savićević je bio nevjerojatno talentiran, no ponekada previše sebičan. Ali imate vi i druge sjajne igrače, poput Brozovića.

Sacchi je bio na kormilu talijanske reprezentacije kada je Hrvatska u Palermu 1994. godine ostvarila svoju prvu veliku pobjedu koja je odjeknula.

– Nije nas bilo na toj utakmici. Momčad je tek došla sa SP-a gdje smo poraženi u finalu, nije da smo bili deprimirani, ali...

Za dva tjedna slijedi završnica Lige nacija, vidite li možda talijansko-hrvatski finale?

Dalićevo remek-djelo

– Sigurno ću gledati utakmice. Zaista me zanima koliko Italija može protiv Hrvatske.

Koja je tajna Dalićeva uspjeha s Hrvatskom?

– Dalić je napravio remek-djelo. Male zemlje imaju tu prednost da se bliže i čvršće povezuju i to je možda vaša najveća snaga. Mi smo možda u Italiji preveliki individualci i to je suštinska razlika između nas i vas. Dalić je taj duh zajedništva udesetostručio i zbog toga vaši igrači tako dobro izgledaju u reprezentaciji.

Biste li Dalića svrstali u kategoriju nekolicine svjetskih trenera koji zadnjih petnaestak godina donose nogometnu revoluciju, poput Guardiola, Kloppa, Mourinha...

– Apsolutno. No, ne postoji garancija da će to i u budućnosti biti tako. Bit će važno u kojem će se smjeru razvijati vaši igrači i kako će vam reprezentacija izgledati u budućnosti. Nevjerojatno je to što ste napravili – zaključio je Sacchi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije