Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDA LIGE PRVAKA

Luka je već nadmašio Ronalda i Messija, u Londonu može među najveće u povijesti!

Champions League - Semi Final - Second Leg - Real Madrid v Bayern Munich
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS
1/6
10.05.2024.
u 07:00

Osvoji li Luka svoj šesti europski naslov, postat će drugi najstariji nogometaš u povijesti kojemu je to uspjelo. Tog 1. lipnja Luka Modrić imat će 38 godina i 266 dana, a stariji osvajač bio je samo Paolo Maldini 2007. godine

Razni specijalizirani nogometni web-portali godinama se već bave slaganjem idealne momčadi Lige prvaka, natjecanja koje je prvi put zaživjelo u sezoni 1991./1992., kada su pobjednici četvrtfinalnih skupina Sampdoria i Barcelona igrali finale u Londonu. Posljednji takav pokušaj regrutiranja najboljih igrača u povijesti natjecanja u istu momčad zabilježen je u travnju prošle godine, a ona izgleda ovako: Buffon; Cafu, Sergio Ramos, Maldini, Lahm; Iniesta, Xavi, Zidane; C. Ronaldo. Ronaldo N., Messi. Postoji još varijacija na temu, u kojima se pojavljuje na različitim izvorima pojavljuje još nekolicina celebrityja Lige prvaka, poput Neuera, Danija Alvesa, Puyola, Seedorfa, Raula...

A zašto u ovome biranome društvu nema Luke Modrića, zapitat će se svatko iole objektivan i nepristran, svakako i sentimentalan prema genijalnome hrvatskom nogometašu 'hrabroga srca i kamenih gena', čovjeku koji je duboko u 39. godini prokrčio put u svoje šesto finale Lige prvaka. U svih prethodnih pet imao je gotovo punu minutažu, bio je zamijenjen samo 2022. godine u Parizu u 90. minuti susreta s Liverpoolom.

VIDEO Luka Modrić plakao nakon drame: 'Ovo bi mogao biti kraj'

Skupa s Nachom i Carvajalom

Odakle uopće započeti još jedno poglavlje o Modrićevoj zadivljujućoj, teško dostižnoj uspješnosti? Ponovit ćemo: pred Lukom je upravo šesti nastup u finalu Lige prvaka, s čime je ruku pod ruku s klupskim suigračem Danijem Carvajalom. U tom razdoblju, 2012. – 2024., član Real Madrida bio je i njegov današnji kapetan Nacho Fernandez, ali taj 34-godišnjak samo je jednom zaigrao u finalu, 2018. godine.

Samo još dvojica nogometaša nastupila su u šest finala Lige prvaka, Cristiano Ronaldo (dva s Manchester Unitedom, četiri s Realom) i Paolo Maldini s Milanom, s tim što slavni, markantni Talijan ima i dva finala Kupa prvaka, dakle ukupno osam. Dodamo li da legendarni realovac Francisco Gento ima nastupe u osam finala Kupa prvaka, njegov suigrač Di Stefano sedam, a Alessandro Costacurta šest za Milan, 1. lipnja 2024. – nastupi li Luka u finalu – zaokružit ćemo sliku o Hrvatu kao članu crème de la crème europskog nogometa. Osvoji li Real Madrid u Londonu najprestižniju titulu, Carvajal, Nacho, Gento i Modrić bit će najuspješniji igrači Europe i Real Madrida u Kupu/Ligi prvaka sa šest naslova, a pridruženi član bit će i Toni Kroos, koji za sada ima jedan naslov s Bayernom i četiri s Realom.

Zvijezde mu gledaju u leđa

Povucimo načas onda i paralelu sa spomenutim zvijezdama: Sergio Ramos nastupio je u pet finala, kao i Benzema, Evra, Seedorf i Van der Sar, Messi 'samo' u tri, kao i Buffon, Pique, Puyol, Varane, Zidane, Xavi i Lahm, po četiri nastupa imaju Giggs, Iniesta, Müller, Pirlo, Marcelo, Casemiro, Bale i Isco, Lewandowski i Cafu po dva, Beckham i Figo po jedan, dok primjerice Zlatan Ibrahimović i Ronaldo Nazaria nikad nisu nastupili u finalu Lige prvaka! Cijeli taj niz megazvijezda svjetskoga nogometa gleda u leđa Luki Modriću i divi mu se!

Osvoji li Luka svoj šesti europski naslov, postat će drugi najstariji nogometaš u povijesti kojemu je to uspjelo. Tog 1. lipnja Luka Modrić imat će 38 godina i 266 dana, a stariji osvajač bio je samo Paolo Maldini 2007. godine, kada je na leđima imao 38 godina i 331 dan.

Real Madrid kroz svoju bogatu povijest, u kojoj se krije čak 14 naslova europskog prvaka, imao je impozantan niz legendarnih nogometaša. Među njima samo su devetorica s više od stotinu nastupa u Ligi prvaka, a Luka Modrić u tom poretku opet je među pet najvećih svih vremena sa 119 nastupa! Ispred njega samo su Iker Casillas sa 150, Benzema sa 133, Raul Gonzalez sa 130 i Sergio Ramos sa 129, a iza Luke su Toni Kroos sa 109, Roberto Carlos sa 107, Marcelo sa 102 i Cristiano Ronaldo sa 101 nastupom.

Kako god 1. lipnja završilo finale na Wembleyu, tko god bi se ubuduće primio nezahvalnoga zadatka sastavljanja idealnih 11 Lige prvaka svih vremena, nađite u njoj – bez puno razmišljanja – mjesto za Luku! Iz poštovanja svemu svemu što je postigao, a osobito prema 'trećoj dobi' u kojoj maestralno egzistira u europskom vrhu! I dajte mu u toj momčadi i desetku, i kapetansku traku, i sve druge važne ovlasti, samo ne – penale.

GALERIJA Pogledajte murale u čast Luke Modrića. Kapetana vatrenih obožavaju u Hrvatskoj i inozemstvu

Champions League - Semi Final - Second Leg - Real Madrid v Bayern Munich
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije