HRVATSKI KAPETAN

Luka Modrić u Realu ruši rekord star čak 58 godina, nevjerojatno je što je napravio!

LaLiga - Real Madrid v Villarreal
Foto: SUSANA VERA/REUTERS
1/6
09.10.2024.
u 07:00

U Vigu 19. listopada Modrić će postati najstariji igrač koji je ikada zaigrao za Real u službenoj utakmici

Luka Modrić, koji je prošli mjesec zakoračio u četrdesetu, u ovoj sezoni ima znatno veću minutažu u Real Madridu nego u prošloj sezoni u njezinoj prvoj fazi, ovoj do listopadskog okupljanja reprezentacije.

Vjerojatno je tome pridonijela činjenica kako je njegov suigrač iz veznoga reda Eduardo Camavinga dulje vrijeme bio ozlijeđen, ali to ne umanjuje vrijednost Modrićeve klase i važnost za momčad.

Brojke kažu kako je Luka Modrić s 39 godina ove jeseni u Real Madridu na travnjaku proveo 562 minute nastupajući u Superkupu, Ligi prvaka i španjolskom prvenstvu, što znači da ​u prosjeku igra gotovo 47 minuta, dakle prosječno šest minuta više nego u prošloj sezoni. Kada se tome pridoda i 167 minuta odigranih za reprezentaciju, u utakmicama protiv Portugala i Poljske, Modrić je ove jeseni odigrao 729 minuta, odnosno 52 minute u prosjeku. Podcrtajmo još jednom: Modrić ima 39 godina, igra za najveći svjetski klub Real Madrid i Hrvatsku, članicu Lige A Lige nacija!

Među 20 najboljih u La Ligi

Za usporedbu, posljednja sezona u kojoj je Luka Modrić u ovoj fazi sezone imao veću minutažu bila je 2022./2023., kada je do početka listopada proveo 780 minuta na travnjaku, odnosno za Real i Hrvatsku igrao u prosjeku 60 minuta po utakmici.

Zanimljiv je i pogled na statistiku platforme SofaScore. Po njezinim algoritmima, Luka Modrić u ovoj je sezoni na podjeli 18. mjesta najbolje ocijenjenih nogometaša španjolskog prvenstva: Pedri i Koundé iz Barcelone te Modrić iz Real Madrida imaju prosječnu ocjenu 7.30. Za usporedbu, najbolje ocijenjeni nogometaš La Lige, Raphinha iz Barcelone, ima prosjek ocjena 8.01, a poredak prvih deset zatvara Lukin suigrač, Brazilac Rodrygo, s prosjekom ocjena 7.42.

Od Realovih igrača u tom poretku bolje od Luke plasirani su Federico Valverde na trećem mjestu (7.80), Vinicius Junior na šestom (7.51), Kylian Mbappé na osmom (7.49), spomenuti Rodrygo na desetom (7.42) i Eder Militao na jedanaestom mjestu (7.39). Iza 39-godišnjeg Luke brojne su zvijezde španjolske lige, Carvajal (22.), Tchouaméni (23.), Rüdiger (27.)..., a prvi Hrvat iza Modrića je Budimir iz Osasune na 34. mjestu.

SofaScore navodi kako Modrić u prosjeku u prvenstvu igra 56 minuta, što mu je najveća prosječna minutaža tijekom kolovoza, rujna i listopada još od 2021. godine, dva puta ove sezone uvrstio ga je u idealnu momčad. Luka ima jednu asistenciju, 91 posto točnosti dodavanja, a jedino što mu nedostaje ove sezone je – pogodak.

Naravno da je Modrić najstariji nogometaš u poretku prvih 20, ali ne i najstariji nogometaš španjolske lige. Stariji od Realova kapetana je kapetan Villarreala Raul Albiol, koji je protekloga vikenda protiv Real Madrida nastupio u dobi od 39 godina, 1 mjesec i 1 dan.

U tom smislu, 19. listopada 2024. godine zauzet će posebno mjesto u Realovim povijesnim knjigama. Naime, zaigra li Luka Modrić toga dana protiv Celte u Vigu makar i jednu minutu, postat će najstariji nogometaš koji je za Real Madrid ikada zaigrao u nekoj službenoj utakmici!

Na tri pozicije

Taj rekord još drži legendarni Mađar Ferenc Puskas, koji je u utakmici Kraljeva kupa 1966. godine za Real Madrid protiv Betisa zaigrao s 39 godina i 36 dana. Luka Modrić na današnji dan ima 39 godina i 30 dana.

Zanimljivost je i kako je Luka Modrić kod Ancelottija ove sezone bio korišten na tri pozicije: središnjeg veznog, ofenzivnog veznog i desnog veznog – upravo u spomenutoj utakmici protiv Villarreala. U njoj je Real igrao u sustavu 4-4-2, s Modrićem i Bellinghamom na bokovima, te Valverdeom i Camavingom u sredini. Po ocjeni koju je zaradio u toj utakmici, 8.4, jasno je da se Luka i na toj poziciji snalazi kao riba u vodi. Njemu je naprosto svejedno, gdje god ga stavite, bit će među najboljima.

U zanimljivosti spada i podatak kako je Luka Modrić u 12 nastupa ove sezone skupio već pet žutih kartona u dresu Real Madrida te jedan i za reprezentaciju. Svih pet dobio je zbog preoštrih prekršaja. Usporedbe radi, Luka je u cijeloj prošloj sezoni dobio samo dva žuta kartona, a najžustriji je bio u sezoni 2019./2020., kada je požutio 11 puta. U toj sezoni dobio je i jedini izravni crveni karton u karijeri, 17. kolovoza 2019. u Vigu, zbog gruboga prekršaja na igraču Celte.

Komentara 6

RO
robertmark
08:29 09.10.2024.

Da barem takvu osobi imamo na mjestu predsjednika države a ne štetočinu

GO
Gof33
07:56 09.10.2024.

Bogu fala, odlična genetika, sportski život, uredna obitelj, profesionalizam. Uzorito i lijepo da je naše gore list. Nismo baš svi naopaki.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:43 09.10.2024.

Da barem takvu osobi imamo na mjestu premijera države a ne štetočinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije