SLOBODNI TRENER

MAX Prosinečki: J.... Zvezdu, imaš dvije kćeri

\'13.08.2011. Beograd, Srbija - Trener nogometnog kluba Crvena zvezda Robert Prosinecki na stadionu Marakana.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL
27.08.2012.
u 18:33

– Napustiti Zagreb i hrvatsku reprezentaciju i doći u Beograd, to mogu samo najveći zvezdaši poput Prosinečkog. Zato ga Delije toliko i vole. Rekao sam mu: “Sine, jebeš ovakvu Zvezdu, čuvaj zdravlje – kaže Bora Jakovljev

Robert Prosinečki 19. prosinca 2010. godine šokirao je hrvatsku javnost obznanivši da postaje trener Crvene zvezde. S mjesta pomoćnika izbornika hrvatske reprezentacije otišao je izravno u Beograd. Pokazao je time da ima petlje, ali i da bezgranično voli Crvenu zvezdu, klub s kojim je 1991. osvojio naslov europskog prvaka i iz kojeg je napravio rekordni transfer u Real Madrid, priču donosi sportski tjednik Max!

Dvadeset mjeseci kasnije Prosinečki je u suzama otišao iz Ulice Ljutice Bogdana, suzu su pustili i navijači, čak i novinari, no sigurno ne i predsjednik kluba Vladan Lukić. Jer baš je Lukić krivac što je Žuti podnio ostavku. Nakon što je Zvezda u prvenstvu odigrala samo 2:2 na Marakani, Lukić je Prosinečkom poslao SMS: “Izdao si me”. A sve samo zato jer je Prosinečki u prvih 11 postavio Krnetu, bivšeg igrača Partizana koji je na kraju bio krivac kod oba gola Rada u toj, kako je ispalo, posljednjoj utakmici Žutoga na klupi Zvezde.

Velika podrška navijača

Dan poslije, točno u podne, Prosinečki je na press-konferenciji objavio:

– Ovo mi je jedan od najtužnijih dana u životu, odlučio sam da odlazim s klupe Zvezde. Zvezda je najbolji klub na Balkanu, beskrajno je volim, ali više nisam mogao izdržati. Odluku nisam donio preko noći, razmišljam o tome posljednjih dva mjeseca – sa suzama u očima rekao je Prosinečki.

A kada je završio s obraćanjem novinarima, Žutom je prišao najpoznatiji navijač Crvene zvezde, legendarni Bora Jakovljev zvani Bora zvezdaš.

– Rekao sam mu: sine, jebeš ovakvu Zvezdu, čuvaj zdravlje, imaš dvije krasne kćeri – prepričava nam Bora Jakovljev, 68-godišnjak koji na Zvezdine utakmice redovito ide od svoje pete godine, dakle već 63 godine.

Navijači Zvezde dali su veliku podršku Prosinečkom, u sukobu s Lukićem stali su na njegovu stranu.

– Žuti je legenda Zvezde zbog svega što je napravio za vrijeme igračkih dana, no toliko jako ga cijenimo zato jer je uvijek bio i ostao čovjek. A uz to, veliki je zvezdaš, samo sam ja veći od njega. Napustiti Zagreb i hrvatsku reprezentaciju i doći u Beograd, to mogu samo najveći zvezdaši – kaže Jakovljev i dodaje:

– Nažalost, prevelika je poštenjačina, previše je vjerovao ljudima koji su ga na kraju i istjerali iz kluba. Plakao sam kao dijete kada sam vidio da odlazi sa suzama u očima.

Bora Jakovljev otkrio je da je Prosinečki imao ozbiljnih trenerskih ponuda u posljednjih 20 mjeseci, no odbio ih je zbog Zvezde:

– Tražili su ga i Panathinaikos i Valladolid, no odbio ih je zbog Zvezde.

Po Beogradu se čak pričalo i da ga je prošle sezone na klupu želio dovesti veliki škotski Celtic. No, Prosinečki nije želio napustiti svoju Zvezdu.

– Mnogi su mu prije dva mjeseca, kada je podržao igrače u štrajku, govorili da otiđe prije nego ga potjeraju. Tada bi otišao kao pobjednik, jer taman je osvojio kup – priča Jakovljev.

Osvojeni kup najveći je uspjeh koji je Robert Prosinečki napravio na klupi Zvezde, a dobro će mu doći i u trenerskoj biografiji.

Ostat će Žuti upamćen i po tri uzastopne proljetne pobjede protiv Partizana. Dvaput po 2:0 u kupu, te 1:0 u prvenstvu. A sva tri puta na klupi suparnika bio je poznati Izraelac, bivši trener Chelsea Avram Grant.

Otišao kao gospodin

Odnos Prosinečkog i Lukića pogotovo je zahladio 20. svibnja ove godine, kada je Žuti podržao igrače u štrajku zbog kašnjenja plaća, a čelništvo kluba njemu zaprijetilo otkazom.

Na pitanje je li bio u sukobu s Lukićem, Prosinečki je diplomatski odgovorio:

– Imali smo drugačije mišljenje o nekim stvarima!

Je li bilo prijetećih Lukićevih SMS poruka?

– Ne znam otkud ta priča! Čitao sam beogradske novine, svašta se pisalo. Eto, pišu i da su mi prijetili da će me prebiti. Meni prijetili batinama? Hahahaha...

A je li vam Lukić nakon remija s Radom napisao: „Izdao si me“?

– To je nebitno – u pomirljivom tonu zaključio je Žuti.

Ili kako su beogradski novinari zaključili: “Otišao je kao veliki zvezdaš, kao veliki gospodin, iako je imao puno toga za reći o nekim ljudima iz kluba”.

Kada je otišao iz Zvezde, mnogi su posumnjali da Prosinečki ima neku novu trenersku ponudu.

– Ma to su gluposti, odlazim isključivo jer više nisam mogao izdržati. Malo ću se odmoriti od svega – rekao je Žuti i dodao:

– U Beogradu ostajem sigurno do kraja kolovoza. Upisao sam kćeri u školu, a sada ih moram ispisati. To je proces koji traje.

Nakon što to obavi, Prosinečki će s obitelji nakratko u kuću u Malinsku, sve do početka škole.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
serđo
10:46 28.08.2012.

zvijezda nije najveći klub ni u beogradu, kamoli na balkanu. i genoa je nekad bila prvak italije... pred 100 godina, ha ha ha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije