VELIKE PROMJENE

Mijenja se Liga prvaka: Razlog nije novac jer će Uefa uz ovo zarađivati manje!

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-ROUND OF 16-REAL MADRID VS PSG
Foto: Meng Dingbo/XINHUA
1/4
28.04.2022.
u 12:20

Već otprije je dogovorena promjena u kojoj će se od 2024. godine Liga prvaka igrati po ligaškom sistemu umjesto po sistemu klasične grupne faze, ali ove nove vrlo izgledne promjene tiču se same završnice natjecanja

Predsjednik krovne europske nogometne organizacije Uefe Aleksander Čeferin s Nasserom Al-Khelaifijem, predsjednikom PSG-a i Udruženja europskih klubova, planira veliku promjenu u formatu Lige prvaka. 

Već otprije dogovorena je promjena u kojoj će se od 2024. godine Liga prvaka igrati po ligaškom sistemu umjesto po sistemu klasične grupne faze, ali ove nove vrlo izgledne promjene tiču se same završnice natjecanja. 

Soccer Football - UEFA Executive Committee News Conference - Nyon, Switzerland - April 7, 2022 UEFA president Aleksander Ceferin during the news conference REUTERS/Denis Balibouse Photo: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Naime, jedina stvarna velika promjena u tom smislu dogodila bi se u polufinalu Lige prvaka. Prema Čeferinovim i Khelaifijevim namjerama, polufinalne utakmice više se ne bi igrale s uzvratnim utakmicama, nego bi sve išlo po sistemu Final Four turnira koji bi se u tjedan dana odigrao u jednom gradu domaćinu. Dakle, u jedom tjednu odigrale bi se dvije polufinalne ''majstorice'' te finalna utakmica.

Iako će iz nekog razloga na prvu svi to pretpostaviti, ovdje razlog nije financijska korist budući da Uefa ovim potezom gubi dvije utakmice Lige prvaka (uzvratne u polufinalima) i samim time gubi poprilično velik novac, ponajviše na TV pravima. Iako će porasti neki prihodi zbog jedne lokacije za završnicu, Uefa će u konačnici biti na gubitku.

Glavni razlog ovog poteza jest dati priliku slabijim momčadima za iznenađenje jer se u dvije utakmice drastično smanjuje mogućnost da autsajder iznenadi favorita. Dokaz je tome i pandemijska 2020. godina, gdje je Uefa bila prisiljena nakon četvrtfinala organizirati nokaut-fazu na jednu utakmicu, i tada smo, primjerice, vidjeli pobjedu Lyona nad Manchester Cityjem te pobjedu Leipziga nad Atletico Madridom.

Čeferin je bio oduševljen kako se odvila ta spomenuta završnica Lige prvaka 2020. u Lisabonu te ističe kako bi završni mini-turnir svake godine učinio čuda za grad domaćin, posebice iz turističke perspektive.  

Iz uglednog globalnog lista The Times ističu kako se na kongresu Uefe 11. svibnja u Beču planira i službena objava ovog noviteta.

>>> Kolinda Grabar-Kitarović se opustila uz Velimira Zajeca

 

Komentara 3

Avatar Brko
Brko
14:07 28.04.2022.

To su sigurno napravili zato što su čuli da bi Hajduk trebao igrati u Ligi prvaka pa im žele olakšati put do finala.

KP
Karlovacko pivo
19:49 28.04.2022.

Uefa i Fifa dvije najveće mafije u svijetu nikad im dosta miliona

DU
Deleted user
13:40 29.04.2022.

Cista laz iz staba tih organizacija,jer oni nista ne delaju,niti planiraju,ako nije novac u pitanju,ali sacekajmo bumo vidjeli uskoro i to cudo,da konacno nas neki klub zavrsi u polufinalima,ili finalima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije