Mirko Novosel:

Skelin nema iskustva, a BiH ima više koristi od Cedevite nego Hrvatska

Mirko Novosel
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
04.12.2017.
u 15:27

Našoj košarci vrijeme curi, moramo nešto poduzeti, naglašava Novosel.

Mirko Novosel (79) pažljivo prati zbivanja u hrvatskoj košarci i rijetko propušta otići u dvoranu kada domaće utakmice igraju Cibona i Cedevita. Cibonu prati jer to je njegovo čedo, a Cedevitu jer je dugi niz godina direktor tog kluba bio njegov sin Krešimir (aktualni direktor ABA lige).

Član dviju Kuća slavnih (Fiba, SAD) nije propustio ni priliku pogledati novu reprezentaciju.

– Ne osjećam se ugodno, šteta što mi nemamo svog Đorđevića na klupi. Nažalost, naši su najbolji treneri u inozemstvu i daleko od reprezentacije. Doduše, kada se o izborniku odlučivalo, Anzulović i Mršić još su bili slobodni, no njih se zaobišlo. Gledam, ljutim se, no ne mogu ništa učiniti jer me nitko ne pita za savjet, a i nisam u Stručnom savjetu HKS-a jer je aktualni predsjednik tog tijela Dino Rađa objasnio da smo se svi mi koji imamo više od 70 godina umorili. Ja bih mu rekao da se nismo umorili da bismo dali pokoji savjet. Ja bih bio najsretniji kada bi oni koji vode Savez sve znali i da ne moraju ništa pitati, no to očito nije tako. Tome se čudi i Boša Tanjević, danas direktor mlađih selekcija u Italiji. On me pitao zašto ja nisam ništa u hrvatskoj košarci, na što sam mu rekao da se ne želim nikamo gurati...

To su samo floskule

Kada god progovori netko od starijih, mlađi vole reći “što se javlja ovaj kojeg je vrijeme pregazilo”.

– To su floskule. Ta nismo imbecili koji ne znaju što se u modernoj košarci traži.

Mirko Novosel
1/7

Kako bi onda, po Novoselu, trebao izgledati Stručni savjet?

– To tijelo treba biti sastavljeno od bivših izbornika koji su osvajali medalje, a to smo Giergia, Skansi, Petrović i ja. A danas njega čine treneri četiri vodeća domaća kluba koji sutra mogu dobiti otkaz.

Nakon 0:2 na početku kvalifikacija za SP i okupljanja selekcije bez NBA i euroligaških igrača, legitimno je zapitati se jesmo li ikad imali slabiju reprezentaciju?

– Ako gledamo po rezultatu, onda jest najslabija, ako pak gledamo po mogućnostima, može biti bolja. No vrijeme nam curi i moramo pod hitno nešto poduzeti. Počeli smo utakmicu sa sjajnom obranom pa se pitam zbog čega su oni koji su napravili tu prednost morali izaći. Pa ne mora igrati svih 12 igrača s popisa. Zašto igrač koji u prvom poluvremenu napravi dva prekršaja mora odmah na klupu? Pa meni su igrali s četiri faula i nisam ih vadio. A gdje je tu alternativna obrana? Uostalom, zašto naš najbolji šuter mora čuvati najboljeg suparničkog napadača... Pa meni je Dražen čuvao najslabijeg, a ne najjačeg. No ne krivim ja Skelina jer on nema potrebnog iskustva.

Prigovara Novosel i zbog nepozivanja svih najboljih igrača koji su na raspolaganju, bez obzira na njihove godine?

– Svi koriste veterane osim nas. Drugi su očito pametniji jer zovu najbolje. Pa to govorim već 50 godina. Mi smo priliku mladima davali na balkanskim prvenstvima i Mediteranskim igrama ili prijateljskim utakmicama, a za velika natjecanja tu moraju biti najbolji.

Ne stignu razvijati mlade

Ovom doajenu mlađi naraštaji najčešće prigovaraju da govori o košarci iz nekog drugog vremena kakva se danas ne igra.

– Prigovaraju mi za moju priču o višemjesečnim pripremama. U redu, drugačija su vremena, a tu je i nešto što se zove NBA embargo, no nitko me ne može uvjeriti da se ostali igrači nisu mogli pripremati dulje od 30 dana.

S obzirom na to da je to bila odluka izbornika Petrovića, koji je zapravo Mirkov trenerski učenik, je li Novosel suglasan s njegovim smjenjivanjem?

– U to neću ulaziti, no Aco ima košarku u malom prstu i jako dobro zna motivirati igrače, ali je i bolji trener za reprezentaciju nego za klub jer je tu kraći rad. No ljetos je pogriješio što je sebe i javnost uvjerio da nam skraćivanje priprema neće štetiti.

Sve je krenulo iz sukoba Fibe i Eurolige.

– To je kretenizam i katastrofa za košarku. Ideja da se igraju kvalifikacijske utakmice usred sezone je dobra, no to onda moraju biti dani za reprezentaciju i svi klubovi, pa tako i najveći moraju davati reprezentacijama svoje igrače. A Fiba to, kao ključnu stvar, nije riješila, a krenula je u isto što ima i Fifa. S druge strane, Euroliga je najveće zlo košarke, neuspješna imitacija NBA lige koja rauba igrače, ali i trenere. Zbog tog sukoba Fibe i Eurolige naš najjači klub Cedevita došao u je u situaciju da njegova prva momčad mora igrati tri natjecanja istovremeno i da igrači nemaju kada trenirati pa se mladi igrači nemaju kada razvijati. Osim toga, u Cedeviti je šest stranaca koji nose igru i od kojih Hrvatska nema ništa. Zapravo, od Cedevite više koristi ima reprezentacija BiH. 

Komentara 11

TN
tamo.netko
15:56 04.12.2017.

Upoće ne mogu razložno objasniti činjenicu, da se ovaj sport kod nas puno više cijenio prije agresije na našu domovinu nego sad! Razumijem da su naši Cibosi i ostali igrali zanimljive tekme sa srpkim timovima, i da su bile pune dvorane, sada toga nema, ali mora li ovaj divni sport potpuno nestati radi toga?!? Gledam tu Zvezdu i Partizan u Euroligi, pa to se sve trese od navijanja...ono, totalna frka prije tekme...a mi...pa to je itekako prestižan sport u svijetu, a mi smo kao narod jako talentirani za njega, ali kao da su svi digli ruke...ne kužim to zbilja!?! Pa nije nogomet jedini sport na svijetu!

KE
kentie
16:24 04.12.2017.

Daj Mirko daj se nekako uključi i priključi...maknite ove ajduke i uskoke....ubit će košarku potpuno...

KE
kentie
16:04 04.12.2017.

e sad je dosta i podosta...ovdje ću javno i glasno reći: RAĐA, VRANKOVIĆ i u pozadini ARAPOVIĆ, idite iz Saveza za boga miloga i dragoga....pa uništavate košarku lopatama i krampovima, srrraaaammm vas može biti... di ste skopali ovog Skelina, pa taj ni staru babu u košarci nije u stanju pobijediti, mamicu vam vašu ajdučku i uskočku...slušaj te vi, da ne kažem šta, u onoj svemirskoj jugo košarci, jednog Branka Radovića koji je bio alfa i omega planetarnih uspjeha jugo košarke od 1961., njegovi nasljednici na klupi repke niti Žeravica kao izbornik, a niti Mirko Novosel nisu se sramili pitati za savjet...nikad, ali nikad nitko od njih se nije pravio važan, ni prevažan...da ne govorim o igračima, reprezentativcima...nisu se sramili igrati i hakl sa običnom rajom, štaviše to su i željeli igrat...kad se sjetim koliko je Moka Slanvinić odigro haklova na Tuškancu (dok je služio vojni rok), pa pokojni Krešo, pa Srećko Jarić, Damir Šolman, Rato Tvrdić, o Nikoli Plećašu da i ne govorim i zborim, pa Ljubodrag Simonović (profesor prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, vjerojatno sad professor emeritus)...a na svjetskoj sceni su odigrali sa CCCP-om hakl uz dodatak odbojke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije