Atletika

Na stadionu na kojem se dogodila tragedija počinje SP, nadamo se da će nam Jana donijeti zlato

Jana Koščak
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/6
27.08.2024.
u 07:00

Prvi će put na jednom velikom natjecanju nastupiti dvije sestre blizanke – Tena i Lea Marodi. Trčat će na 1500 m.

Danas u Limi počinje Svjetsko juniorsko prvenstvo u atletici. Natjecanje će se održati na nacionalnom stadionu u Peruu, mjestu gdje se dogodila jedna od najvećih nogometnih tragedija. Naime, 24. svibnja 1964. godine tu je poginulo 328 ljudi. Peru je dočekao Argentinu u kvalifikacijskom susretu za Olimpijske igre u Tokiju. Domaćin je držao drugo mjesto, a još je morao igrati protiv Brazila. Bilo je ključno izvući dobar rezultat protiv "gaučosa". Na stadion se natiskalo 53.000 ljudi. Argentina je vodila 1:0 do šest minuta prije kraja utakmice. Peru je zabio za izjednačenje, ali urugvajski sudac Angel Eduardo Pazis poništio je gol. Poništeni gol bio je kap koja je prelila čašu.

Navijači Perua počeli su ulaziti na travnjak, a peruanska policija brutalno se razračunavala s njima. Prvo su ušla dvojica, jednog su spriječili u napadu na suca, a drugog brutalno pretukli. To je izazvalo revolt navijača s tribina koji su gađali policiju raznim predmetima. Kako bi ih smirili, policajci su bacili suzavac na tribine, ali to je bila kobna pogreška. Došlo je do masovne panike, navijači su počeli bježati prema jednoj strani stadiona, ali tamo su ih čekale samo željezne šipke. Većina nesretnih navijača upravo je na tom mjestu izgubila život.

Takve scene sigurno nećemo gledati u atletici, upitno je hoće li ovo prvenstvo u prosjeku gledati više do 10.000 gledatelja jer Peru nema veliku tradiciju u ovom sportu. Hrvatska će nastupiti s 11 atletičarki i dva atletičara. Najviše izgleda za medalju ima Jana Koščak koja ima najbolji prijavljeni rezultat u sedmoboju. Prvi vrhu su po rezultatima Mia Wild (100 m prepone), Roko Farkaš (dalj) i Vita Barbić (koplje). Hrvatska je do sada na juniorskim SP-ima osvojila 13 medalja, od čega sedam zlatnih. Posljednje medalje osvojili smo prije deset godina – Sara Kolak i Martin Marković. Po broju osvojenih medalja na visokom smo 27. mjestu, a osvojimo li jedno zlato mogli bismo preskočiti Meksiko i Japan ili dostići Bjelorusiju i Trinidad i Tobago.

Prvi će put na jednom velikom natjecanju nastupiti dvije sestre blizanke – Tena i Lea Marodi. Trčat će na 1500 m.

 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije