SARA KOLAK I VITA BARBIĆ

Hrvatska olimpijka: 'Nije mi žao zbog četvrtog mjesta. Znam koliko je truda trebalo uložiti'

Athletics - Women's Javelin Throw Final
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS
1/3
23.08.2024.
u 12:12

Možda sam prebrzo došla iz juniorske na seniorsku svjetsku scenu pa se s nekim porazima u to vrijeme jednostavno nisam znala nositi, rekla je Sara Kolak

Sara Kolak i Vita Barbić bit će dvije hrvatske uzdanice u bacanju koplja na predstojećem zagrebačkom atletskom mitingu, popularnom Hanžeku, koji će se održati od 6. do 8. rujna na tri zagrebačke lokacije. Sara i Vita bacat će koplje 8. rujna, na stadionu Mladosti. Sara je na nedavnim Olimpijskim igrama osvojila sjajno četvrto mjesto, dok je Vita ovog ljeta postala europska prvakinja do 18 godina.

Ne žalim za medaljom

– Ovu stanku između Pariza i Zagreba iskoristila sam da se što bolje pripremim za Hanžek, bila sam konačno nakon nekoliko mjeseci kod svojih roditelja doma u Ludbregu – priča Sara.

Je li vam u jednom trenutku bilo žao što se niste vratili s brončanom medaljom?

– Nije. Sve su djevojke ispred mene bile u tom trenutku bolje i ne želim se više vraćati na to što bi bilo kad bi bilo. Dala sam sve od sebe u finalu. Borila sam se do zadnje serije, ali bolje nije išlo. Taj je dan moj hitac preko 63 metra bio moj trenutni maksimum. Presretna sam i preponosna na četvrto mjesto na OI. Možda će nekome biti čudno što sam toliko slavila četvrto mjesto, ali najbolje znam koliko mi je trebalo truda, treninga i odricanja da bih se vratila na hice otprije sedam godina. Eto, na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine bila sam jako ljuta nakon četvrtog mjesta, a sedam godina kasnije slavim četvrto mjesto – rekla je Sara.

GALERIJA Hrvatski vaterpolist postao pravi hit u Parizu! Pogledajte kako Milanović izgleda uz našeg diva

Athletics - Women's Javelin Throw Final
1/12

Na Igre ste se plasirali putem rejtinga?

– Došla sam na Igre kao 33. po rejtingu, a trenutno sam deseta. Malo me poljuljao loš nastup na prvenstvu Hrvatske, gdje sam bila druga i gdje sam izgubila puno bodova za rejting. Tog su se vikenda održavala brojna nacionalna prvenstva i strepila sam do kraja hoću li uopće upasti na Igre. Srećom, upala sam. I na samim Igrama bila sam najbolja baš kada je najviše trebalo. Jako, jako cijenim ovo četvrto mjesto iz Pariza – istaknula je Sara.

Hitac iz Pariza ujedno je norma za SP koji će se održati sljedeće godine u Tokiju?

– Da, imam normu, imam mir i nema više stresa hoću li je ispuniti ili ne. Norme su se jako podigle u posljednjih nekoliko godina pa je dobro da sam to riješila. Još nismo napravili plan i program priprema za sljedeću sezonu, ali vjerujem da ću se vratiti na mitinge Dijamantne lige. Imala sam pozive nakon OI da nastupim na nekoliko mitinga, ali sam i prije napravila takav program da ću nakon Pariza nastupati još samo na Hanžeku.

Sad, kada pogledate malo unatrag, na godine u kojima nije bilo rezultata, što je na kraju bio problem – tehnika ili nedostatak samopouzdanja?

– Sve pomalo. Možda sam prebrzo došla iz juniorske na seniorsku svjetsku scenu pa se s nekim porazima u to vrijeme jednostavno nisam znala nositi.

Znate li da ste zadnja hrvatska atletičarka koja je osvojila medalju na svjetskom juniorskom prvenstvu?

– Nisam znala. Koliko je već prošlo, deset godina? Uh, da, bilo je to u Eugeneu. Sjećam se da sam bila dio sjajne generacije, bodrili smo jedni druge. Za broncu sam tada bacila 55,74 metra. Znam da je prva bila Ruskinja Starigina koju poslije više nikad nisam vidjela, a druga je bila Šveđanka Flinck, s kojom sam se natjecala još sljedeće dvije godine – rekla je Sara.

Kao mala skupljala autograme

Vita Barbić danas putuje na juniorski SP u Peru, a uoči Hanžeka rekla je:

– Nisam očekivala da ću tako brzo nastupiti na mitingu, jer sam još do prije nekoliko godina skupljala potpise zvijezda koje su ovdje nastupale. Ovaj nastup mi je šlag na torti odlične sezone, veselim se što ću bacati protiv najboljih na svijetu bez ikakvog pritiska. Ovo mi je nagrada za sve što sam napravila ove sezone.

VIDEO Proslava za sportaše i građene: Svečani doček olimpijaca u Zagrebu i Splitu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije