Svjetsko juniorsko atletsko prvenstvo

Najopasnija suparnica Jane Koščak pala u utrci na 100 metara prepone i ostala bez bodova

27.08.2024.
u 20:48

Zanimljivo je da se ovdje natječe čak 22 atletičara i atletičarki koji su nastupali na nedavnim olimpijskim igrama u Parizu, kao što su sprinteri Torrie Lewis, Bradley Nkoana, Lurdes Gloria Manuel i Alana Reid, visašica Angelina Topić...

Jana Koščak odradila je prve četiri discipline sedmoboja i trenutno je u vodstvu. Ima ukupno 3536 bodova,  64 više od drugoplasirane Švicarke Lucie  Acklin. Treća je za sada Australka  Mia Scerri s 3385 bodova.

Danas su na rasporedu zadnje tri discipline - dalj, koplje i 800 metara. Već nakon dalja moglo bi se sve riješiti jer je to Jani danas najjača disciplina.

U svakom slučaju Jani ne bi trebala izmaći medalja, a svi se nadamo da će  ona na kraju biti zlatna. 

 - Polako, kada Jana prođe ciljem na 800 metara onda možemo pričati o medalji. Ovako, još se svašta može dogoditi.

Uvjeti su katastrofalni, ne pamtim kada smo se natjecali po ovakvoj hladnoći. Samo da ne bude ozljeda ili tri "iksa" u dalju ili bacanju koplja – rekao je Patrik Koščak, Janin otac i trener. 

Nakon prve discipline sedmoboja, utrke na 100 metara prepone, Jana je bila druga. Bolja od nje bila je samo Čehinja Adela Tkačova koja je trčala 13,72 sekundi dok je Jana završila utrku za 13,80 sekundi što joj je donijelo vrijednih 1007 bodova.

U utrci na 100 metara prepone pala je Mađarica Sarolta Kriszt pa je na kraju bila diskvalificira jer je nije srušenu preponu preskočila već se provukla ispod nje pa nije dobila nijedan bod.

Riječ je o atletičarki koja je ovdje došla s drugim najboljim rezultatom sezone i koja je bila najveća prijetnja našoj Jani Koščak.

U visu je Jana pobijedila s preskočenih 1,81 metara što joj je donijelo 991 bodova. U bacanju kugle Jana je zaradila 662 bodova za daljinu 12,01 metara da bi na 200 metara trčala 25,12, za novih 876 bodova. 

- Prvi dan je prošao dobro, premda sam mogla ostvariti bolje rezultate u nekim disciplinama., Neću se ljutiti sama na sebe jer je veliki problem bila hladnoća.

Kako meni tako i ostalim djevojkama. Rezultati ujutro bili su užasni. Posebno na preponama. Tu sam morala brže trčati. Žao mi je što u visu nisam preskočila 1,84 metra.

Mislila sam u jednom trenutku da letvica neće pasti. Ali, pala je. Kugla je bila u redu, ali tu je nastala potpuna pomutnja. Nakon dvije serije rekli su nam da sistem nije dobro mjerio dužinu hica.

Poslali  su nas u sobu za zagrijavanje gdje smo čekali više od pola sata. Na kraju su rekli da su neki hici dobro izmjereni, da neki nisu. Užas.

Uglavnom nekako smo priveli kraju tu treću seriju. Sad, je li netko na kraju zakinut nikad nećemo saznati – rekla je Jana.

Mađarica je pala odmah u prvoj disciplini i njezini snovi o medalji su se odmah srušili...

 - Istina, ona mi je bila najveća konkurencija ali mi je žao što se to dogodilo. Dobre smo si još od europskog juniorskog prvenstva, ona mi je najdraža.

Meni se dogodila ozljeda prošle godine kod bacanja kugle, njoj sada na preponama. Dogodi se. To je sport, to je  višeboj – zaključila je Jana. 

Od hrvatskih predstavnika prvog dana nastupila je Ana Ćurković u dalju. Nažalost, nije se uspjela kvalificirati u finale. Njezin najbolji skok bio je iz prve serije – 5,79 metara, dovoljno tek za 17. mjesto u konkurenciji 25 atletičarki. 

 - Bilo je jako hladno. Zagrijavanje je prošlo super, sve je bilo dobro.  Nažalost, za finale je trebalo skočiti preko šest metara. Iskreno, nakon što sam ispunila normu za ovo natjecanje sezona u nastavku nije bila dobra.

Zahvalna sam što sam ovdje, ovo će mi biti dragocjeno iskustvo za sljedeću sezonu. Kada pogledam kvalifikacije one najbolje su se jako mučile za plasman u finale.

Iz moje skupine samo su tri prošle u finale, ona druga skupina bila je puno jača i tamo su bili puno duži skokovi. Ovim nastupom za mene je sezona završena – rekla je Ana Ćurković. 

Bez plasmana polufinalu ostala je i Elena Ban na 800 metara. S vremenom 2:12,40 osvojila je ukupno 26. mjesto.

- Ne znam, kao da mi je zrak bio pretežak. Ostala sam usred utrke bez kisika, teško sam disala. Da, bilo je i jako hladno – rekla je Elena koja je kao i sve ostale djevojke iz naše reprezentacije ukrasila lice cirkonima.

- Ne znam čija je to zapravo bila ideja, ali isto smo napravile na europskom juniorskom prvenstvu pa smo ovdje nastavile – dodala je Elena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije