UTAKMICA ZA DRAŽENA

Najveće košarkaške zvijezde igraju u čast Dražena Petrovića! Prijenos će biti besplatan za sve

Dražen Petrović
Foto: Ljubo Stojanović/Večernji list
1/4
30.08.2024.
u 21:23

Uz košarkaše na parketu, događaju će prisustvovati i hrvatske trenutačne NBA snage Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac te slovenske NBA zvijezde Luka Dončić i Goran Dragić, dok se još čeka potvrda dolaska ponajboljeg NBA igrača današnjice, Nikole Jokića

Svim ljudima u Hrvatskoj, ali i svim ljudima iz svijeta košarke je jasno koliko je i dan-danas važan Dražen Petrović, čovjek koji je otvorio vrata europskim košarkašima u NBA ligi. Pokojni velikan hrvatske i svjetske košarka ove bi godine, točnije 22. listopada, napunio 60 godina te će se tim povodom 5. rujna u zagrebačkoj Areni održati Memorijalna utakmica za Dražena.

Natjecanje u tricama

Ulaznice za spektakl u Areni već su rasprodane, a pred više od 15 tisuća gledatelja idućeg će četvrtka u svečanoj atmosferi snage odmjeriti selekcija Hrvatske te europska selekcija nazvana “Team Dražen”. Hrvatsku će voditi izbornik reprezentacije Josip Sesar, dok će suparničku momčad voditi dva legendarna hrvatska košarkaška stratega, Željko Obradović i Neven Spahija. Riječ “spektakl” se prečesto i pretjerano koristi za razna sportska i društvena događanja, ali ovaj događaj će biti jedan od rijetkih koji će zaista donijeti spektakl u punom smislu riječi. Definitivno će ovaj događaj biti nešto čime Zagreb ni Hrvatska još nisu imali priliku svjedočiti. Jučer su na 17. katu zagrebačkog hotela Westin događaj najavili glavni ljudi u organizaciji ovog događaja, počevši s koordinatoricom projekta, Zadrankom Zdenkom Zrilić.

– Organizacija ovakvog događaja zahtjevna je i turbulentna. Kao što sam i interno rekla timu, ulazimo u zadnju minutu zadnje četvrtine, i u egalu smo, ali se nadamo našoj pobjedi. Mogu najaviti zaista spektakularnu manifestaciju, ne samo u Areni nego i uz cjelokupni popratni dvodnevni sadržaj za sve naše goste koji stižu iz Hrvatske te iz cijelog svijeta. Spremamo još veliki broj iznenađenja koje još nećemo otkriti – rekla je Zrilić, a potom nam je jedno od iznenađenja ipak otkrio Draženov Brat Aco Petrović:

GALERIJA Evo kako danas izgleda mjesto na kojem je smrtno stradao Dražen Petrović

Dražen Petrović
1/7

– Kao što znate, Dražen je 1992. godine sudjelovao na All-Staru u šutiranju trica, pa mogu otkriti da će gledatelji moći uživati u natjecanju u tricama, a u njemu će sudjelovati i Andreas Obst koji je po meni trenutačno najbolji šuter na svijetu.

Rosteri momčadi za ovu memorijalnu utakmicu će biti prilično jaki. Dok će za Hrvatsku nastupati jaka imena kao što su Mario Hezonja, Toni Nakić, braća Drežnjak i mnogih drugih, suparničku momčad će činiti neki od najboljih igrača iz europskih klubova Shanea Larkina iz Efesa, Waltera Tavaresa i Džanana Muse iz Real Madrida, Mathiasa Lessorta iz Panathinaikosa, ali i dugogodišnje NBA zvijezde Bobana Marjanovića.

– Imao sam svojevrstan posao sportskog direktora u ovoj priči, zvao sam klubove i igrače za ovu priliku, slagao momčadi. Neizmjerno sam zahvalan svim klubovima koji su odlučili pustiti svoje igrače, čak i u situacijama gdje će zbog dolaska ovdje propustiti utakmice u svojim klubovima. Znate da Dražen nikad nije volio All-Star utakmice, odnosno utakmice u revijalnom tonu, tako da su ovdje momčadi sastavljene baš kako treba po pozicijama da bismo mogli odigrati jednu ozbiljnu utakmicu.

Uz košarkaše na parketu, događaju će prisustvovati i hrvatske trenutačne NBA snage Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac te slovenske NBA zvijezde Luka Dončić i Goran Dragić, dok se još čeka potvrda dolaska ponajboljeg NBA igrača današnjice, Nikole Jokića. Bit će tu i brojne košarkaške legende iz prošlosti, igrači koji su bili povezani s Draženom, ali i predstavnici svih klubova u kojima je igrao. Isto tako, bit će prisutni svi članovi legendarne generacije s Olimpijskih igara 1992. godine, što je, kako je istaknuo Aco Petrović, nit vodilja ove večeri.

Stakleni LED pod

Jedna od najvećih inovacija koja će biti prisutna u Areni, po prvi put u Hrvatskoj bit će pravi moćni alat i velika atrakcija na sportskim terenima – stakleni pod. Stakleni košarkaški teren koristi diode koje emitiraju svjetlost (LED) za prikaz linija terena i druge grafike. Tijekom utakmice, vizualni efekti prikazani na terenu uključuju promijene dizajna i boja, reprize uživo, statistiku igre u stvarnom vremenu, animacije praćenja igrača na temelju gdje se nalazi u terenu... Ništa od svih ovih sadržaja i zvučnih gostiju ne bi bilo da nije bilo te posebnosti i značaja koje je tijekom svojeg života i karijere napravio Dražen. Na to se u najavi memorijalne utakmice referirao i glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza te bivši košarkaš i bivši izbornik Hrvatske, Josip Vranković.

– Iznimno mi je drago što smo kao Savez mogli podržati ovu svečanu manifestaciju. Nažalost, u karijeri nikad nisam imao priliku igrati ni sparirati s Draženom, ali jedna stvar mi se urezala u sjećanje. Dražen se nikad nije žalio, nikad kod njega niste vidjeli žaljenje, tugovanje ili pričanje o problemima, nego ste samo mogli vidjeti da je okrenut situaciji tako da ide naprijed. Iz toga sam osobno jako puno naučio – rekao je Vranković. Za one koji se nisu uspjeli domoći ulaznica, ovaj veliki memorijalni događaj moći ćete pratiti i na HRT 2.

VIDEO U čast najvećem: Napravio 11 tetovaža s likom Dražena Petrovića

Komentara 1

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
07:00 31.08.2024.

Dražen je bio stvarno odličan igrač jer je u cijeloj NBA karijeri postigao otprilike slićan broj koševa koliko sjajan i nezaboravan Slovenac Luka Dončić metne unutra na polovini jedne sezone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije