Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popis 23 igrača za Euro

Najveći dobitnici Budimir i Marco Pašalić, najveći gubitnik Vlašić

Zagreb: Susret Hrvatske i Armenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
23.11.2023.
u 07:00

Nikolu Vlašića je ozljeda izbacila iz utakmica s Latvijom i Armenijom i nikako ga ne treba unaprijed otpisivati, jer će mu Dalić dati priliku u pripremnim utakmicama, no kada pogledate naš popis 23, postavlja se pitanje – koga on s njega može izgurati?

Već nadolazećega vikenda počinje bitka najmanje 30-orice hrvatskih nogometaša za 23 mjesta na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Premda, u ovom trenutku – kada se zna da je popis reduciran s 26 na 23 imena – čini se kako izbornik Dalić i nema pretešku zadaću sastaviti listu za Njemačku.

Da se prvenstvo igra ovaj mjesec, neki od znamenitih i zaslužnih reprezentativaca vjerojatno se ne bi našli među 23 izabrana, što bi bilo iznenađenje, ali i realan i objektivan odraz njihovih trenutačnih vrijednosti.

GALERIJA Hrvatska na Maksimiru pobijedila Armeniju (1:0) i osigurala plasman na Euro 2024.

Zagreb: Susret Hrvatske i Armenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
1/30

Debitant zaintrigirao izbornika

No, krenimo od onih koji su sada tu i koje izbornik praktički ne može preskočiti. Prvi među njima i najveće iznenađenje svakako je 32-godišnji Ante Budimir, reprezentativac kojega u selekciji nije bilo još od Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerojatno ga ne bi bilo ni sada da su Bruno Petković i Ivan Perišić zdravi, no – te su nepogode suigrača Budimiru zapravo došle kao naručene. Tako je Ante u dva nastupa ponovno zaokupio pozornost izbornika, ne samo svojim poštenim pristupom i požrtvovnošću, nego i pogotkom koji je Hrvatskoj otvorio vrata Europskog prvenstva.

Takve zasluge Dalić uvijek honorira, pa će Budimir – bude li zdrav – sigurno biti na popisu 23 igrača. Usput, prilika za ovakvu eksploziju bila je u ovim kvalifikacijama ponuđena i centarforu Benfice Petru Musi, na početku ciklusa – u utakmici s Walesom, kao i Marku Livaji – ali nijedan od njih dvojice nije napravio takav iskorak kao Budimir.

VEZANI ČLANCI:

Posljednje dvije utakmice iznenada su otvorile prostor i jednome debitantu – 23-godišnjem krilnom igraču Rijeke Marcu Pašaliću, najmanje zvučnom imenu od svih kandidata. I Marco je – dobivši priliku – iskazao vrlo solidan potencijal, osvojio javnost i zaintrigirao izbornika, zapravo ne ostavivši mu mogućnost biranja.

Naime, Pjaca se u presudnom trenutku ozlijedio, klasično desno lijevo krilo već neko vrijeme u reprezentaciji i ne postoji, pa su Marcove minijature odjednom nagovijestile nešto što je donedavno svima, pa i samome igraču, bilo nezamislivo: Pašalić će, nastavi li u ovome stilu, biti siguran putnik na Europsko prvenstvo. Kamo sreće da Hrvatska na njemu zaigra u Stuttgartu, gradu u kojemu je Marco odigrao prve seniorske utakmice.

Kad su ostali igrači u pitanju, izbornikov fokus najviše će zapravo biti na oporavku Ivana Perišića – budući da su sva mjesta praktički popunjena. I nije toliko u pitanju hoće li Ivan uskoro ponovno početi nastupati za Tottenham, nego hoće li imati dovoljan kontinuitet nastupa, u kakvome će fizičkom stanju biti i hoće li njegovo tijelo moći podnijeti zahtjevan ritam utakmica. Nakon tako duge stanke, uvijek je prisutna zebnja od nove ozljede. Uglavnom, Perišić je kapitalac koji nam je neophodan za poziciju lijevoga krila, uz njega tu je i Luka Ivanušec, a u čekaonici Marko Pjaca, Josip Brekalo i još uvijek i Mislav Oršić, čim zaigra za Trabzonspor.

VEZANI ČLANCI:

A tko su u ovom trenutku najveći gubitnici popisa? Najprije, Nikola Vlašić, kojemu će trebati veliki zaokret u karijeri da bi opet privukao izbornika. Nažalost, Vlašića je ozljeda izbacila iz utakmica s Latvijom i Armenijom i nikako ga ne treba unaprijed otpisivati, jer će mu Dalić dati priliku u pripremnim utakmicama, no kada pogledate naš popis 23, postavlja se pitanje – koga on s njega može izgurati?

Sučić bitan i mladoj vrsti

Ako postoji još jedna dvojba, uz onu vezanu za oporavak Perišića, onda je to jedna pozicija u veznom redu – ona koja bi trebala iznjedriti našega najmlađega sudionika Eura, 21-godišnjega Luku Sučića ili 20-godišnjega Martina Baturinu.

Obojica su virtuozi, lucidni, kreativni i moderni vezni igrači, obojica će obilježiti sljedećih deset godina reprezentacije, a jedan bi mogao biti višak. Objektivno, u prednosti je Luka Sučić, jer igra u jačemu klubu i zato što je već bio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, dok je Baturina i dalje neprocjenjiv mladoj reprezentaciji.

Ona će u ožujku 2024., kada A vrsta bude igrala pripremne utakmice, u kvalifikacijama za EP igrati s Andorom i Portugalom, i tu će Skočić vjerojatno inzistirati na Martinu, vjerojatno i na Belji. To naravno ne znači da Baturina neće vidjeti seniorski EP, no čini se kako Sučić ima ponešto bolju početnu poziciju.

VIDEO Dalić: 'Pjaca se ozlijedio, ostao sam na jednom napadaču. Zvat ću Belju'

Komentara 6

ČV
čača vrati se
11:00 23.11.2023.

vlašić u prvih 11 😬 zemljo otvori se

NO
novabit
07:56 23.11.2023.

Baturina, Sučić, Pašalić Marco i Marijo moraju na Euro jer su klase!!!. U prvih 11 Erlić zajedno s Gvardiolom. Imamo zamjene za Kovačića (Majer) i Modrića (Baturina). Zamjenu trebamo naći za Brozovića! Također desno krilo Pašalić Marco mora u prvih 11 ili Majer! Špice trebaju počet trpat svaku tekmu i to će biti to!

DE
Dex
18:52 23.11.2023.

hehe brišu se pozitivni komentari za Pašalića i daju kartoni svakom tko komentira kako je bolji od Vlašića ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije