SLUŽBENO PRIOPĆENJE

Navijači: A gdje su bili hrvatski policajci u Pireju?

Grčka Hrvatska (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
10.10.2011.
u 14:11

Koordinacija hrvatskih navijačkih udruga na temu nemilih događaja u Ateni izdala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Zgroženi događajima u Pireju, na utakmici Hrvatska - Grčka, gdje su se kršila ljudska prava, izravno ugrožavali životi građana Republike Hrvatske i gdje se vrijeđala naša država čak i od strane grčkih policajaca, a još više zgroženi izostankom reakcije tijela naše države i Hrvatskog nogometnog saveza koji građane i navijače Hrvatske očito smatraju potrošnom robom za koje nije vrijedno čak niti protestirati - pitamo:

- Zašto velesposlanstvo Republike Hrvatske u Grčkoj nije postupilo onako kako u sličnim slučajevima u Hrvatskoj postupaju veleposlanstva drugih država, čak i za minorne stvari poput običnih carinskih prepirki s turistima, sve do napada na autobus navijača PAOK-a prošle godine kada su sva državna tijela RH taj napad osudila, ispričala se i provedena je istraga?

- Zašto HNS i korumpirane osobe koje očito brinu samo o svojim privatnim interesima, foteljama i kadroviranju nakon ponovljenog neuspjeha reprezentacije, nisu učinili ništa da pomognu zaštiti hrvatske građane koji su došli bodriti reprezentaciju?

- Koja je svrha postojanja takvog HNS-a i njegovih dužnosnika koji se, kad su hrvatski navijači u pitanju, ne propuštaju zgražati čak niti nad najbanalnijim verbalnim ispadima, a sve u pokušaju skretanja pažnje s vlastitih nedjela koja su dovela reprezentaciju i Hrvatsku nogometnu ligu na najniže grane zadnjih godina? Je li stvarno gore nepoćudno skandiranje hrvatskog navijača od molotovljevog koktela koji je na njega bacio neki Grk i zamalo ljude žive spalio?

Kako bismo potkrijepili svoje navode, navest ćemo samo nekoliko svjedočenja hrvatskih navijača koji nisu sudjelovali u neredima, jer se radilo samo o divljačkim nasrtajima grčkih huligana i policije, te ponoviti ono što bilo vidljivo i u medijskim izvještajima:

Kako je moguće:

- da grčka policija dopusti da na stadion uđu huligani naoružani molotovljevim koktelima i kacigama, da isti neometano masovno ugrožavaju živote običnih hrvatskih navijača i nanose im teške ozljede pirotehnikom te se nakon toga neometano udalje?

- da dođe do bezbroj slučajeva nasrtanja; od kamenovanja autobusa s hrvatskim navijačima do premlaćivanja djece, a sve pred očima grčke policije koja se nije niti pomaknula?

- da dođe do ničim izazvanog nasilnog postupanja grčke policije prema hrvatskim navijačima koji su samo htjeli ući na tribinu, a koje je po izravnim svjedočenjima eskaliralo do cipelarenja uz povike od strane grčkih policijskih službenika: "Serbia, Serbia, fuck Croatia", pljuvanja i opscenih uvreda prema navijačima Hrvatske?

Zašto se naša državna i nogometna tijela, koja su obično puna lažne brige i zgražavanja nad svakom upaljenom bakljom i nepoćudnim skandiranjem i spremna izvan svih proporcija napuhati svaki incident vezan uz hrvatske navijače, i ovoga puta nisu javila HITNIM i AKCIJSKIM mjerama radi zaštite građana, navijača, žena i djece koja su bila prepuštena na milost i nemilost?

Gdje je sve to vrijeme bio kontigent hrvatskih policajaca koji su tamo poslani na državni trošak, a svoju su zadaću očito shvatili kao priliku za besplatni odmor na račun poreznih obveznik jer se niti u jednom trenutku, čak niti kad su životi građana RH bili ugroženi, nisu približili dijelu tribine s hrvatskim navijačima?

Pozivamo nadležne na očitovanje i poduzimanje mjera, uzimanje svjedočanstava ozlijeđenih i poniženih navijača te prosljeđivanje nadležnim grčkim i europskim institucijama. Svi su građani isti pred zakonom i moraju biti zaštićeni pa tako i navijači i njihov život, a ovdje je bio ugrožen sam život i dostojanstvo mnogih."


Komentara 13

DR
dragogera
14:20 10.10.2011.

a sto sad mamic,suker i co. nisu utrcali medju navijace da ih brane,a tako mnogo brinu za dobro hrvatskog razvoja i zastitu hr. ,jedini je bilic prosvjedovao na tu temu,zao mi je ljudi sto potrose pare da prate reprezentaciju,pa onda jos i brinu za zivot,onaj platini sad nema da se oglasi,a kao kod nas je problem navijanja,situacija je takva da ti se zivot zgadi,sa trenerske strane kritike bilicu,a sa ljudske sve hvale treneru koji je usred prekida intervenirao sudcu na nase gazene navijace.bilica treba hitno smjeniti sa mjesta izbornika i postavit na mjesto premijera,jer ima ljudske osobine rijetke u hrvata.

GA
gafe
15:45 10.10.2011.

gospodine Platini, gdje ste sad?

IV
Ivekivek
14:46 10.10.2011.

Kreteni su znali napadat iautobuse po ZG a sada kmeče ko pickice..... Trebalo vas je na granici ispendrečiti preventivno, pedagoški.......poslije sranja koja napravite je kasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije