Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite oprezni

Navijačka groznica u Njemačkoj je na vrhuncu, no većina fanova zaboravlja na nepredviđene situacije koje mogu uništiti euforiju

Marko Lukunić/PIXSELL
26.06.2024.
u 11:44

Strastveno navijanje i uživanje u sportskim događajima može biti predivno iskustvo, no jeste li se ikada zapitali koje vam opasnosti ipak prijete?

Navijačka euforija na nogometnom stadionu je nešto što se teško može opisati riječima. Zvuk tisuća glasova koji pjevaju, navijaju i skandiraju zajedno stvara jedinstvenu atmosferu koja se može doživjeti samo na stadionu. Buka navijača, miris pečenih kobasica i piva, valovi emocija koje prolaze kroz publiku sa svakim pogotkom ili promašajem, sve to čini nogometne utakmice posebnim doživljajem. Naši Vatreni su kroz godine pokazali iznimnu strast i talent, što je pridobilo srca mnogih navijača diljem svijeta, a hrvatski navijači su poznati po svojoj strastvenosti i odanosti, stvarajući nevjerojatnu atmosferu gdje god se nalazili. 

Tisuće Hrvata za vrijeme Eura iz svih dijelova svijeta boravi u Njemačkoj kako bi svjedočili jednom od najvećih sportskih događanja ove godine. Ta zajednička strast i zajedništvo čine navijačko iskustvo zaista posebnim.

No, uzbuđenje i energija stadiona mogu donijeti i nepredviđene situacije na koje možda nisu spremni. Bilo da skačete od sreće zbog gola ili gurate kroz gužvu, ozljede na stadionima nisu rijetkost. Kako biste u potpunosti mogli nastaviti uživati u navijanju, važno je razmotriti sigurnosne mjere i osiguranje koje vam može olakšati nepredviđene situacije.

Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Nezaboravljena Heyselska tragedija

Jedan takav tragičan događaj bila je Heyselska tragedija koja se dogodila 29. svibnja 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu tijekom finala Kupa europskih prvaka između Juventusa i Liverpoola. Incident je započeo kada su navijači Liverpoola probili ogradu koja ih je odvajala od navijača Juventusa, izazvavši paniku među talijanskim navijačima. U pokušaju bijega prema zidu stadiona, zid se srušio, što je rezultiralo smrću 39 osoba i ozljedama više od 600 ljudi. Nakon tragedije, UEFA je pokrenula istragu i zabranila engleskim klubovima sudjelovanje u europskim natjecanjima na pet godina, dok je Liverpool dobio dodatnu godinu zabrane. Heyselska tragedija dovela je do značajnih reformi u sigurnosnim mjerama na stadionima, uključujući bolju kontrolu mase, povećane sigurnosne mjere i bolju komunikaciju između policije i organizatora događaja. Također je osvijetlila problem huliganizma u nogometu, što je dovelo do strožih zakona i mjera za borbu protiv nasilja na stadionima. 

Najčešće ozljede tijekom navijanja

Jasno je da navijanje na stadionu može biti iznimno uzbudljivo, ali i rizično. Tako je poznato nekoliko najčešćih ozljeda koje nas tamo mogu zadesiti, ali i prilikom svakog odlaska na stadion:

  • Padovi i udarci: Navijačka euforija često dovodi do nesreća. Kada se tolika masa ljudi, napunjena adrenalinom i euforijom, skupi na jednom mjestu, ozljede nisu rijetkost. Može doći do padova s tribina ili stepenica koji mogu rezultirati modricama, nagnječenjima ili čak lomovima. Zato, u svakom trenutku ostanite svjesni svoje okoline, posebno pri penjanju i silasku s tribina. Izbjegavajte nagle pokrete i pretrpavanje uskih prostora.

  • Dehidracija i umor: Dugotrajno stajanje i navijanje, često uz konzumaciju alkohola, mogu dovesti do dehidracije i iscrpljenosti. Kako biste izbjegli posljedice, ponesite sa sobom ili kupite na stadionu bocu vode i redovito se hidrirajte. 

  • Zvučne ozljede: Glasno navijanje i buka stadiona mogu oštetiti sluh. Dugotrajno izlaganje visokoj razini buke može dovesti do privremenog ili trajnog oštećenja sluha. Zato, ako znate da ste osjetljivi na buku, ponesite sa sobom čepiće za uši.

  • Opekline od sunca: Ako je stadion otvoren, postoji rizik od opeklina zbog dugotrajnog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Kako biste izbjegli neugodne posljedice visokog UV-a, obavezno se zaštitite kremom za sunčanje, nosite šešir i sunčane naočale te se pokušajte skloniti u sjenu ako je to moguće.

Putno osiguranje za A1 korisnike

Foto: Shutterstock

Ipak, treba biti vrlo oprezan s obzirom na brojne neugodnosti koje nas mogu zadesiti prije nego što uopće kročimo na stadion. Statistike pokazuju da 15-37 posto kratkoročnih međunarodnih putnika ima zdravstveni problem tijekom putovanja, a čak jedan posto treba hospitalizaciju zbog ozbiljne ozljede. U Britaniji, pet posto ljudi na odmoru zadobije neku vrstu ozljede. S obzirom na širenje međunarodnog turizma, učestalost putnih ozljeda i bolesti svake godine raste. Kako biste izbjegli dodatne troškove i stres, a vaše putovanje i navijanje u Njemačkoj prošlo bez briga, A1 svojim korisnicima pruža mogućnost da se osiguraju putem L'AMIE AG specijalnog putnog osiguranja, koje nudi brojne prednosti i pogodnosti:

  • Jednostavna registracija: Usluga je dostupna putem Moj A1 aplikacije, webshopa ili u A1 centrima. Nakon registracije, pokriće vrijedi za sva buduća putovanja u narednih godinu dana. Nakon godinu dana pokrića se automatski obnavljaju.

  • Plaćanje po danima: Korisnici plaćaju samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 € (12,73 kn) dnevno.

  • Automatsko pokriće: Nakon registracije, osiguranje se automatski aktivira kada napustite zemlju i povežete se na lokalnu mobilnu mrežu. Korisnik može jednostavno otkazati osiguranje odgovorom STOP na dobivenu SMS poruku.

  • Široko pokriće: Osiguranje pokriva zdravstvene troškove (bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje), nezgode, oštećenje prtljage, te kašnjenje i otkazivanje leta. Tako, ako dođe do ozbiljne ozljede tijekom navijanja, osiguranje pokriva troškove liječenja i povratka kući.

Sadržaj donosimo u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije