Sa suzama u očima

Nekad je harao teniskim arenama, a sad čeka izručenje i kaže: Dotaknuo sam dno, neću bježati

Boris Becker
Doug Seeburg/NEWS SYNDICATION
16.12.2022.
u 15:18

U zatvoru ga je posjećivala samo politička analitičarka Lilian de Carvalho Monteiro s kojom je očito u vezi, iako se službeno još nije rastao od svoje druge supruge Lilly

Osvojio je Wimbledon sa 17 godina i sedam mjeseci, nikome mlađem to nikad nije pošlo za rukom (poslije ga je nadmašio Michael Chang u Roland Garrosu), ujedno i kao prvi Nijemac, a kada je u All England Clubu slavio i godinu dana kasnije, svima je bilo jasno da je u pitanju veliki šampion, "bum-bum Becker" ili "crvenokosa napast", kako su ga kasnije nazvali.

Boris Becker (55) je nakon toga ostvario zavidnu karijeru teniskog profesionalca: ukupno je osvojio 49 turnira, od čega šest iz kategorije Grand Slam. Bio je prvi tenisač svijeta,  u Njemačkoj je dobio status (teniskog) božanstva, a i zaradio je puno: 25 milijuna USD samo od turnirskih nastupa, ukupno (procijenjeno) barem šest puta toliko.

No, život na visokoj nozi imao je svoju cijenu, dvije supruge, ljubavnice, četvero (priznate) djece; troškovi su rasli, a prihodi opadali... Epilog svega toga znamo, legendarni tenisač osuđen je u Velikoj Britaniji zbog utaje poreza (2017. je proglasio lažni bankrot) na dvije i pol godine zatvora, a sad ga, nakon osam mjeseci provedenih u tamnici, čeka deportacija u Njemačku.  

- Dotaknuo sam dno. Suočit ću se s kaznom, neću nigdje bježati. Prihvatit ću kaznu kakva god ona bila - kaže sada skrušeno Becker, ostavljen od svih.

U zatvoru ga je posjećivala samo politička analitičarka Lilian de Carvalho Monteiro s kojom je očito u vezi, iako se službeno još nije rastao od svoje druge supruge Lilly. No, razvod je pokrenut još 2018. godine.

Becker je zapravo osuđen zbog "skrivanja" imovine vrijedne 2,5 milijuna funti (imao je dug od gotovo 50 milijuna funti), a najgora kazna bila mu je to što je morao prodati svoju zlatnu olimpijsku medalju (osvojena u paru sa Stichom 1992. u Barceloni) i dva wimbledonska trofeja, sve kako bi namaknuo novac za sudske troškove i skupe odvjetničke usluge. Otvorio je dušu u dokumentarcu Alexa Gibneya (s AppleTV-a) koji je sniman prije njegova odlaska u zatvor, a ovih će dana biti i premijerno prikazan.

Na snimku koji najavljuje dokumentarac Becker je sa suzama u očima priznao:

- Kriv sam. Neću se vaditi na loše savjete svojih poreznih savjetnika i odvjetnika. Morao sam biti odgovorniji.

Osim Beckera, u dokumentarcu se pojavljuju i neki od njegovih najvećih rivala poput Johna McEnroea, Matsa Wilandera, Michaela Sticha, a svoje viđenje Borisa dao je i Novak Đoković kojemu je Becker bio trener od 2013. do 2016. godine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije