SJAJAN JE

Nema dvojbe: On je dobitak godine za Hrvatsku, od anonimca je postao jedan od najboljih

storyeditor/2024-10-18/sucic1.jpg
Foto: PIXSELL
1/4
21.10.2024.
u 07:00

Petar Sučić svoje prave snove živi tek posljednjih nekoliko tjedana. Zabilježio je prva četiri nastupa za hrvatsku reprezentaciju, ubilježivši protiv Poljske u četvrtom nastupu i prvi gol i prvu asistenciju, a osim utakmice iz snova u reprezentativnom dresu, zablistao je i na europskom planu u utakmici protiv Monaca

Od priličnog anonimca (posebno široj javnosti) iz mladih kategorija reprezentacije Bosne i Hercegovine do momka koji je bio najbolji prvotimac hrvatske A selekcije u najrecentnijem susretu reprezentacije. Tako je otprilike izgledala 2024. godina za 20-godišnjeg veznog igrača Dinama i vatrenih, Petra Sučića, te bez previše dvojbi možemo ustvrditi da je on najveći ovogodišnji dobitnik među vrhunskim hrvatskim nogometašima. Takva titula definitivno zavređuje opširniji pregled njegova puta i karijere. Mladić iz Bugojna, iako je rođen u Livnu, u svojim je dječačkim danima prvo igrao za lokalne klubove, Sport Prevent i Iskru, da bi kao 15-godišnjak otišao u nogometnu školu Zrinjskog iz Mostara. Tamo je rastao igrajući za U-17 i U-19 momčadi, ali igrajući i za mlade selekcije Bosne i Hercegovine.

– Prve nogometne korake napravio sam u NK Sport Prevent iz Bugojna, a s 14 i pol godina otišao sam na pola sezone u Iskru. Gdje god sam igrao, imao sam odlične trenere koji su me puno toga naučili. Nakon Iskre prešao sam u Zrinjski iz Mostaru, u njegovu omladinsku školi. Tamo sam bio do izlaznih juniora – rekao je Sučić u jednom ranijem razgovoru.

Jakirović mu dao pravu šansu

Dinamo ga je prepoznao u siječnju 2022. godine te je u šest mjeseci skupljao nastupe što za još tada postojeći Dinamo 2 u drugom rangu hrvatskog seniorskog nogometa, što za juniore Dinama, treniravši pod Jozom Bandićem i Damirom Krznarom. Na ljeto 2022. posuđen je natrag u Zrinjski, gdje je krenula njegova seniorska karijera još dok je imao 18 godina. A prve je prilike dobivao upravo kod sadašnjeg trenera Dinama Sergeja Jakirovića, koji je tada vodio Zrinjski.

– Sučić je debitirao u kvalifikacijama za Ligu prvaka kod mene, protiv Šerifa u dresu Zrinjskog – kazao je bivši trener Zrinjskog, Rijeke i Dinama Sergej Jakirović, a Sučić je svoj dolazak u Dinamo, još prije te posudbe, opisao ovako:

– Moji menadžeri su me nazvali i kazali kako je dogovoreno da prelazim u Dinamo. Bio sam sretan. Dinamovac sam od rođenja. Stvarno ne znam koja je točno osoba u skautingu bila zadužena za mene, ali svakako sam zahvalan što sam danas tu gdje jesam.

To je ono što je Sučića oduvijek krasilo, zahvalnost. Uvijek je bio miran i nikad nije letio visoko, pa čak ni sad kad je jedan od stožernih igrača Dinama i hrvatski reprezentativac. Mirnoća je, priznao je to i sam, i njegov velik forte na nogometnim travnjacima.

– Mirnoća. To mi je najveća vrlina. Kad mi je bila prva europska utakmica za Dinamo, bio sam miran. Uopće se ne opterećujem, nego igram onako kako mislim, mirno i staloženo – poručio je Sučić.

Prvi dojam u hrvatskoj nogometnoj javnosti Sučić je ostavio na ljeto 2023. godine, na pripremama Dinama, koji je tada vodio Igor Bišćan. Na prvoj pripremnoj utakmici protiv Kopra Sučić je pokazao svoje najjače oružje uz mirnoću, trkačku snagu, pretrčavši 12.737 metara, što je izvanserijska brojka za pripremne utakmice. Dobio je nakon tih priprema određenu minutažu pod Bišćanom, ali ne značajnu. Bišćanu se sviđalo kako je Sučić radio, ali ne toliko da bi ga stavljao ispred Dinamovih prvotimaca. Nakon što je Bišćana zamijenio Sergej Jakirović, Sučić je dobio trenera koji mu vjeruje i koji ga jako dobro poznaje. Kad je Jakirović na zimu sezone 2023./2024. imao prve prave pripreme pod svojim kormilom te prvi put imao priliku posložiti stvari onako kako mu odgovara, nije previše dvojio oko Sučića. U odnosu na prvu polusezonu, volumen minutaže mu se povećao s 25 na 75 posto, a Dinamo je svoju sezonu završio praktično besprijekorno, dobrim dijelom baš i zbog igara mladića koji je gotovo ni iz čega postao jedan od nositelja igre plavih. Kulminacija te sjajne polusezone na proljeće ove godine dogodila se u završnici osvojenim naslovom u Kupu protiv Rijeke na Rujevici, kad je postigao pogodak u važnoj 3:1 pobjedi.

FOTO Ovo su najbolji strijelci Hrvatske u povijesti: Znate li tko je na vrhu i tko je tu od aktivnih vatrenih?

storyeditor/2024-10-18/sucic1.jpg
1/13

Reakcije iz BiH

– Sve ovo što mi se događa u ovoj godini, sve mi se prebrzo odvija, ali sam spreman i nastojim čvrsto stajati na zemlji, raditi dalje još jače. Znam da sve tek počinje, imam tek 20 godina i samo daj, Bože zdravlja da preda mnom bude duga karijera. Na meni je samo da radim i da budem sve bolji i bolji – nekoliko minuta nakon posljednjega sučeva zvižduka rekao nam je tada Sučić, odmjereno i mudro u tom ludilu slavlja Dinamovih igrača povodom osvojene dvostruke krune.

Dva mjeseca prije tog slavlja Sučić je punio naslovnice hrvatskih, ali u susjednih medija iz nešto drukčijih razloga. Nakon nastupanja za mlade selekcije reprezentacije Bosne i Hercegovine, poglavito za U-19 i U-21 vrstu, Sučić je donio odluku da ipak želi predstavljati hrvatsku reprezentaciju, što je i Hrvatski nogometni savez s veseljem pozdravio te odmah i objavio na svojim stranicama.

– Odluka nije bila laka te bih želio zahvaliti svima u bosanskohercegovačkom savezu i tamošnjim reprezentacijama na razumijevanju. Ipak, kao Hrvatu mi je najveća želja predstavljati Hrvatsku, koja je moja domovina. Pritom želim zahvaliti čelnicima HNS-a na iskazanoj želji da predstavljam Hrvatsku, kao i Dinamu koji mi je omogućio nogometni razvoj. Nastavit ću naporno raditi kako bih ispunio san i zaigrao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju – poručio je Petar Sučić u ožujku ove godine.

Ova rečenica da mu odluka nije bila laka lako se očituje i u njegovoj izjavi iz kolovoza 2023. godine, kad je u intervjuu za Sportske novosti na pitanje o potencijalnom igranju za Hrvatsku odgovorio da ne zna što bi rekao, da ga HNS nije zvao i da je nedavno igrao za U-21 selekciju Bosne i Hercegovine, ali i naglasio da ima hrvatsku putovnicu. Vidjelo se već tada da su Sučićeva mišljenja podijeljena, a bile su podijeljene i reakcije na njegovu odluku o igranju za Hrvatsku. Mnoge je zasvrbjela činjenica što je Sučić odbio okupljanje s A reprezentacijom Bosne i Hercegovine, s obrazloženjem da želi još biti u tamošnjoj U-21 selekciji, no ispostavilo se da je odbio poziv jer je htio igrati za Hrvatsku. Nezadovoljan je bio tehnički direktor reprezentacije BiH, bivši legendarni igrač Zvjezdan Misimović.

– Moglo se naslutiti da će ovako završiti, ali vidite, što da radimo. Svjesni smo svi da postoji mogućnost da se neki igrači odluče za Hrvatsku ili Srbiju, kao što se odluče za nas iz, recimo, Austrije, Njemačke. To je tako, naše je da radimo, pratimo i pokušamo privoljeti sve one koji imaju kvalitetu i neke veze s BiH da nas odaberu. Realno, nismo Brazil pa da se lako odreknemo bilo koga, pa ni onih igrača koji nas danas ili sutra mogu napustiti – rekao je Misimović.

Bilo je još i burnijih reakcija iz Bosne i Hercegovine, ali Sučić nije dopustio da ga takve, čak i uvredljive poruke pokolebaju te je, kao i uvijek, ostao prizemljen i miran te nastavio vrijedno raditi na sebi. Sezonu u Dinamu završio je kao igrač koji je pretrčao uvjerljivo najviše kilometara po utakmici, donijevši prijeko potrebnu dinamiku momčadi u prošlosezonskoj utrci za naslov. Ono što je još impresivnije, prema skautskom izvješću Driblaba Sučić je jedini igrač Dinama koji se na kraju prošle sezone nalazio u Top 10 među suigračima u apsolutno svim statističkim kategorijama (naravno, osim vratarskih), od kreiranih prilika, preko duela, pa sve do uspješnosti driblinga. Polivalentnost, mnogo trčanja i mirnoća, eto kako opisati Petra Sučića, inače i bratića drugog vatrenog, Luke Sučića.

Petar Sučić svoje prave snove živi tek posljednjih nekoliko tjedana. Zabilježio je prva četiri nastupa za hrvatsku reprezentaciju, ubilježivši protiv Poljske u četvrtom nastupu i prvi gol i prvu asistenciju, a osim utakmice iz snova u reprezentativnom dresu, zablistao je i na europskom planu u utakmici protiv Monaca, zabivši možda i najljepši pogodak svoje karijere. Ono što je najbitnije jest to da zbog ovog savršenog perioda Sučiću glava neće biti u oblacima, nego će ostati na zemlji i nastaviti raditi. Ostane li mu mentalitet i dalje takav, samo mu je nebo granica!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije