DONOSI MAX!

Ni Federer nije uspio ono što je uspjelo fenomenu Ćoriću

borna ćorić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.11.2014.
u 16:30

Legendarni Švicarac nije sa 17 godina ušao među sto najboljih tenisača na svijetu

Deset godina, još tamo od Rafaela Nadala, nije bilo mlađeg od njega u top 100 svjetskog tenisa. Prvi je 17-godišnjak koji je pobijedio top 3 igrača još od 2004. godine kada je to, na turniru u Miamiju, pošlo za rukom opet Nadalu. Žrtva je bio Roger Federer.

Sada je poraženi velikan, na turniru u Baselu, bio upravo Nadal, a egzekutor je naš Borna Ćorić koji je tom pobjedom još jednom skrenuo pozornost na sebe. Veliki Roger Federer rekao je "blago Hrvatima s takvim nadama" (misleći i na Anu Konjuh), a u pojedinim su svjetskim medijima Bornu, koji će tek 14. studenoga postati punoljetan, nazvali "Baby Đoković".

No, on želi biti samo Borna. Možda zasad "Baby Borna"...

– Drago mi je zbog te usporedbe jer je istina da sam, kad igram dobro, najsličniji Đokoviću. A on je ipak jedan od najboljih tenisača na svijetu. No, s druge strane, nisam ja Novak, nego Borna. Imam svoju karijeru – napomenuo je Ćorić.

Uostalom, dečko sa Savice u nečemu je već "prešišao" Đokovića. Prije njega ušao je u top 100 (trenutačno je 93.). Borni je to pošlo za rukom sa 17 godina i 11 mjeseci, dok je Novak stanar teniskog "gornjeg doma" postao sa 18 godina i dva mjeseca (u srpnju 2005.). U Borninoj dobi bio je 142. I Roger Federer, možda najveći tenisač današnjice, onamo je stigao tek sa 18 godina i mjesec dana (u rujnu 1999.). Kad je bio star kao Borna danas, bio je 106. Nešto prije je u "zvjezdanu orbitu" uletio Goran Ivanišević, sa 17 i pol godina (u ožujku 1989.).

I upravo je Goran, još u listopadu prošle godine, samouvjereno prorekao za Bornu:

– Taj će mali jednog dana sigurno biti bolji od mene.

"Sječa" članova top 100

Hoće li se to Goranovo predviđanje doista i ostvariti, još ćemo vidjeti. No, zasad Borna u silovitom pohodu ruši jedan teniski rekord za drugim.

– Imao sam osjećaj kao da sam igrao protiv zida. Zar on ima samo 17 godina? – pitao se u velikom čudu prvi poljski reket Jerzy Janowicz, nakon što je u travnju ove godine, u dvoboju Davisova kupa u Varšavi, morao položiti oružje pred našim tinejdžerom.

Tako je počela Bornina "sječa" članova top 100 svjetskog tenisa. Janowicz je tada bio 21., a naš je mladac nakon toga pobijedio i Čeha Lukáša Rosola, 27. tenisača svijeta (na US Openu 2014.), pa 46. Francuza Edouarda R. Vasselina (u Umagu 2014.), pa 71. Dušana Lajovića (u Taškentu 2014.), da bi se nedavno u Baselu dodatno spustio pobijedivši najprije 13. tenisača svijeta Letonca Ernestsa Gulbisa, pa 66. Kazahstanca Andreja Golubjeva, a pohod je završio sa "skalpom" trećeg tenisača svijeta Rafaela Nadala.

To je već sedam pobjeda nad igračima iz top 100 pa je i Borna ušao u to probrano društvo.

U 2013. skočio 210 mjesta

Mnogi u njemu vide igrača iz top 10, ali on ide polako.

– Cilj mi je biti najbolji tenisač svijeta, nitko ne trenira da bi bio 15. na svijetu. No, za takvo što treba krvavo raditi i ići korak po korak. Neka sljedeće godine uđem u najboljih 50 i bit ću zadovoljan – kaže Borna koji je ove godine napravio napredak od čak 210 mjesta (2013. je završio na 303. poziciji).

Borna je četvrti na listi igrača do 21 godine. Ispred njega samo su Austrijanac Thiem, Australac Kyrgios i Čeh Veselý, svi stariji od dvije do četiri godine. Od tinejdžera s njim se može mjeriti samo spomenuti Kyrgios (19) i možda naturalizirani Nijemac Alexander Zverev (17), koji je na petom mjestu.

– Borna je jedan od najboljih mladih igrača, ali nije jedini i to je dobro. U međusobnom nadmetanju gurat će i poticati jedan drugoga da daju još više od sebe, a to je najbolje za tenis – kaže njegov menadžer Britanac Lawrence Frankopan.

Osim Borne, on brine i o Donni Vekić, ali i o Chris Evert, Stanislasu Wawrinki i Gaelu Monfilsu.

– Za Bornu će se još čuti, ali ne treba se zalijetati, gradimo njegovu karijeru polako. Obožavam Bornin karakter, njegov elan. Po tome je sličan Ivaniševiću, to je taj hrvatski mentalitet koji mi je poznat zahvaljujući mom ocu. U Borni sam, kad je imao 15 godina, vidio ono isto što i u Murrayu – napominje Frankopan koji Bornu prati od njegove dvanaeste, a godinu dana stariju Donnu još od njezine devete godine.

Gospodin Frankopan zainteresiran je za ulaganje u hrvatski tenis pa je ovih dana njegov StarWing Sports Management otvorio ured u Zagrebu (uz postojeće u Londonu i Dubaiju) u kojem je zaposlio mladog Tomislava Poljaka, teniskog suca i donedavnog novinara Jutarnjeg lista.

– Već sam dugo kanio otvoriti ured u Zagrebu, zbog Donne i Borne, ali i mojih hrvatskih korijena. Talenti iz ove regije među najboljima su na svijetu. Ponosan sam na činjenicu da smo otvorili prvu sportsku agenciju u Hrvatskoj kojoj je tenis primarna preokupacija. Cilj nam je investirati u ovdašnje talente i uvjeren sam da će se ovaj potez pokazati kao pun pogodak – zaključio je Frankopan.

>> Borna Ćorić je nova 'Zvijezda budućnosti'

Komentara 3

Avatar Hazl113
Hazl113
16:44 07.11.2014.

Samo da mu novac ne udari u glavu kao mnoge druge.

NI
nixonn
19:20 07.11.2014.

Štovani uredniče, nit' ste prvi nit' ste zadnji novinar koji će svjesno ili ne poraditi na uništenju jednog od hrvatskih teniskih dragulja... isto takovu uslugu je na Svjetskom nog. prvenstvu učinila novinarska elita i Niki Kovaču ... toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije