dvorane su krcate

Nijemci su ludi za ovim sportom, kod nas vlada amaterizam: 'Da nam je jedan posto od nagrada Uefe, napravili bi čudo'

storyeditor/2022-10-08/309874174_511158714353022_1660870652167510524_n.jpg
Facebook
09.10.2022.
u 23:08

Sve igračice Mlake dobivaju stipendiju zbog dobrih rezultata, a ona godišnje iznosi 200 tisuća kuna. Taj iznos raspodijeli se na 12 igračica

Ovaj vikend bio je rezerviran za završne turnire Svjetskog kupa, Europskog kupa i NBC kupa u kuglanju. To je kao da u jednom vikendu gledamo finalne mečeve nogometne Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige. Financijski se ovi sportovi ne mogu usporediti, ali kada bismo gledali samo sportske rezultate, onda su hrvatski kuglači i kuglačice u samom europskom vrhu. Uostalom, od šest mogućih finala u tri europska kupa (muški i ženski), imali smo predstavnike u četiri finala.

Zaprešić prvi u Europskom kupu

Završni turnir Svjetskog kupa i Europskog kupa igrao se u Münchenu. Jučer ujutro naslov pobjednika Europskog kupa osvojili su kuglači Zaprešića koji su u finalu svladali mađarski Zengo sa 7:1. Za Zaprešićane su igrali Alen Kujundžić, Uroš Ramić, Lukla Bolanča, Uroš Jagličić, Matija Mance i Branko Manev. U ženskom finalu istog natjecanja Istra (Marijana Liović, Katja Oplanić, Valentina Pavlaković, Dora Štetić, Nataša Ravnić i Maja Nanić) je u finalu izgubila od Pollwitza (3:5). U finalu Svjetskog kupa igrale su kuglačice Mlake, dok su u rumunjskom Cluju finale NBC kupa igrali kuglači Zadra.

– U Münchenu je kuglana na jugu grada, u blizini nogometnog kluba Bayern. Naravno, ne treba trošiti riječi i reći kako je dvorana sve dane bila dupkom puna. U Njemačkoj je kuglanje jedan od popularnijih sportova. To to smo imali četiri finala u tri europska kupa nije nikakvo veliko čudo. Hrvatska spada u tri zemlje u kojima su vrhunski rezultati, kada je riječ o klupskim natjecanju, među tri zemlje u Europi. Pored nas velike uspjehe postižu njemački i mađarski klubovi – rekao je Tonči Mikac, alfa i omega ženskog kluba Mlaka.

Kad smo već kod Mlake, one su dvostruke osvajačice Svjetskog kupa.

– Nažalost, kuglanje je kod nas i dalje amaterski sport. Nema tu velikih novčanih nagrada ni velikih plaća. Za pobjedu u jednom od europskih kupova nagrada je pehar i medalje. I ništa drugo. Oni naši bolji igrači i igračice, ako žele nešto zaraditi, moraju otiči igrati u Njemačku gdje su dobre plaće. U Hrvatskoj se od kuglanja ne može živjeti i zato sve naše igračice ili studiraju ili rade neke dodatne poslove. Većina igračica u našim klubovima već su i majke pa se usput brinu o djeci, ostatku obitelji i, kad stignu, dolaze na treninge – kaže Mikac.

Kada bi barem dobili samo jedan mali djelić nagrade koje dobivaju finalisti Lige prvaka ili Europske lige. Primjerice, finalisti Lige prvaka dobit će 15,5 milijuna eura.

– Uh, da je nam samo jedan posto te nagrade, išli bismo kući pjevajući. Jedan posto je 15.500 eura, a tim novcem bismo napravili čuda – kaže Mikac.

Dakle, s financijama ste na vi?

– Kako je s financijama? Najveći dio novca dolazi iz gradskog proračuna. Nije puno, ali smo jako pažljivi s novcem. Sve naše igračice dobivaju stipendiju zbog dobrih rezultata, a ona godišnje iznosi 200 tisuća kuna. Taj iznos raspodijeli se na 12 igračica. Jasno, ne dobivaju sve isto, postoji rejting po kojem se dijeli novac – zaključio je Mikac.

Znate li koji je nadimak igračicama Mlake? Tigrice.

– Zato što grizu, grebu i bore se kao mačke. Ponosim se njima – istaknuo je Mikac.

Sad kad više nema nogometnog kluba Inter Zaprešić u najvišem rangu hrvatskog nogometa, perjanica ovog grada su kuglači. To je klub koji se može pohvaliti da su do sada osvajali sva tri europska kupa – Svjetski kup (2018), Europski kup (2017. i 2022.) i NBC kup (2012.).

Za nepobjedivost 10.000 kuna

U jednoj natjecateljskoj sezoni osvojili su Svjetski kup, Ligu prvaka i prvenstvo Hrvatske. I sve to bez ijedne izgubljene utakmice. Za ta postignuća dobili su od Zagrebačke županije poklon-bon u vrijednosti 10.000 kuna za nabavu sportske opreme.

– Želja nam je da u kuglanu dolazi što više djece, kako bismo od njih stvorili, u desetak godina, nove svjetske prvake. Cilj nam je popularizirati kuglanje i u tom smislu jačati marketinške aktivnosti – rekao je Lovro Benčević, dopredsjednik kluba.

Kuglački klub Zaprešić osnovan je 25. studenoga 1979. godine. Prije četiri godine dobili su novu dvoranu.

– Imamo šest staza, dvoranu je opremila tvrtka Pauly na čijim se stazama održavaju svjetska prvenstva posljednjih desetak godina. Ova dvorana jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i okolnim državama. Imamo tribinu za 150 gledatelja, a iza staklenog zida, gdje je ugostiteljski objekt, može boraviti još 100 osoba – rekao je Darko Oršić, tajnik kluba.

>> Pogledajte i veliki razgovor s Ivicom Kostelićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije