uglavnom rade ili studiraju

Tigrice igraju za stipendiju od 200 tisuća kuna koju dijeli 12 igračica

storyeditor/2022-04-04/Mlaka.jpg
Facebook
05.04.2022.
u 22:36

Kuglačice Mlake osvojile su Ligu prvakinja pobijedivši u finalu njemački Bamberg. Ove sezone već su osvojile tri trofeja, a nedostaje im još jedan - Hrvatski kup, čija će se završnica igrati za mjesec dana. U klubu igraju studentice, radnice i dvije mame

Kuglačice Mlake osvojile su Ligu prvakinja pobijedivši u finalu njemački Bamberg, profesionalni klub koji ima puno jači i veći proračun od riječkog kluba. Riječanke su pobijedile u dva od šest pojedinačnih susreta, ali još dva boda dobile su za bolji ukupni zbroj čunjeva. Presudio je posljednji hitac Milane Pavlic. Hitac nije bio idealan, pala su samo četiri čunja, dva uz puno sreće, ali dovoljno za pobjedu u posljednjem setu nad Ines Maričić, nekadašnjom igračicom Mlake, te za ukupni trijumf Riječanki s tijesnih 13:11 u setovima.

Stalno rastemo

- Znao sam da će finale biti težak i da će odlučivati nijanse. Ni jedna ekipa nije bila u idealnoj formi zbog problema s COVID-om. Neke igračice nisu dugo trenirale, ali na kraju smo imali i malo sreće. Imali smo i problema uoči finala. Mirna Bosak bila je bolesna i morao sam miksati postavu. Ubacio sam Anamariju Grdić, 20-godišnjakinju za koju suigračice kažu da je sada odrasla. Analizirao sam njemački sastav i ubacio je protiv Sine Beisser, koja je dan prije briljirala. I pogodio sam, Beisser nije bila na razini polufinala, a Anamarija je osvojila dva seta - rekao je Tonči Mikac, trener kuglačica Mlake.

Trofej Lige prvakinja jedini im je nedostajao u klupskim vitrinama.

- Prije dva tjedna osvojili smo šesti domaći naslov zaredom, osmi u posljednjih deset godina, dok smo u listopadu prošle godine slavile u Svjetskom kupu. Još nam ove sezone preostaje da osvojimo Hrvatski kup pa ćemo postati prvi klub u Hrvatskoj, a možda i u Europi koji je osvojio sva četiri moguća trofeja u jednoj sezoni. U posljednjih pet godina stalno igrački rastemo. Prije dvije godine sam predsjedniku Bamberga rekao da će doći naše vrijeme. To je prirodni proces u sportu, jedino što smo mi još željni uspjeha. Znate li koji je nadimak igračicama? Tigrice. Zato što grizu, grebu i bore se kao mačke. Ponosim se njima - istaknuo je Mikac.

Kuglanje u Hrvatskoj nije profesionalni sport, od kuglanja se ne može živjeti.

- Istina, sve igračice uglavnom rade ili studiraju. Valentina Gal radi u Križevcima u jednoj državnoj tvrtki, a trenira u Koprivnici. Ana Jambrović također živi u Koprivnici, a radi u Belupu. Za nju mogu reći da je nakon Ines Maričić najbolja kuglačica koja je ikada igrala za Mlaku. Anamarija Grdić je naša najmlađa igračica. Ima 20 godina i studira za višu medicinsku sestru, a inače je iz Ogulina gdje uglavnom i trenira. Venesa Bogdanović studira u Gospiću, na učiteljskom fakultetu. Milana Pavlic živi u Belom Manastiru, a trenira u Osijeku. Ona ima obiteljsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom kuglačke opreme. Nika Grubišić je iz Rijeke i ona je naša kapetanica. Ima dvoje djece, dok Valentina ima jedno, tako da u sastavu imamo i dvije mame.

Imamo i inozemku

U klubu imate i jednu inozemku.

- Da, za nas igra Mađarica Anita Mehesz koja je svojedobno bila druga igračica svjetske liste. Naravno, ona živi i radi u Mađarskoj, tamo i trenira, a u Hrvatsku dolazi samo na utakmice – naglasio je Mikac.

Ispada da veći dio ekipe ne trenira u Rijeci?

- Tako je ispalo. Nismo jedini klub u kojem je to slučaj. Primjerice, Ines Maričić živjela je u Sloveniji i samo vikendom odlazila na utakmice u Njemačku. Inače, imamo sjajne uvjete u Rijeci. Imamo kuglanu SRC Mlaka u kojoj imamo dovoljan broj termina za sve naše selekcije.

Kako je s financijama?

- Najveći dio novca dolazi iz gradskog proračuna. Nije puno, ali smo jako pažljivi s novcem. Sve naše igračice dobivaju stipendiju zbog dobrih rezultata, a ona godišnje iznosi 200 tisuća kuna. Taj iznos raspodijeli se na 12 igračica. Jasno, ne dobivaju sve isto, postoji rejting po kojem se dijeli novac. Uglavnom tko kaže da se od kuglanja u Hrvatskoj može živjeti nije baš pri zdravoj pameti. U redu, ima nekoliko vrhunskih kuglačica u Hrvatskoj koje su toliko kvalitetne da mogu otići u inozemstvo i dobro zaraditi. Jedna od njih je svakako Ines Maričić, svjetski broj jedan - zaključio je Tonči Mikac.

>> Hrvatska skupina na SP-u:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije