ŠTIMAC BEZ DLAKE NA JEZIKU

'Nikoličius je davno morao otići iz Hajduka, a Budimir s ovom djecom može biti prvak već za dvije godine'

storyeditor/2023-04-22/PXL_XIH_100919_25956441.jpg
23.04.2023.
u 07:00

'Kakve poluigrače gledamo, skupo plaćamo i trpimo godinama, sada je idealno vrijeme da pored Pukštasa, Vuškovića i Capana do kraja prvenstva prilike dobiju svi ovi momci i da ih pun Poljud dođe nagraditi za ostvarenja i radost koju su priuštili navijačima Hajduka diljem svijeta', kaže bivši Hajdukov igrač, trener i sportski direktor Igor Štimac

Legendarni Hajdukov nogometaš, potom trener i sportski direktor, danas izbornik reprezentacije Indije, Igor Štimac (55), bio je među prvima koji je putem društvene mreže čestitao Hajdukovim juniorima na plasmanu u finale Lige prvaka.

Pratite sve europske nastupe Hajdukovih juniora – čime su vas osvojili, je li njihov uspjeh čudo i senzacija ili samo nova potvrda kvalitete hrvatskog nogometa, pitali smo Štimca.

– Gledao sam sve utakmice eliminacijske faze i uživao u svakom trenutku. Njihov uspjeh je potvrda kvalitete hrvatskog talenta, nagrada treneru Budimiru i ljudima u "školi baluna" na izvrsnom, studioznom radu, ali i nagrada samim igračima za kvalitetan rad i posvećenost – odgovorio je Štimac.

Kako ste se kao punokrvni hajdukovac osjećali gledajući kako Hajduk ruši veliki Milan?

– Ponos i sreća najbolje su riječi za opisati osjećaje. Melem na rane koje su nam priuštili seniori u zadnjih 10-15 godina.

Koji je bio vaš najveći uspjeh kao klupskoga juniora, tko vam je bio trener, tko vaši suigrači, koja je tajna uspjeha Hajdukove škole?

– Ova me generacija podsjeća na moju koju su tako uspješno vodili Stanko Poklepović i Sergije Krešić. Tada, nažalost, nije bilo Lige prvaka, ali na europskim turnirima suvereno smo brodili, bili prvaci i finalisti Kupa Jugoslavije. Tada je bilo teško upasti u prvu momčad radi iznimne kvalitete koja se koncentrirala godinama radi ograničenja odlazaka igrača u inozemstvo, jer tada igrači nisu mogli napustiti zemlju prije nego napune 28 godina.

Zašto ste upozorili bijele na AZ Alkmaar, što znate o njemu? Tko je tu favorit u finalu?

– Oni koji prate rad i razvoj nogometnih škola znaju dobro da je AZ Alkmaar na vrhu piramide posljednjih 5-6 godina, ispred Red Bulla, Ajaxa i drugih. Ove godine su na većini europskih turnira u uzrastima U-15, U-17 i U-19 sve izdominirali. Klub koji se posvetio maksimalno radu s mladima, uveo neke nove metode rada u razvoju mladih igrača, izvrsno egzistira i samoodrživ je iz tog razloga. U ovom finalu nema favorita, a i da ima, pokazali smo već nekoliko puta kako to ne znači ništa. Osjetili su to i Šahtar, Manchester City, Borussia i Milan.

Poznajete li Marijana Budimira? Kakav dojam na vas ostavlja, što ste kao trener uočili o njegovom nogometu, je li on u duhu Hajdukova mentaliteta?

– Naravno da je. Marijana znam još iz igračkih dana, a pratim njegov rad s puno zanimanja. Iznimno je posvećen poslu, studiozan i ne prepušta ništa slučaju. Prekjučer je ponovo potvrdio kako odlično radi pripremu utakmice, te prepoznaje događanja na terenu. U poluvremenu je zarotirao Pukštasa i Skoku i s energijom Pukštasa zatvorio prostore na strani po kojoj je malo više curilo, pravovremeno poremetio ritam Milana prelaskom na pet u zadnjoj liniji i priveo utakmicu kraju na najbolji način. Marijan je spreman za velike stvari ako se čvrsto stane iza njegovog rada. Treba iza njega stati na pravi način i vjerovati u ono što radi.

Je li Budimir sada favorit za sljedećeg trenera prve momčadi, je li to i za trenera – kao i za igrača – težak prelazak?

– Zašto bi bio težak?! Pa Ivić je nakon samo šest mjeseci rada sa seniorima Šibenika dobio priliku voditi Hajduk. Poklepović, Krešić, Vulić, Bilić, pa i ja smo svi dobili priliku voditi prvu momčad bez seniorskog iskustva i opravdali smo povjerenje. Hajduk ne smije sebi dozvoliti da Marijana izgubi, nego već sada treba napraviti dugoročni plan za njega i ovu generaciju igrača. S njima Hajduk za dvije godine može biti prvak i suvereno vladati nekoliko godina, te bitno smanjiti rashodovnu stranu bilance koja izgleda deprimirajuće. Ono što se mora spriječiti rasprodaja je ove djece da bi se osigurale plaće onima koji ne zaslužuju biti u Hajduku. Čekamo 18 godina na titulu, a šanse su dobili svakojaki treneri i igrači te se potrošilo desetke milijuna eura na ekshibicije. Sad je prilika stati iza svoga "čovika i dice", dati im vremena četiri godine ako treba – naglašava Štimac.

Vidite li među juniorima igrače koji mogu pojačati prvu momčad?

– Ono što je sigurno – svi zaslužuju šansu. Imajući u vidu kakve poluigrače gledamo, skupo plaćamo i trpimo godinama, sada je idealno vrijeme da pored Pukštasa, Vuškovića i Capana, koji su već unutra s prvom momčadi, do kraja prvenstva prilike dobiju svi ovi momci i da ih puni Poljud dođe nagraditi za ostvarenja i radost koju su priuštili navijačima Hajduka diljem svijeta. U prvenstvu ne možemo ni gore, ni dolje na tablici, nema rezultatskog pritiska i logično bi bilo da ih se nagradi. Po onom što sam vidio prekjučer, Antunović, Brajković, Vrcić, Jurić-Petrašilo, te vratar Buljan već sad su spremni za seniorski nogomet. S još malo dodatnog rada na nekim elementima ostali će im se brzo priključiti, ali ponavljam: svi zaslužuju istrčati na Poljudu u završnici prvenstva.

Može li uspjeh juniora biti prijelomnica za cijeli klub, da na krilima ovoga i prva momčad dobije zamah i u sljedećoj sezoni postane ozbiljniji sudionik europskog natjecanja i kandidat za titulu u Hrvatskoj?

– Ne može, jer aktualna prva momčad loše je selekcionirana te je treba što prije deratizirati. Leko kao trener zaslužuje povjerenje u smislu odabira igrača s kojima će jurnuti po titulu ili se treba rastati s klubom. Ako se dogodi Lekin odlazak, onda je Budimir sasvim logično dugoročno rješenje. Nikoličius je morao davno otići radi loše selekcije igrača i troška koji je stvorio klubu, a logičan slijed na poziciji sportskog direktora je Goran Sablić, koji vrijedno iz sjene slaže kockice u nogometnoj školi i bitno olakšava trenerima rad. Sablić i Budimir garancija su da klub u budućnosti neće vise dovoditi škart igrače, a prodavati vlastitu djecu – zaključio je Štimac.

Komentara 2

Avatar arba_arba
arba_arba
08:45 23.04.2023.

Nekad i od tebe neč pametnoga.

WI
wice
21:59 23.04.2023.

Dobro Igor govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije