VELIK USPJEH

Trener Budimir je zahvalan navijačima: Splitu malo treba da se zapali, tamo je ludnica!

Dortmund: Juniori Hajduka nakon penala prošli u polufinale Lige prvaka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
22.04.2023.
u 17:15

Hajdukovim juniorima ovo je bila ukupno 13. utakmica u Ligi prvaka od rujna 2021. godine. U tih 13 nastupa nisu doživjeli niti jedan poraz u 90 minuta, a pali su samo od madridskog Atletica u prošlogodišnjem play-offu na jedanaesterce

Hajdukovi juniori prva su hrvatska nogometna momčad koja će nastupiti u finalu Lige prvaka! Uz Hajduk, novo ime u finalu ovoga natjecanja je i nizozemski predstavnik AZ Alkmaar, a u njemu je nastupilo samo još osam europskih klubova: Barcelona, Benfica, Šahtar Donjeck, Chelsea, Paris SG, Red Bull Salzburg, Porto i Real Madrid.

Razigrani splitski tići, nošeni podrškom pet tisuća navijača u Ženevi, bez ikakvoga su respekta ušli u sudar s Milanom, u kojemu su trpjeli i teške trenutke (opasan šut Casalija, greda Cuence...), a onda ubitačnim kontrama lomili uglednoga suparnika. Tek 17-godišnji Roko Brajković bio je dvostruki asistent; najprije je pobjegao obrani Milana i savršeno poslužio strijelca Vrcića, a potom je Rokov ubačaj iz kornera Pukštas udarcem glavom rasparao mrežu. Na kraju Šimun Hrgović oteo je loptu talijanskom braniču i šutem kroz noge vrataru donio nedostižnu prednost. Tim pogotkom pobjeda je bila zapečaćena, što je bio okidač za neobuzdano navijača slavlje na tribinama stadiona Servettea.

- Bili smo OK prvih 15-20 minuta, a onda je Milan počeo raditi probleme po našoj lijevoj strani. Nekako smo uspjeli izdržati do poluvremena i znali smo da ćemo nešto trebati promijeniti. To smo i napravili, začepili smo rupe i znali smo da ćemo preko krila uspjeti pokazati što možemo. Tako smo i zabili prvi gol. Prekidi su naša velika snaga. Odigrali smo pametno, ali i imali sreće. Nju treba isprovocirati. Finale je zasluženo – izjavio je trener bijelih Marijan Budimir pa dodao:

- Nakon što su nas razigrali u prvom poluvremenu, u drugom smo se dogovorili da se nakon povlačenja moramo podići i pritiskati ih visokim presingom. Time smo ih natjerali na pogrešku.

Jeste li gledali suparnika u finalu AZ Alkmaar? Nizozemci su u dramatičnoj utakmici nakon 2:2 u 90 minuta na jedanaesterce svladali Sporting iz Lisabona.

- Taktički dobra momčad s dva-tri dobra individualca. Dobit ću informacije od ljudi koji su gledali utakmicu, dobit ćemo i snimku i pripremiti se. Sad će biti ludnica. Splitu malo treba da se zapali. Danas je petak, radni dan... U ponedjeljak ih očekujem u ogromnom broju.

Šimun Hrgović zapečatio je pobjedu bijelih u 76. minuti.

- Cilj nam je bio doći dalje nego prošle godine, a sad zašto ne otići do kraja i osvojiti titulu? Prvo poluvrijeme smo bili slabiji, ali smo na poluvremenu dogovorili što treba i to proveli u djelo. Zaslužena pobjeda. Moj gol? Izgubio sam loptu, a onda nekako došao do nje i zabio. Presretan sam. Kroz noge? Igram lijevog beka, dobro je ispalo. Navijači su nam uvijek vjetar u leđa. Lagao bih kad bih rekao da ih toliko ne očekujem u ponedjeljak. Moji? Putovali su 12 sati da navijaju za nas. Naravno da sam im odmah poslije utakmice bacio dres – kazao je daroviti Šimun Hrgović.

Amerikanac Rokas Pukštas postigao je prekrasan pogodak udarcem glavom nakon ubačaja Brajkovića iz kornera. Igrač visok samo 181 cm sjajno se snašao pokraj Milanovih divova.

- Niz se nastavio, spremni smo za ponedjeljak. Moj pogodak? Vježbali smo to na treningu, bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Moramo se sad odmoriti i pripremiti za ono što nas čeka u ponedjeljak. Sve dugujemo navijačima, možete vidjeti da od njih dobivamo potrebnu energiju – naglasio je Rokas Pukštas, a na njega se nadovezao Jere Vrcić, strijelac pet pogodaka u Ligi prvaka ove sezone.

- Zvuči nestvarno, zvučalo je i prije, ali u finalu smo Lige prvaka i idemo pobijediti. Okupili smo se na poluvremenu, trener je dao upute, ispoštivali smo ih i pobijedili. AZ Alkmaar? Svaku utakmicu gledamo zasebno, sad se okrećemo analizi njega i idemo po pobjedu. Atmosfera? Uopće o njoj ne mogu razmišljati, nadam se da će u ponedjeljak biti i pet puta bolja.

Hajdukovim juniorima ovo je bila ukupno 13. utakmica u Ligi prvaka od rujna 2021. godine. U tih 13 nastupa nisu doživjeli niti jedan poraz u 90 minuta, a pali su samo od madridskog Atletica u prošlogodišnjem play-offu na jedanaesterce.

U ovoj sezoni nadigrali su azerbajdžansku Qabalu (2:1, 3:0), albansku Apoloniju (3:0, 3:1), zatim Šahtar Donjeck (1:0), Manchester City (2:1), Borussiju Dortmund (10:9 na jedanaesterce), te Milan (3:1).

Milan je u ovoj utakmici bio produktivniji u ukupnom broju šuteva (14:9), imao je više šuteva u okvir (7:3), više kornera (7:1), te veći posjed lopte (58 posto). No, statistika je i u ovom slučaju varljiv pokazatelj odnosa snaga na terenu, na kojemu je Hajduk, unatoč poteškoćama, odavao dojam zrelije i kvalitetnije momčadi. Stoga, kako god završilo finale u ponedjeljak (18 sati) protiv Nizozemaca, mladi hajdukovci već sada su veliki pobjednici. Heroji ne samo Dalmacije i Splita, koji im sprema spektakularan doček, nego cijele Hrvatske.

I na kraju ove bajke, dopustite osvrt na jednu malu 'nelogičnost'. Hajdukovi klinci do 19 godina u finalu su Lige prvaka, a hrvatske reprezentacije do 19 godina ovoga ljeta neće biti na završnom turniru Europskog prvenstva, među najboljih osam Staroga kontinenta. Šteta, neprocjenjiva šteta...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije