PROŠLI U POLUFINALE

Njemačka slavi svoga hrvatskog učenika, heroja Neuera!

Neuer
Foto: Reuters
1/10
03.07.2016.
u 11:09

- Većina Talijana odlučila se pucati po sredini vrata. U rezultatu 1:1 nakon 90 minuta bilo je dosta nesreće za nas, no ukupno gledajući ipak smo bili bolja momčad i zasluženo ušli u polufinale Eura - naglasio je Neuer.

Nakon europskih prvaka Španjolaca, izletio je i drugi finalist posljednjega Eura, Talijani. U dramatičnom raspucavanju s bijele točke zaklecala su im koljena pred njemačkim gorostasom Manuelom Neuerom, herojem s dvije kolosalne obrane jedanaesteraca, Bonucciju i Darmianu, dok su dvojica bradonja, Zaza i Pelle, katastrofalno promašili okvir vrata. Nije za zgorega podsjetiti kako je najbolji svjetski vratar Neuer u Bayernu učenik hrvatskog trenerskog majstora Tonija Tapalovića, a uoči raspucavanja s Talijanima, imao je i pripremljen šalabahter s pucačkim navikama azzurra.

Zanimljivo, među talijanskim tragičarima našao se i napadač Juventusa Simone Zaza kojega je izbornik Antonio Conte uveo u igru u 120. minuti, upravo zbog jedanaesteraca. A Zaza je s bijele točke ispalio projektil pod svodove veličanstvenog stadiona u Bordeauxu. K’o da je pucao palicom za bejzbol...

Jedini na stadionu kojemu je promaknula monumentalnost ovoga promašaja bio je talijanski vratar Gianluigi Buffon. Kad njegovi pucaju s bijele točke, on je uvijek okrenut leđima.

- Penali su ipak naša specijalnost, a veliki respekt i Talijanima. Bila je to epska utakmica - komentirao je legendarni njemački vratar Oliver Kahn.

Pravi rat živaca

A kako je dramu u Bordeauxu vidio njezin junak, vratar Bayerna Manuel Neuer?

- Nikada nisam doživio ovakvo raspucavanje, bio je to pravi rat živaca, drama! Bio sam pripremljen na talijanske pucače, no niti jedan od njih nije pucao kako to inače čini. Većina Talijana odlučila se pucati po sredini vrata. U rezultatu 1:1 nakon 90 minuta bilo je dosta nesreće za nas, no ukupno gledajući ipak smo bili bolja momčad i zasluženo ušli u polufinale Eura - naglasio je Neuer.

Tako je Njemačka, u čak devetom pokušaju, prvi put izbacila Italiju na velikom natjecanju, a Joachima Löwa još dvije pobjede dijele do nestvarnoga pothvata, ujedinjavanja svjetskog i europskog naslova. To je nedavno ostvario Vicente del Bosque sa Španjolcima (2010., 2012).

Njemačka je zaista nogometna velesila s veličanstvenim kontinuitetom od čak šest polufinala na velikim natjecanjima zaredom. Od toga je pet ostvario briljantni Löw.

- Momčad je dala sve, igrali smo ravnopravno s Njemačkom. Igrači su jako razočarani, žao mi je te djece. Ovo je bilo čudesno iskustvo za mene, sada svi respektiraju Italiju, i to je ono što me čini ponosnim. Ovo je moje ‘doviđenja’ nacionalnoj momčadi, a ne ‘zbogom’ - kazao je razočarani talijanski izbornik Antonio Conte, koji napušta azzurre i preuzima Chelsea.

Ponovno devet serija

Inače, u uvodniku drame s 11-ercima bila je to sve samo ne spektakularna utakmica, sa samo tri udarca u okvir vrata s obje strane. Izvedba u rukavicama, bez rizika, za gledatelje čak pomalo i uspavljujuća. Elf je bio nadomak pobjede, ali neshvatljiva neopreznost teškaša Jeromea Boatenga i igranje rukom u 16-ercu dala je Talijanima novu šansu.

Ono što su im jedanaesterci donijeli u finalu SP-a 2006. protiv Francuza, sinoć su im uzeli. Ovih 18 jedanaesteraca izjednačenje je rekorda europskih prvenstava, i opet s Talijanima u statusu gubitnika. Nakon devet serija izgubili su i utakmicu za treće mjesto 1980. godine od tadašnje Čehoslovačke.

Nijemci su sinoć u Bordeauxu neobuzdano slavili, a danas će u St. Denisu čvrsto držati palčeve - Islanđanima.

Komentara 42

DU
Deleted user
11:33 03.07.2016.

Kako u nogomet tako i u svemu Njemačka je broj 1.

ĆA
ćaćaća
11:25 03.07.2016.

njemačkaaaaaaa !!!

JU
jujo
11:34 03.07.2016.

Bravo Njemacka !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije