RASTE NEZADOVOLJSTVO

Nogometaši nikad bliži općem štrajku, bijesni su zbog onoga što im radi Fifa

Premier League - Manchester City v Fulham
Foto: Lee Smith/REUTERS
1/5
14.10.2024.
u 20:41

Rodri iz Manchester Cityja otvorio je vrata štrajku u rujnu, iako je stručnjak za sportsko pravo rekao da je takav potez u Premier ligi malo vjerojatan.

Igrači nikad nisu bili bliže štrajku zbog rastućeg nezadovoljstva prema nogometnim tijelima, posebice prema FIFA-i i njezinom obnovljenom Svjetskom klupskom prvenstvu koje se uspoređuje sa 'Superligom', izjavio je u ponedjeljak čelnik sindikata igrača FIFPRO Europe.

David Terrier razgovarao je s Reutersom nakon što su FIFPRO Europe, udruženje europskih liga i španjolska LaLiga optužili FIFA-u za "zloupotrebu" dok su podnijeli zajedničku žalbu antimonopolskim regulatorima Europske unije na raspored međunarodnih utakmica globalnog upravljačkog tijela.

Terrier je rekao da samo 'društveni dijalog' između dionika sporta može spasiti njegov sustav. "Očito bih kao sindikalni vođa trebao sanjati o štrajku jer vam daje više moći, ali jako sam privržen konceptu socijalnog dijaloga", rekao je Terrier. “Bio bi ozbiljan neuspjeh doći do te krajnosti, ali ta je krajnost svakim danom sve bliža.Europska unija mora sve podsjetiti i reći im da moraju proći kroz socijalni dijalog."

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, FIFPRO Europe, European Leagues i LaLiga napali su FIFA-in prepuni kalendar utakmica, emitirajući videosnimke igrača, uključujući francuskog kapetana Kyliana Mbappea, rekavši da imaju previše utakmica.

Rodri iz Manchester Cityja otvorio je vrata štrajku u rujnu, iako je stručnjak za sportsko pravo rekao da je takav potez u Premier ligi malo vjerojatan.

"Hoćemo li ići do kraja, do štrajka? Igrači su spremni i ono što ne mogu podnijeti je da ih FIFA ne čuje ili ne poštuje", rekao je Terrier."Sve više i više igrača govori nam da žele organizirati štrajk", dodao je, ciljajući na Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će biti domaćin SAD-a na 12 europskih mjesta među 32 kluba od 15. lipnja do 13. srpnja 2025.

Terrier je usporedio taj događaj s pokušajem Europske Superlige 2021. godine koji je poduzelo 12 vrhunskih klubova iz Engleske, Italije i Španjolske kako bi stvorili posebnu ligu za povlaštene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije