HRVOJE ĆUSTIĆ

Novi zadarski stadion i ulica nosit će Hrvojevo ime

02.04.2009.
u 09:53

Tragedija mladog zadarskog nogometaša Hrvoja Čustića mogla je biti izbjegnuta da je fatalni zid u Stanovima bio obložen spužvom. Taj će nevjerojatni previd nekoga tko je stadionu dao uporabnu dozvolu proganjati do kraja života, a to što je zid bio na propisanoj udaljenosti od travnjaka nije nikakva utjeha.

S takvom neposrednom opasnošću ondje se nije smjelo igrati i neshvatljivo je kako za to nitko nije odgovarao! Potaknut tom nesrećom, HNS je u svoj pravilnik o licenciranju stadiona ugradio odredbu čijom će primjenom rizik takvih strahota biti sveden na minimum.

Tako u Pravilniku o licenciranju, među ostalim, sada stoji da travnjak na prvoligaškom stadionu mora biti minimalne širine pet metara izvan graničnih crta za igru. Samo u iznimnim slučajevima moguća su izuzeća, uz obvezno postavljanje tehničkih sredstava. Sigurna udaljenost od travnjaka propisana je i za postavljanje reklamnih panoa i klupa za pričuvne igrače.

I Fifina je preporuka da, pri gradnji novih stadiona, teren bude minimalno pet do osam metara udaljen od prve vertikalne prepreke. U Stanovima još nije do kraja uklonjen beton koji je ubio Hrvoja Čustića, no do kraja godine trebao bi zauvijek otići u povijest. Za sada je samo zaštićen i potpuno siguran za nogometaše.

– Kada NK Zadar dobije novi stadion u Višnjiku, za koji već postoji projekt, predložit ćemo da nosi Čustićevo ime. Također, po njemu bismo imenovali i jednu od ulica uza stadion – kazao je vanjski stručni suradnik Zadra Reno Sinovčić te dodao kako nije ugasla inicijativa da se Hrvatski kup nazove po tragično stradalom nogometašu.

– Ta ideja postoji i još će se razmatrati. Za sada, Hrvatski kup je ove sezone posvećen Čustiću i željeli bismo da njegovi roditelji dođu na finalnu utakmicu i sudjeluju u dodjeli odličja – dodao je Sinovčić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije