STOLNI TENIS

Od rujna počinje i regionalna stolnoteniska liga sa 16 momčadi!

19.04.2003.
u 00:00

Liga bi imala 16 sudionika iz osam zemalja, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Italije, SiCG, Slovenije i Hrvatske

ZAGREB - Već se duže vrijeme u stolnoteniskim krugovima potiho priča o pokretanju regionalne lige, po uzoru na već postojeće košarkašku Goodyear ligu i rukometnu SE ligu. U početku, koji je najavljen za rujan 2003. godine, u ligi bi sudjelovalo 16 momčadi, u muškoj i ženskoj konkurenciji, iz osam zemalja, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Italije, SiCG, Slovenije i Hrvatske. Svaka zemlja u natjecanju bi sudjelovala sa po dva predstavnika, prvakom i doprvakom nacionalnog prvenstva. Kako već duže vrijeme postoji liga u kojoj igraju klubovi iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke, ta nova regionalna liga razdijelila bi se na dva dijela, sjeverni i južni.

- Austrija, Slovačka, Češka i Mađarska činile bi sjeverni dio, dok bi Italija, SiCG, Slovenija i Hrvatska činile južni dio. Dva najbolja sastava iz sjevernog i južnog dijela lige igrali bi na proljeće Final Four - objasnio je predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Ivo Goran Munivrana te dodao:

- Na EP-u u Italiji o ligi se mnogo razgovaralo, svih osam zemalja sudionica s oduševljenjem je prihvatilo tu ideju. Prihvatio sam da sve to stavim na papir (pravila itd.), a ideju bi trebalo predstaviti na SP-u u Parizu.

Prve, pokusne godine u ligi bi igrala po dva najbolja predstavnika zemalja sudionica, ali u budućnosti Munivrana gleda kako bi se napravila prava srednjoeuropska liga prvaka iz koje bi najbolji ulazili u najjače europsko natjecanje, Ligu prvaka.

Ideja o pokretanju takvog natjecanja već je duže u optjecaju, potekla je od STK Večernjeg lista, a cilj joj je da se poboljša kvaliteta stolnog tenisa u spomenutim zemljama, koje imaju možda jednog jakog predstavnika koji se donekle ravnopravno može natjecati u europskim natjecanjima s puno bogatijim francuskim i njemačkim klubovima.

Ali, najvažnije je ipak da domaća natjecanja ne bi ostala zapostavljena.

- Nikako, ta regionalna liga igrala bi se samo srijedom i četvrtkom. Bazu ne smijemo zaboraviti. Cilj regionalne lige je poboljšati kvalitetu stolnog tenisa, a ne zapostaviti nacionalna prvenstva - zaključio je Ivo Goran Munivrana, predjenik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

SINIŠA Božić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije