Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI VATRENI

Olić konačno na poziciji koju zaslužuje! Hrvatsku je spašavao sjajnim golovima, sada bi mogao biti još važniji

Lisabon: Zagrijavanje igrača uoči prijateljske utakmice Portugala i Hrvatske
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
03.07.2024.
u 11:30

Važan je gol postigao i na Europskom prvenstvu 2008. godine kada je zabio za pobjedu protiv reprezentacije Njemačke (2:1). Bio je to ključan pogodak u ostvarivanju fantastičnog rezultata u grupnoj fazi natjecanja iz kojeg su vatreni izašli kao prvoplasirana momčad zahtjevne skupine

Hrvatski nogometni savez nedavno je smijenio Dragana Skočića s pozicije izbornika reprezentacije do 21 godine. Jedan kandidat bio je jasan izbor za njegova nasljednika. Riječ je o dosadašnjem asistentu Zlatka Dalića u seniorskoj reprezentaciji i jednom od najslavnijih hrvatskih reprezentativaca Ivici Oliću (44). Još je u travnju prošle godine bio prvi kandidat za to mjesto, no izbor je poprilično neočekivano i na iznenađenje mnogih pao na Skočića.

Olić je svima poznat po svojoj neumornosti i strastvenoj igri, a u napadačkoj ulozi često je znao zabijati kada je to bilo najpotrebnije. S hrvatskom je reprezentacijom nastupio na tri svjetska prvenstva od 2002. do 2014. godine, a tome je pridružio nastupe i na tri kontinentalne smotre od 2004. do 2012. godine. U hrvatskom je dresu zabio brojne važne golove, no nekoliko ih se ističe.

Jedan od prvih je onaj koji je zabio Italiji 2002. godine na Svjetskom prvenstvu za pobjedu rezultatom 2:1. Italija je tada bila jedna od najjačih reprezentacija svijeta, daleko od momčadi koju smo imali priliku gledati na ovome Euru. Najprije je zabio Milan Rapaić, a konačan je rezultat postavio upravo novi izbornik U-21 reprezentacije. Nažalost, Hrvatska uz poraze od Meksika (1:0) i Ekvadora (1:0) nije prošla skupinu.

GALERIJA Razočarenje, tuga i utješni zagrljaji. Fotografije pričaju sve emocije s terena nakon utakmice s Italijom

Lisabon: Zagrijavanje igrača uoči prijateljske utakmice Portugala i Hrvatske
1/15

Važan je gol postigao i na Europskom prvenstvu 2008. godine kada je zabio za pobjedu protiv reprezentacije Njemačke (2:1). Bio je to ključan pogodak u ostvarivanju fantastičnog rezultata u grupnoj fazi natjecanja iz kojeg su vatreni izašli kao prvoplasirana momčad zahtjevne skupine. Hrvatska je najprije pobijedila Austriju s 1:0 golom Luke Modrića. Zatim su u drugoj utakmici srušili Njemačku golovima Darija Srne i Ivice Olića. U posljednjem su susretu nadvladali Poljsku golom Ivana Klasnića. Uslijedila je tragična utakmica s Turskom kada su vatreni ispali nakon izvođenja penala.

 Olić je svoju nogometnu karijeru započeo u NK Marsoniji iz Slavonskog Broda, nedaleko od rodnog mu Davora. Brzo je privukao pažnju većih hrvatskih klubova pa je tako 2001. potpisao za Dinamo. Taj se korak pokazao ključnim za njegovu karijeru. Platformu je iskoristio da postane jedan od najboljih napadača Hrvatske nogometne lige i na sebe svrne poglede iz inozemstva.

Izvan hrvatskih terena najprije je igrao za CSKA Moskvu. Tamo je bio četiri godine, od 2003. do 2007. te osvojio naslov prava Rusije, ruski nogometni kup i tadašnji UEFA Kup, to jest današnju Europa ligu, 2005. godine. Nakon toga je dvije godine igrao za Hamburg da bi 2009. godine potpisao za Münchenski Bayern. U dresu bavarskog kluba osvojio je nekoliko naslova prvaka Njemačke, a posebno se istaknuo u osvajanju trostruke krune na kraju sezone 2012./2013. te njegov hat-trick u polufinalu Lige prvaka 2010. protiv Lyona. Nakon Bayerna ponovo je igrao za Hamburg i Wolfsburg u Bundesligi, a zatim i za München 1860.

Njegova trenerska karijera još je mlada i tek se počinje izgrađivati. Ipak, dobar odnos i suradnja sa Zlatkom Dalićem mogli bi se pokazati vrlo važnima za hrvatsku nogometnu momčad. Ovaj bi dvojac mogao stvoriti dobru dinamiku i efikasnu suradnju između dvije nacionalne vrste te bi mlađa momčad mogla poslužiti kao odskočna daska nadolazećim hrvatskim reprezentativcima koji su ponovo pisati povijest svjetskog nogometa.

VIDEO Ne samo da je nogomet okrutan, kako je rekao Luka Modrić, već je i percepcija o njemu često nerealna

Komentara 1

Avatar Retro
Retro
18:29 03.07.2024.

"konačno na poziciji koju zaslužuje".... Molim ???? Koga je on to u životu trenirao? Koje su njegove trenerske reference. Olić, Ćorluka, Mandžukić i slični nemaju što raditi kao treneri u reprezentacijama hrvatske prije nego što barem 10 godina ne treniraju ozbiljne klubove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije