Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINJANI I DONJI RUNOVIĆI

Ova dva mjestašca u Imotskoj krajni dala su čak tri polufinalista Lige prvaka i prvaka Europe

Vinjani Donji: Presnimka fotografije na kojoj je Ante Rebić kao dječak u NK Vinjani
Foto: Privatni arhiv
1/4
10.05.2023.
u 11:31

Oba mjesta, prema posljednjim popisima stanovništva, broje oko dvije tisuće stanovnika, oba imaju nogometne klubove, NK Vinjane i NK Mračaj, a na tom potezu od 16,4 kilometra rođena su čak trojica uglednih reprezentativaca

Preciznim mjerenjem ustanovljeno je da cestovna udaljenost između Vinjana Donjih i Runovića, mjesta u Imotskoj krajini, iznosi 16,4 kilometra. Oba mjesta, prema posljednjim popisima stanovništva, broje oko dvije tisuće stanovnika, oba imaju nogometne klubove, NK Vinjane i NK Mračaj, a na tom potezu od 16,4 kilometra rođena su čak trojica uglednih reprezentativaca te – polufinalista Lige prvaka. Dapače, dvojica tih junaka Imotske krajine već su bila europski doprvak i prvak.

Pregazili Real 5:1

Kronološkim slijedom to su Runovićani Ivan Iko Buljan s HSV-om 1980. (finale) i Zvonimir Boban s Milanom 1994. (prvak) i 1993. te 1995. (finale), a u ovoj sezoni i stijena iz Vinjana Donjih, Ante Rebić s Milanom.

Ivan Buljan legenda je Hajduka i, naravno, svoje Imotske krajine, ali i njemačkog Hamburga. Jedini je hrvatski nogometaš čija je momčad svladala Real Madrid s 5:1, i to u polufinalu Kupa prvaka, k tome s hrvatskim trenerom Brankom Zebecom.

– Mi smo prvu utakmicu u Madridu izgubili 0:2, a ja u njoj nisam nastupio jer sam se još bio oporavljao od preboljelog hepatitisa B – počeo je svoju priču Buljan pa nastavio:

>>  Presnimka fotografije na kojoj je Ante Rebić kao dječak u NK Vinjani  

22.06.2018., Vinjani Donji - Ante Rebic kao djecak u NK Vinjani Donji. Drugi red u sredini. PRESNIMKA FOTOGRAFIJE! DKS_56178479 "nPhoto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv
– Nisam trebao igrati ni u uzvratu u Hamburgu, ali kako nam je nedostajalo nekoliko igrača, bio sam prisiljen nastupiti, i dogodilo se čudo. Nikada nisam vidio da neka momčad tako samouvjereno ulazi u utakmicu u kojoj zaostaje 0:2. Mi smo Real, koji je tada već imao šest naslova prvaka Europe, doslovno pregazili! Kevin Keegan odigrao je fantastičnu utakmicu, toliko je izludio slavnoga Del Bosquea da ga je Španjolac nokautirao udarcem šakom u glavu i dobio crveni karton.

Buljana ipak vraćamo u sadašnjost i u – susjedstvo. Pitamo ga za Antu Rebića, a slavnome se Iki odmah pali lampica...

– Antu Rebića poznajem iz djetinjstva, još dok je igrao u Imotskom. Tada smo Ivica Kalinić i ja u Dugopolju držali privatnu nogometnu školu, u kojoj se školovao i Ante. Pamtim tog robusnoga dječaka po nevjerojatnoj zrelosti, on je u ranoj tinejdžerskoj dobi na terenu izgledao kao zreo, iskusan nogometaš, gotovo mi je po svojim potezima i ponašanju izgledao da bi mogao u prvu momčad – kaže Buljan.

Eh, ponašanje... Smatrate li da je našega najpodcjenjenijeg polufinalista Lige prvaka preskupo u karijeri koštao njegov kratak fitilj?, pitali smo Buljana.

– Njegov karakter nanio je njemu samome najveću štetu, što mi je izuzetno žao jer se radi o iznimnom talentu, tehnički i taktički sjajnome napadaču. Olako dobiva kartone, ponekad se čini da se ne može kontrolirati, ne zna kada povući ručnu – nastavlja Buljan.

Kapetan rossonera

Brojke su neumoljive: Ante je u karijeri dobio čak 70 žutih kartona, osam "crvendaća", od toga pet izravnih.

– Eto, pa to bi bilo previše i za obrambenoga igrača, a kamoli napadača. A onda i nekontrolirani istup prema izborniku A reprezentacije. I zbog toga mi je žao, jer Rebić bi i te kako dobro došao vatrenima, ali opet ne znam koji bi izbornik prešao preko takvih istupa – dodaje Buljan.

Ante je danas u polufinalu protiv Intera, jeste li, barem iz susjedskih razloga, Rebićev navijač?

– Naravno! Rebić je momak iz moga kraja, moj susjed, i želim mu plasman u finale i, naravno, što veću minutažu – zaključio je Iko Buljan.

A što se sve Anti Rebiću u karijeri dogodilo nakon famoznoga "slučaja kopačka" u Kopenhagenu? Najprije, u sezoni 2021./2022. osvojio je svoj prvi naslov u karijeri, s Milanom, skupivši u toj sezoni 29 nastupa i postigavši tri pogotka. Odmah u sljedećoj – iako se stalno, bez ikakva temelja provlači da ga se Milan želi riješiti – nanizao je 30 nastupa, od toga sedam u Ligi prvaka, i postigao tri pogotka. U utakmici talijanskog prvenstva s Bolognom, 15. travnja 2023. godine, Ante Rebić nastupio je s kapetanskom vrpcom Milana.

Kad smo već iz Vinjana Donjih potegnuli do Runovića, brojke otkrivaju i još jedno susjedsko rivalstvo. Lucidni Zvone za Milan je postigao 30 pogodaka u 251 nastupu, a kršni Ante već 29 u 122 nastupa. Još dva gola i titula najefikasnijega Hrvata u Milanu preselit će iz Runovića u Vinjane Donje.

Boban je postigao jedan pogodak u polufinalu Lige prvaka (1995. protiv PSG-a), a Ante svoj prvijenac tek čeka. Uz Bobana, hrvatski strijelac u polufinalu bio je i Rober Špehar 1998. za Monaco protiv Juventusa, ali Osječanin se nije plasirao u finale.

Kao ni Velimir Zajec s Panathinaikosom 1985. protiv Liverpoola (0:4, 0:1), a Luka Peruzović je Hrvat s najviše nastupa u polufinalima Kupa prvaka, četiri, a u oba navrata, 1982. i 1986., nije se plasirao u finale. Njegov Anderlecht u polufinalima izbacivali su budući europski prvaci, najprije Aston Villa, a potom Steaua. 

Komentara 1

Avatar barba_arba
barba_arba
08:04 11.05.2023.

Ante je kao dječak djelovao zreo, ali kao odrasla osoba nimalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije