Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE EP

Ovaj je sport priznat od UNESCO-a kao najbolji za razvoj motorike

Foto: Luka Batelić/Pixsell
1/3
21.04.2024.
u 07:00

U popularnom trgovačkom centru džudaši, veliki i mali, ali i plesači najavili predstojeće zagrebačko Prvenstvo Europe

Pet dana prije početka Prvenstva Europe u džudu, zagrebački domaćini priredili su promotivni događaj s radnim naslovom "Judo kroz ples". A taj performans događao se u Arena Centru u kojem su prolaznici mogli vidjeti zadivljujuće break-dance akrobacije polaznika plesne skupine Larise Lipovac, koji su to izvodili u džudaškim kimonima, ali i demonstraciju džudaških zahvata.

Atraktivan prikaz sporta

A njih su prikazali džudaši i džudašice Zagrebačke judo škole koji su demonstrirali elemente poput padova, bacanja ali i simulaciju borbe pa su se tako iskazali i šestogodišnji Noa i sedmogodišnji Bruno ali i juniori Magdalena Jambrošić, Juraj Šegon i Noa Šekoranja predvođeni trenerom Matijom Jug-Dujakovićem.

Ovo događanje u popularnom zagrebačkom trgovačkom centru popratile su i reprezentativke Tihea Topolovac (57 kg) i Petrunjela Pavić (78 kg) kod kojih su proradili nostalgični sentimenti.

- S obzirom da sam i ja krenula sa 4-5 godina, ovo me vraća i neka lijepa dječja vremena. Uostalom, kada treniraš džudo automatski naučiš padati što je za svakog jako važno - kazala je Petrunjela na koju se nadovezala Tihea prisnaživši i znanstveno:

- I ja sam počela trenirati sa pet godina i sretna sam zbog toga jer je džudo od UNESCO-a priznat kao najbolji sport za razvoj motorike i drugih sposobnosti u životnom razdoblju između četvrte i 21. godine.

Ovom "eventu" nazočila je i dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog džudo saveza ustvrdivši da je Zagreb spreman udomiti oko 430 natjecatelja, i njihovu pratnju, iz 47 različitih država. A kako nam je rekao glasnogovnornik HJS-a Mario Krvavac u Hrvatsku stiže pet olimpijskih pobjednika, 19 olimpijskih medaljaša, 17 svjetskih prvaka i 25 europskih prvaka. Stiže i sedmero prvorangiranih džudaša i džudašica sa svjetskih rang lista uključujući i našu Barbaru Matić.

Najviše klase je do 70 kg

A upravo je Splićanka, inače dvostruka svjetska prvakinja, u kategoriji (70 kg) u kojoj će nastupiti čak sedam od prvih 10 sa svjetske rang ljestvice a među njima je i Zagrepčanka, negdašnja svjetska doprvakinja, Lara Cvjetko. 

 
 
 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar horuk
horuk
07:46 21.04.2024.

Vrlo kvalitetan sport koji djecu uči mnoge kvalitetne stvari za život i tako pridonosi ne samo tjelesnom zdravlju, nego i karakternoj kvaliteti. Trenirao sam dugo godina džudo i zbog toga sam poslije slao i svoju djecu. Vrlo važan i dobar sport.

Avatar IvanR
IvanR
07:54 21.04.2024.

Nogomet pa sve ostalo. Naravno+++ za Judo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije