SKIJANJE

Pärson pred tronom, Maier jako blizu

10.03.2004.
u 00:00

Hrvatsko će skijanje u Sestrieresu zastupati samo Nika Fleiss u slalomu

Od srijede do nedjelje talijanski Sestrieres zaokružit će ovosezonsku priču Svjetskog skijaškog kupa. Današnjim spustovima, posljednjima u sezoni u obje konkurencije, Sestrieres će otvoriti vrata i početi razmrsivati sve zamršeno u ukupnim porecima.

U konkurenciji skijašica stvar je praktički jasna. Šveđanka Anja Pärson, po svemu sudeći, naslijedit će Janicu Kostelić na mjestu ukupne pobjednice. Uoči posljednje četiri utrke Pärson ima 173 boda više od Austrijanke Renate Gštschl i veliku priliku. Gštschl ima nade samo bude li prva u spustu i superveleslalomu i osvoji li koji bod u veleslalomu (u završnici samo prvih 15 dobivaju bodove). Pri tome Pärson mora u brzim disciplinama ostati bez bodova, po mogućnosti ispasti u slalomu ili veleslalomu (gdje joj nitko nije ravan), ili barem voziti jako slabo. Uglavnom, previše toga...

No, u konkurenciji skijaša će se na strminama Sestrieresa odvijati prava drama. Čak četvorica nadaju se da će se iz Italije vratiti kao prvi i najbolji. Najbolje stoji, ne samo zbog bodova, veliki Hermann Maier. Skijaš koji je prije godinu i pol dana bio izgubljen za skijanje, danas je u prilici da osvoji četvrti veliki Kristalni globus. Maier će doći do bodova, možda i pobjeda, u spustu i superveleslalomu, a dobro će proći i u veleslalomu. Usput, ima 67 bodova prednosti u odnosu na Amerikanca Bodea Millera, 82 ispred najljućeg suparnika, svoga zemljaka Stephana Eberhartera (branitelja naslova), i 102 boda ispred svestranog Benjamina Raicha.

Miller je realan uoči Sestrieresa:

- U brzim disciplinama nisam u najboljoj formi. No, naravno da se neću predati!

Bode, realno, može slaviti osvoji li bodove u brzim disciplinama. Opet, nepredvidivi Amerikanac može do dvije pobjede, u veleslalomu i slalomu. Eberharter, pak, ne može do bodova u tehničkim disciplinama, u veleslalomu više nije tako dobar, a u slalomu bi ga pobijedile i neke skijašice. Ako je imao priliku, dojam je da ju je propustio 12. mjestom u superveleslalomu u Kvitfjellu. Raich može u Sestrieresu osvojiti najviše bodova od spomenutog društva, no on bodovno najviše i zaostaje... Naše boje branit će Nika Fleiss u slalomu. Za nove bodove morat će ovaj put biti među 15 najboljih.

TVRTKO PULJIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije