ZORAN VULIĆ:

Perišić je jedan od najškolovanijih igrača kojeg je izbacila škola bijelih

Ivan Perišić
Foto: REUTERS/Yves Herman
20.06.2014.
u 09:36

Još kao kadeta u prvu momčad Hajduka stavio ga je Zoran Vulić.

Kad je Ivan Perišić trčao onaj senzacionalni sprint kroz obranu Kameruna i zabio za 2:0, navrle su slike o 17-godišnjem klincu kovrčave kose koji je u ljeto 2006. godine plijenio pažnju.

– Ovaj mali će biti pravi, zapamtite njegovo ime – govorio je tog ljeta Hajdukov trener Zoran Vulić.

Zamijenio Strinića

Bilo je to u Sloveniji, u Murskoj Soboti. Hajduk je u finalu turnira sa 3:1 svladao Smederevo iz Srbije pogocima Nike Kranjčara, Nikice Jelavića i Ivana Perišića. Zanimljivo, Perišić je ušao u igru umjesto nešto starijeg Ivana Strinića, još jednog klinca iz Vulićeva laboratorija. Kranjčar je tada proglašen najboljim igračem turnira, bila je to prva njegova utakmica na mjestu lijevog veznog, poslije mu je ta pozicija obilježila karijeru.

Ni mjesec dana nije prošlo od Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, oplakivali smo loš rezultat, a Vulić nam je servirao tog klinca. Mali kovrčavi mršavko baš je završio kadetski staž.

– Vidio sam ga u mlađim kategorijama, odmah mi se svidio. A na pripremama je pokazao da je pravi igrač. Izborio se za prvu momčad, igrao bi na poziciji iza dvije špice, ali Ivan je izabrao drugi put, otišao u francuski Sochaux. Šteta za Hajduk što nije ostao u bijelom dresu, sigurno bi obilježio nekoliko sezona. Kada u prvoj momčadi, u jednoj od prvih utakmica klinac od 17 godina zove vratara da ispuca loptu na njega, onda tu nema dvojbi, taj je pravi – sjeća se Vulić.

Odlazak u Sochaux

Te 2006. godine obitelj Perišić nije se uspjela dogovoriti s Hajdukom o profesionalnom ugovoru, na kraju je otišao u Francusku. Hajduk ga je i suspendirao, nije mogao igrati do 18. rođendana, Poljud je inkasirao 360 tisuća eura za njega. Toliko je Hajduku pripadalo po propisima Uefe. Sve dalje o njegovoj karijeri je poznato, afirmirao se u Bruggeu, prešao u Borussiju Dortmund pa u Wolfsburg. U jednom trenutku, tamo u ljeto 2009. godine, umalo se vratio u Hajduk, pregovarao je s Jakom Andabakom i Joškom Svagušom, ali opet je sitničarenje poljudskih čelnika presudilo.

– Za mene, on je jedan od najškolovanijih igrača, kojeg je od devedesetih izbacila Hajdukova omladinska škola. Ima lijevu i desnu nogu, njemu je to svejedno, to je ono što je uvijek krasilo najbolje izdanke Hajdukove škole – govori nam Vulić.

Njegov prvi seniorski trener oduševljen je onim što je vidio u Manausu. Taj Omišanin poput pravog "gusara s Cetine" pokorio je Amazonu, pokorio Kamerun.

– Odigrao je Perišić utakmicu za deset, ovo mu je bila najbolja predstava u reprezentaciji Hrvatske. Sada svi u nebo dižu taj gol, taj njegov sprint koji je bio veličanstven, impresivan. Ali meni je puno draže ono dodavanje za prvi gol. To mogu samo veliki igrači, a Ivan spada u tu kategoriju. Zapravo, oba poteza, i dodavanje i taj sprint i pogodak, oslikavaju pravog Perišića. Dodavanje je bilo desnom, gol je zabio lijevom – zaključio je Zoran Vulić.

>>Perišić: Imamo samopouzdanja, možemo se hrabro okrenuti Meksiku

>> Fifin igrač utakmice je Mario Mandžukić. Slažete li se?

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar vaha
vaha
11:12 20.06.2014.

koja hajdukova skola? - pa trebalo mu je 8 godina da konacno razvije svoj talent i proigra, i hvala bogu zahvaljujuci njemcima smo dobili jos jednog vrhunskog igraca..

LI
Lisabon
13:06 20.06.2014.

Perisic je kvalitetan igrac i apsolutno zasluzuje reprezentativni dres.Konacno je i on to igrama u zadnje 2 utakmice dokazao.Ali ja bi pitao Vulica (ili nekog odgovornog u Hajduku)kako to da Perisic nije zapravo ni igrao u hajduku ,a kad je odlazio Hajduk nije inkasirao gotovo nikakav novac.A kao Perisic super izdanak Hajdukove skole!!!!!! A sta se tice Vulića apsolutno se slazem da je covjek jako dobar trener.

G8
gimli_8
07:55 21.06.2014.

Hajdukova "struka" rada s mladima je učinila toliko kardinalnih grešaka proteklih godina, da je to tužno. Uvijek se sjetim da su Dadu Pršu proglasili netalentiranim. Za mene možda najbolji napadač kojeg smo ikad imali, šteta što smo tek u njegovoj 30. godini shvatili kakvu su grešku učinili hajdukovi "stručnjaci"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije