Zahvat u Rimu

Pjaca neraspoložen uoči operacije: Samo moji najbliži znaju koliko mi je teško

05.09.2016., Zagreb - Kvalifikacijska utakmica Hrvatska - Turska za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji. Marko Pjaca.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
31.03.2017.
u 11:28

Nisam baš za razgovor. Kako sam? U krugu sam svojih najbližih, oni najbolje znaju kako mi je teško – kazao nam je Pjaca.

Teško ozlijeđeni hrvatski reprezentativac Marko Pjaca danas će u Rimu, u glasovitoj Villi Stuart, biti podvrgnut operativnom zahvatu na koljenu. Uz Marka će u Rimu biti njegov menadžer Marko Naletilić te roditelji, tata Željko i mama Višnja.

Pjaca je jučer, prije leta iz Zagreba za Rim, odgovorio na telefonski poziv. Osjetili smo da je izrazito neraspoložen.

Najteže životno razdoblje

– Nisam baš za razgovor. Kako sam? U krugu sam svojih najbližih, oni najbolje znaju kako mi je teško – kazao nam je Pjaca i zamolio da ne inzistiramo na njegovim izjavama.

Možemo ga i razumjeti jer upravo prolazi najteže životno razdoblje, period strepnje i goleme neizvjesnosti – koliko će trajati oporavak i kada će biti u stanju ponovno zaigrati?

Jer, izostanak Marka Pjace, jednoga od najpotentnijih i najmoćnijih europskih krilnih napadača, prouzročit će kratere u Juventusovoj napadačkoj formaciji. O njegovu značaju za igru Juvea piše analitičar La Gazzette dello Sport tvrdeći kako je Marko Pjaca prva i jedina alternativa za ‘četiri zvijezde’ ili liniju Cuadrado-Dybala-Mandžukić-Higuain .

– Pjaca nije član prvih 11, ali je Allegriju prva zamjena za krilne pozicije. Može igrati umjesto Cuadrada, desno, i umjesto Mandžukića, lijevo, a Allegri ga je koristio i na poziciji polušpice umjesto Dybale. Kada ulazi s klupe, zbog svoje fizičke moći i eksplozivnosti, izvrstan je džoker koji mijenja tijek utakmica.

Tako je Allegri prisiljen pronaći ‘zamjenu za zamjenu’, a raspored utakmica je paklen. Slijede mu dva gostovanja u Napulju, u prvenstvu i kupu, pa lakši sraz s Chievom, zatim dvostruki okršaj s Barcelonom u četvrtfinalu Lige prvaka.

Pjacin klub Juventus odlučio je povjeriti operaciju koljena svoje zvijezde čuvenom rimskom liječniku Pier Paolu Marianiju, specijalistu koji je uspješno sanirao koljena brojnih nogometaša talijanske lige. Liječnika hrvatske nogometne reprezentacije dr. Borisa Nemeca pitali smo – u kojem bi razdoblju Mariani mogao vratiti Pjacu na travnjak?

– Sve je to individualna stvar igrača. Marianijevi pacijenti već za četiri mjeseca igraju iako Fifa za ovakve ozljede preporučuje povratak na travnjak za 7 do 8, čak i devet mjeseci – ističe dr. Nemec i upozorava:

– Kod te vrste ozljeda u 3 do 5 posto slučajeva ligamenti ponovno pucaju, a kod nogometaša do 18 godina čak u 15 do 20 posto slučajeva.

Čačićeva poruka podrške

Najbolji primjer istinskoga tragičara iz Marianijeve klinike Villa Stuart je Nizozemac Kevin Strootman iz Rome. Njemu je križni ligament puknuo u ožujku 2014. godine i nakon operacije vratio se na travnjak za osam mjeseci. Dva mjeseca kasnije, u siječnju 2015. godine, križni ligament ponovno je stradao, pa je ponovno podvrgnut operativnom zahvatu. Uslijedio je novi sedmomjesečni mukotrpni oporavak, da bi u kolovozu 2015. bio suočen s novom dramom: iako nije odigrao nijednu utakmicu, morao je ponovno pod nož! Nogometu se vratio tek za sedam mjeseci, u veljači 2016. godine, i od tada je uhvatio kontinuitet.

Na popisu Marianijevih pacijenata brojna su poznata nogometna imena: Nesta, Emerson, Aldair, Oddo, Vučinić, Totti, Quagiarella, Ranocchia, Maggio, Miccoli, Mexes, Tasci, Maniatis, Insigne, Storari, Milik..., ali i jedan Hrvat, Antonini Čulina, danas član švicarskog Lugana.

Taj je Zadranin, bivši igrač Rijeke i nekadašnji mladi reprezentativac, operiran u Villi Stuart u svibnju prošle godine, a na stranicama dr. Marianija zabilježeno je kako se šest mjeseci kasnije, dakle, u studenome, stavio na raspolaganje treneru Lugana.

– Da, oporavak je trajao pola godine. Ja nisam forsirao raniji povratak jer nam je sezona bila gotova. Dr. Mariani najveći je stručnjak za ove vrste ozljeda i u mom slučaju napravio je odličan posao. Koljeno je u izvrsnom stanju – kazao nam je Čulina i dodao:

– Marko Pjaca ne treba se brinuti jer većina Marianijevih pacijenata vraća se nogometu za samo nekoliko mjeseci. Marko je snažan momak, imat će odlične uvjete za rehabilitaciju, samo mora ostati pozitivan.

I izbornik Ante Čačić poslao je poruku potpore Marku Pjaci.

– Iznimno nam je žao što je Marka snašla ovako teška ozljeda, svi u svlačionici to smo doživjeli vrlo emotivno, zaista nam je teško palo. Ozljede su, nažalost, baš kao i porazi, sastavni dio sporta i vrlina je pobjednika da u tim teškim trenucima pronađu unutarnju snagu za vratiti se još jači. Marko ima takav karakter i vratit će se brzo – poručio je Čačić.

>>Marko Pjaca od Fife će dobiti milijun eura, evo zbog čega!

>>Pjaca kao žrtva posve nepotrebnog Čačićeva eksperimenta

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije