U-21 REPREZENTACIJA

Počinje nova era mladih vatrenih! Olić i Kranjčar sastavili intrigantan popis igrača

Trening Hrvatske nogometne reprezentacije u Kairu uoči međunarodnog ACUD Cupa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
23.08.2024.
u 08:00

Uz Belju, Olić je od napadača pozvao i Ljubičića iz LASK-a, Matkovića iz Osijeka, Ivanovića iz Rijeke, Vidovića iz Bayerna te Siščanina Antu Crnca

U sjeni Dalićeva popisa za Ligu nacija prošao je prvi izbornički nastup Ivice Olića na klupi reprezentacije do 21 godine, odnosno objava imena igrača s kojima će ta selekcija nastupiti protiv Farskih otoka i Portugala u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Olićev popis zanimljiv je i intrigantan, čak pomalo i eksperimentalan. Primjerice, na popis je uvršten 17-godišnji Dinamov nadareni junior Noa Mikić, jedini od 23 Olićeva igrača koji ove sezone neće igrati seniorski nogomet, što je ipak nepovoljna okolnost u odnosu na ostale igrače. Varaždinac Mikić, inače sjajan desni branič, u ovoj sezoni nastupa za Dinamove juniore u domaćem prvenstvu, a jači podražaj dobit će tek u Ligi prvaka mladih. Tu se opet nakratko vraćamo na sad već kronični Dinamov (i Hajdukov) hendikep: oni nemaju B momčadi, one koje su se nekada natjecale u 2. HNL i gdje su daroviti klinci u najosjetljivijim godinama stjecali seniorsko iskustvo.

Izgubljena dva napadača

Pa ipak, koliko god Mikić bio mlad, njegovo pozivanje u selekciju U-21 logično je i očekivano; naime, Hrvatska je izgubila desnoga braniča Niku Sigura i pod hitno treba novo rješenje na toj poziciji, a Mikić je očito – taj. U tom smislu Olićev rizik sa 17-godišnjakom treba pozdraviti.

GALERIJA Znate li tko su ovi nogometaši? Uz njih ste proveli djetinjstvo, a neke ćete sada teško prepoznati

Trening Hrvatske nogometne reprezentacije u Kairu uoči međunarodnog ACUD Cupa
1/13

Na isti način treba gledati i na uvrštavanje 17-godišnjega Luke Vuškovića, igrača Tottenhama na posudbi u belgijskom Westerlou, u kojemu mladi Splićanin već ima dobar kontinuitet, i jedini od svih Olićevih stopera već ima međunarodno iskustvo.

Na žalost, mlada hrvatska reprezentacija u proteklom je razdoblju izgubila dva nekada izrazito potentna napadača: Roka Šimića i Matiju Frigana. Šimić ove sezone još nije nastupio za Red Bull Salzburg, u kojemu je njegova era završena pa karijeru nastavlja u ambicioznom engleskom drugoligašu Sunderlandu, čija momčad u prva dva kola ima dvije pobjede. Šimić će tako – izbori li se za poziciju – dobiti obećavajuću uzletnu pistu za povratak u reprezentaciju.

Matija Frigan pak dobiva minutažu u Westerlou, ali njegov golgeterski učinak nije bio osobit u prošloj sezoni (samo pet pogodaka), dok je u ovoj u četiri nastupa postigao jedan. I Friganov povratak u selekciju bit će mukotrpan, osobito imajući u vidu kakva je u njoj sada konkurencija.

Naime, nakon što je Igor Matanović prešao u A reprezentaciju, favorit za poziciju prve špice kod Olića svakako je Vinkovčanin Dion Drena Beljo iz bečkoga Rapida. Beljo je i na Dalićevu radaru, jer ga je već bio i pozivao (bio je na završnici Lige nacija), a novu injekciju samopouzdanja ubrizgao mu je Olićev pomoćnik Niko Kranjčar, koji je Diona nedavno posjetio u Beču. Nikini dojmovi o Dionu izrazito su pozitivni, a mladić je ponovno na sebe skrenuo pozornost izvrsnom formom na početku sezone; četiri pogotka u osam nastupa.

Sjajan transfer Crnca

Uz Belju, Olić je od napadača pozvao i Ljubičića iz LASK-a, Matkovića iz Osijeka, Ivanovića iz Rijeke, Vidovića iz Bayerna te Siščanina Antu Crnca, koji za čak 11 milijuna eura prelazi iz poljskog Rakowa u engleski Norwich – premda engleski klub još nije službeno potvrdio taj transfer i iako se Crnac ne nalazi na popisu igrača na Norwichevoj službenoj stranici. Iako se već fotografirao na Norwichevu stadionu s njegovim žutim dresom.

Ante Crnac u ovoj je sezoni skupio pet nastupa za poljsku momčad u tamošnjem prvenstvu, u svakoj je igrao po 90 minuta te postigao jedan pogodak i jednom asistirao. U prošloj je sezoni, igrajući na poziciji središnjega napadača te desnoga krilnog napadača, u 35 nastupa postigao osam pogodaka i imao pet asistencija. Ante je Dinamovo dijete, nastupao je za mlade momčadi plavih, a u sezoni 2020./2021. u Dinamu II, nastupajući u drugoj ligi, bio je suigrač Martina Baturine. Trener im je bio Igor Cvitanović. Pravu prvoligašku afirmaciju Crnac je doživio u Slaven Belupu, u kojemu je u godinu i pol u 56 nastupa postigao 11 pogodaka.

VIDEO Brozović se oprostio od hrvatske reprezentacije!  Jedna stvar ga je jako pogodila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije