NAKON 67 DANA

Počinje nova sezona HNL-a! Rekordan interes, novosti u suđenju i, nadamo se, napeta borba za naslov

Split: Derbi Hajduka i Dinama na stadionu Poljud
Ivo Cagalj/PIXSELL
02.08.2024.
u 20:47

Od ove sezone suci će nakon utakmica 20 minuta biti na raspolaganju trenerima, a sa sucima će na terenu smjeti razgovarati samo kapetani momčadi

Dočekali smo i taj dan, ljubitelji HNL-a od danas konačno dolaze na svoje! Nakon nešto više od dva mjeseca pauze, točnije 67 dana, utakmicom Dinama i Istre 1961 u 21 sat na maksimirskom stadionu počinje 33. sezona ligaškog nadmetanja u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa. Budući da se početak sezone pomaknuo za dva do tri tjedna kasnije u odnosu na prethodna izdanja, ovo ljeto donijelo nam je najdužu stanku u povijesti između dvije sezone HNL-a. U parnim godinama ljubiteljima sporta čekanje je ipak nešto lakše podnošljivo, posebice ovog ljeta kad su tu prazninu ispunili i Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre u Parizu.

Rijeka je i dalje snažna

U novu sezonu ulazimo s po mnogočemu rekordnom proteklom sezonom, a najistaknutiji rekord iz prošle sezone bio je onaj po broju gledatelja na tribinama. Naime, u sezoni 2023./2024. utakmice je na tribinama pratilo ukupno 828.877 gledatelja, odnosno 5348 gledatelja po utakmici, uvjerljivo najviše otkako je naše lige. HNL nedvojbeno izaziva više interesa iz sezone u sezonu, što zbog borbe za naslov koja nije jednosmjerna ulica kakva je najčešće bila prije desetak i više godina, što zbog dolaska sve većeg broja renomiranih imena poput, recimo, novog igrača Hajduka Ivana Rakitića. U ovoj sezoni igrači iz HNL-a imaju i rekordan broj reprezentativnih nastupa te je i to vrlo značajan element u privlačenju interesa publike.

Split: Derbi Hajduka i Dinama na stadionu Poljud
1/12

Velika novost uoči početka nove sezone je i u sudačkoj garnituri lige. Nakon što smo prošle sezone gledali razvijanje situacije s ‘VAR aferom’, odnosno curenjem snimki razgovora sudaca iz VAR sobe i sudaca s terena u javnost, te brojnim kontroverzama koje su popratile tu situaciju, imamo novo vodstvo hrvatskih sudaca. Umjesto Brune Marića vodstvo hrvatskih sudaca preuzima Francuz Bertrand Layec, koji je već na prvim sastancima prezentirao neke novine. Primjerice, kako je dogovoreno na ljetnom seminaru sudaca, glavni treneri obje momčadi imat će mogućnost sastati se sa sudačkom ekipom 75 minuta prije početka utakmice. Taj susret bit će dobra prilika za razgovor o određenim temama. Također, sudac će biti dostupan 20 minuta nakon utakmice (to vrijeme treba biti poštovano) treneru koji želi obrazloženje određenih sudačkih odluka donesenih tijekom utakmice. Ovi susreti moraju proći u atmosferi međusobnog poštovanja svih sudionika. Isto tako, nakon svakog kola sudački odjel objasnit će neke od ključnih sudačkih odluka te situacije iz Pravila nogometne igre iz odigranih utakmica putem objave na web-stranicama Hrvatskog nogometnog saveza i SuperSport Hrvatske nogometne lige. U pravilu, takva priopćenja bit će objavljena u ponedjeljak nakon odigranog kola. Što se tiče implementiranja novih pravila na terenu, kao i na ovogodišnjem Euru, samo će kapetani tijekom utakmice moći tražiti obrazloženje odluka na terenu, drugim igračima neće biti dozvoljen razgovor sa sucima.

Naravno, brojne novosti su prisutne i kod momčadi. Dinamo ulazi u novu sezonu kao osvajač posljednjih sedam uzastopnih naslova prvaka te klub s ukupno 25 naslova prvaka Hrvatske. Momčad Sergeja Jakirovića na tržištu je bila vrlo aktivna. Stigli su Pjaca, Mmaee, Torrente i Filipović, dok su u drugom smjeru otišli pojedinci poput Bulata, Šutala, Brodića, Halilovića... U klubu je ostao Bruno Petković, a trener Sergej Jakirović prilično je zadovoljan kadrovskim rošadama napravljenim na ljeto uoči ove sezone. Dinamo je stabilizirao zadnju liniju te pojačao ofenzivu, ne samo Pjacom, nego i povratkom dvojice ozlijeđenih igrača, Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende. Generalno gledano, plavi su i ove sezone uvjerljivo prvi favorit za osvajanje naslova prvaka.

Za drugo mjesto favorita podjednako figuriraju prošlosezonski glavni konkurent Rijeka, ali i splitski Hajduk. Rijeka je, istini za volju, izgubila nekoliko vrlo važnih igrača, posebice kapetana Nediljka Labrovića na vratima te već spomenutog Pjacu, ali momčad Željka Sopića nije toliko slabija koliko se uoči ljetnog prijelaznog roka mislilo da će biti. Unatoč odlascima stopera Mitrovića i Dilavera, tu je u izboru lige najbolji stoperski par Radeljić-Galešić, a zasad su u kadru ostala i izvrsna imena poput Fruka, Pašalića, Selahija, Smolčića, Jankovića, Hodže i Gode.

Hajduk u novu sezonu ulazi u posve novom ruhu i atmosferi. Tu su novi predsjednik Ivan Bilić i novi sportski direktor Nikola Kalinić, ali i novi trener, legendarni Talijan Gennaro Gattuso koji je prema svemu što smo uspjeli doznati iz Splita, već znatno povisio razinu discipline u kadru bijelih. Dodatnu euforiju je potpalio već spomenuti dolazak Ivana Rakitića, a vrlo je važno za bijele što nisu imali značajnih odlazaka iz momčadi, barem ne zasad. U kadru su još uvijek mladi dragulji poput Pukštasa i Sigura, afirmirale su se mlade nade poput Durdova, Capana i Šošića, a s iskustvom igrača reprezentativnog pedigrea poput Livaje, Perišića i Rakitića bijeli očekuju iskorak u odnosu na relativno razočaravajuću prošlu sezonu.

U potpuno novom ruhu u sezonu ulazi i Osijek, s novim trenerom, još jednim Talijanom, Federicom Coppitellijem. Na tržištu su Osječani bili iznimno aktivni dovođenjem Čavline, Jelenića, Lime, Kewala, Solde, dok je najvažnija stvar za njih ostanak najboljeg igrača i strijelca HNL-a iz prošle sezone Ramona Miereza. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti dokle može dogurati nova osječka krv na čelu sa sportskim direktorom Joseom Botom.

Može li Šibenik ostati?

Kao što to uobičajeno i biva, liga se dijeli na ‘veliku četvorku’ i njezin ostatak. Mnoge momčadi ostale su bez svojih ključnih igrača (Varaždin bez Postonjskog, Lokomotiva bez Šotičeka, Slaven bez Mioča), pa će stoga biti iznimno intrigantno pratiti borbu za sredinu ljestvice, odnosno ostanak u ligi. Katastrofalnog fenjeraša Rudeš ove sezone u ligi mijenja Šibenik Marija Carevića koji bi trebao pokazati više od Rudešana te se na kraju sezone vrlo vjerojatno boriti za ostanak s momčadima poput Gorice, Varaždina i Slaven Belupa. Lokomotiva i Istra u ovom trenutku izglednije su za borbu za peto i šesto mjesto. Bilo kako bilo, pred nama je 155 utakmica, nadamo se, uzbudljive sezone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije