CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE:

'Podrška navijačima u borbi protiv samovolje u HNS-u'

Navijači transparenti
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
29.11.2014.
u 13:46

"Centar za mirovne studije, uoči današnjeg prosvjeda na splitskoj Rivi, daje podršku navijačima u borbi protiv samovolje koja se provodi u Hrvatskom nogometnom savezu, na štetu navijača i društva u cjelini, te poziva sve navijače da u svojoj borbi i daljnjim akcijama ne koriste nasilje ili govor mržnje već da snagu pokažu svojom brojnošću i porukama."

Centar za mirovne studije podržao je borbu navijača u "borbi protiv samovolje koja se provodi u Hrvatskom nogometnom savezu". Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Centar za mirovne studije, uoči današnjeg prosvjeda na splitskoj Rivi, daje podršku navijačima u borbi protiv samovolje koja se provodi u Hrvatskom nogometnom savezu, na štetu navijača i društva u cjelini, te poziva sve navijače da u svojoj borbi i daljnjim akcijama ne koriste nasilje ili govor mržnje već da snagu pokažu svojom brojnošću i porukama. Tijekom višegodišnje borbe legalnim putem, koristeći postojeće institucije i mehanizme, inicijative navijača bile su izigrane od strane sustava, no bez obzira na razočaranja, njihovi su napori izuzetno vrijedni. Upravo zato je važno da ti napori i dalje budu isključivo nenasilni, kako bi se otvorio prostor za širu društvenu potporu i mobilizaciju građana te građanki.

Iako su pojave na koje navijači upozoravaju kompleksne i dotiču se brojnih društvenih te političkih problema, kao organizaciju koja se godinama bavi zaštitom ljudskih prava i praćenjem postupanja policije posebno nas zabrinjava kršenje ljudskih prava pripadnika navijačkih skupina. Još smo 2011. godine upozoravali da izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima omogućavaju policijsku represiju prema navijačima, dok se istovremeno vrlo malo radi na stvarnoj prevenciji nasilja. U tom smislu, izrazito su problematične sve učestalije i široke zloupotrebe odredbi ovoga Zakona kojima se diskrecijskom i arbitrarnom odlukom organizatora sportskih natjecanja omogućava zabrana ulaska na stadion pojedinim navijačima jer su pripadnici određenih navijačkih skupina. Isto tako, dugogodišnja praksa policije da se onemogućava kretanje većem broju navijača zadržavanjem na rubnim djelovima grada, kao što je i prošle subote preko tisuću navijača bilo zadržano na ulazu u Zagreb, predstavlja kršenje prava na slobodu kretanja, koje je zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Ovakve prakse smatramo nedopustivima u zemlji s proklamiranim standardima vladavine prava i demokracije te pozivamo nadležna tijela da preispitaju svoje dosadašnje odluke koje su dovele do brojnih propusta i kršenja prava navijača te preuzmu svoje zakonom propisane odgovornosti.

Dosadašnje represivne mjere nisu dale nikakve rezultate. Upravo suprotno, dovele su do raznih vrsta nasilja i potpunog gubitka povjerenja. Baš zato je važno odmaknuti se od nasilja i zajedno sa građanima RH napraviti sav mogući legalan pritisak da se hrvatski nogomet vrati u sferu demokracije i sporta, a ne korupcije, nasilja i opće frustracije."

>> 'Svi smo mi Hajduk': I navijači na Aljasci protiv HNS-a

Komentara 15

RO
rojnik
14:40 29.11.2014.

Ja nisam član nijednog kluba,osim Hrvatske reprezentacije.I nemogu zamislit da neka navijaćka grupa hoće vodit politiku u nogometu. Ovo neko dirigira na podjele sjever-jug i podijeli pa zavladaj. Da smo se svađali i dijelili devedesetih godina, nikad rat nebi dobili.

UR
urbanum
14:34 29.11.2014.

Ništa nije logičnije od činjenice da ovaj "Centar za mirovne studije" podržava ono što podržava aktuelna vlast. Iz reakcije vodećih medija i HRTV iz izjava članova vladajuće koalicije jasno je vidljivo kako navijače i "navijače" stvarna vlast itekako podržava dapače mobilizira u "borbi" za "promjene" u hrvatskom nogometu. Istina je kako je cijela ova afera koja je na sramotan način započela u Milanu jedna od onih manipulacija koju vlast u trajnom nastojanju da izbjegne razgovor o svojoj poraznoj bilanci i u slučaju izbora za Predsjednika R.H. osigura novi mandat! Što god masa okupljenih na splitskoj rivi misli o svojoj "borbi" i odnosu HNS prema NK Hajduku jedno izbjeći neće moći. Niti će temeljem njenih akcija NK Hajduk postati bolji i uspješniji klub niti će menađment kluba biti koliko toliko bliži uspješnom europskom menađmentu niti će biti više kapitala a osobito ne nekog sustavnog rada sukladnog modelima velikih europskih klubova. Što se samog Centra tiče logično je da podržava akcije na 29.11.. Jabuka ipak ne pada daleko od stabla i Centar kojeg u tragičnim danima agresije na Hrvatsku nije bilo nigdje u tom datumu ne vidi neki problem. Jednako kao ni u suglasju s vlašću koja tako uvjerljivo ostavlja strašan trag na hrvatskom gospodarstvu i sve dubljim podijelama u društvu.

SA
santos008
14:12 29.11.2014.

Mamic i Suker skupa nisu zlo koliko je zlo ovaj Brbic.Mogu biti clan Hajduka a da nikad ne dodjem na utakmicu ,sva moja potpora Hajduku je godisnja clanarina ,dok neko drugi nije clan Hajduka a redovno dolazi na utakmice.Pitam ja vas cija potpora Hajduku je veca i ko bi imao vece pravo da bira upravu Hajduka ovi sa clanarinom ili ovi sa godisnjom ulaznicom,a ne zaboravimo koliko Hajduku nanosi stete ''Torcida''

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije