Poginuo bivši vođa Torcide

Zakazao mu padobran na 70 m visine

poginuo padobranac
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
02.04.2016.
u 19:49

Žanu Ojdaniću padobranstvo je bila druga strast nakon navijanja. Njegova je silueta inače na torcidinom marami zvanoj Žan

Skok padobranom u Sinju bio je koban za Žana Ojdanića, legendarnog Hajdukova šefa navijača. Padobran mu je zakazao ili je njemu pozlilo kada je bio na nekih 70 metara visine te se sunovratio na zemlju. Život s adrenalinom nikada nije želio napustiti i otkako se povukao u “navijačku mirovinu”, padobranstvo mu je bila druga strast. U subotu oko podne otišao je jedan od velikana navijačke scene, istinska ikona, čovjek koji je Torcidi i navijanju na ovim prostorima dao dodatnu dimenziju, a udario je temelje demokratskim izborima za vodstvo Hajduka. Bio je predsjednik Torcide, prvi predsjednik udruge Naš Hajduk, a njegova silueta je na Torcidinoj marami zvanoj “Žan”. Uvijek odmjeren i pravedan, Ojdanić je bio omiljen među navijačima. U znak sjećanja na njega Hajdukovi igrači na utakmici sa Splitom igrat će s crnim florom.

Prva sjećanja sežu u ‘82.

Ojdanić nikada nije spadao u one “obične” navijače. Uvijek drukčiji, na Hajdukove utakmice počeo je odlaziti kao klinac, a prva sjećanja, u nekim svojim ispovijestima, sežu mu u 1980. godinu na utakmicu između Hajduka i HSV-a. Tada se “zarazio”, a na gostovanja je krenuo krajem osamdesetih. Obilazio je Zagreb, Beograd, Sarajevo, Mostar prateći svoj Hajduk. Bila su to vremena kada je baklja bila pravo malo čudo, a navijačka čast branila se šakama. Žan je bio jedan od onih koji je uvijek bio u prvim redovima.

– Napadali su nas navijači Sarajeva, a ovi iz Željezničara nudili su pomoć. I jedni i drugi htjeli su naše baklje. Njima je to bila nepoznanica, jedan je pitao je li istina da baklja na vrhu ima nož. U tučnjavi je baklja nekoliko puta mijenjala vlasnike, na kraju je završila kod mene, a kad smo se ukrcali u autobus, bacili smo im je kroz prozor. Potukli su se međusobno za tu našu baklju – pričao je navijačke doživljaje Ojdanić.
Pobjegao iz Ljubljane

Iza Ojdanića je bio i put u Domovinskom ratu, kao i brojni navijači odazvao se zovu domovine. Pobjegao je iz JNA, bio na služenju vojnog roka u Ljubljani i odmah se pridružio 4. brigadi...

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar primio je s velikim žaljenjem vijest o tragičnoj smrti legendarnog torcidaša Žana Ojdanića.

- Zatečen sam viješću o nesreći i izrazavam duboku sućut obitelji, prijateljima i poznanicima Žana Ojdanića te svim pripadnicima navijačke skupine Torcida, članovima Našeg Hajduka i svoj hajdučkoj zajednici - stoji u poruci gradonačelnika Baldasara.

>> Navijači Hajduka se spontano okupili na Poljudu i oprostili od Žana Ojdanića

>> Burić u suzama: Nedostajat će mi Brbić, Vučević, Pavasović i Andrić

Ključne riječi

Komentara 66

KL
klokun
18:01 02.04.2016.

Mogli ste staviti i ovaj naslov poginuo organizator neteda u Splitu u vrijeme pisjete Platinija Jovan Ojdanić zvani Žan!

AA
AAlien
16:49 02.04.2016.

Počivao u miru. Ali zašto je taj lik na naslovnici večernjeg portala?

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:30 02.04.2016.

"Legendarni torcidaš"! Kakva su ovo vremena dosla? Zato Hajduk i jeste banana klub. Imaju vise "legendarnih" torcidasa nego legendarnih igraca. Jos samo ocekujem jedan oglas u novinama uskoro, "traze se navijaci... malo jaci..., placa po dogovoru".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije