TEŠKA SITUACIJA

Hrvat i njegov klub iz Ukrajine privremeno sele u Češku radi bubnjeva rata

13.02.2022.
u 10:16

Bilan je prošli tjedan za Prometej odigrao najbolju utakmicu karijere ugradivši 38 koševa i 10 skokova u gostujuću pobjedu u Ligi prvaka nad belgijskim Oostendeom

Ratni bubnjevi koji s ruske strane dopiru u Ukrajinu, a čuju se sve dalje i u ostatku Europe, potaknuli su čelnike ukrajinskih sportskih klubova da razmišljaju o tome što učiniti sa svojim momčadima, naročito onima koji igraju međunarodna natjecanja.

A prvi je, konkretno, reagirao Volodimir Dubinskij, predsjednik Prometeja, kluba iz Kamianske, industrijskog grada iz Dnjepropetrovske oblasti i luke na rijeci Dnjepar. Naime, on je donio odluku o premještanju ženske klupske ekipe u Bugarsku na sljedeća dva tjedna, dok će muški sastav, nakon nedjeljne domaće prvenstvene utakmice, biti preseljen u Češku.  

Jedna od uzdanica ovog ukrajinskog kluba jest 32-godišnji hrvatski košarkaš Miro Bilan (213 cm) koji je prošli tjedan u Fibinoj Ligi prvaka odigrao možda i najbolju utakmicu svoje karijere. Naime, u gostujućoj pobjedi nad belgijskim prvakom Oostendeom (kojeg vodi Zadranin Dario Gjergja), Šibenčanin je uknjižio 38 koševa što je najviše što je neki igrač u ovom natjecanju postigao u tekućoj sezoni. A učinio je zabivši iz igre 16 od 20 šuteva jer ga centri domaćina nisu uspijevali nikako zaustaviti. Miro se uspijevao jako dobro ugurati pod koš pri čemu je od svojih suigrača pravovremeno dobijao loptu.

Uz 10 skokova Bilan je zaradio indeks korisnosti od 46 što je ne samo najveći "efficiency" u Ligi prvaka ove sezone nego i drugi najveći ikad u tom natjecanju.

Nažalost, Miro će u tom postignuću naredna dva tjedna (a možda i duže) morati uživati u Češkoj, a s njim će ondje biti i njegova supruga i sin. A Bilan je jedan od onih stranaca koji se, uslijed ove neugodne situacije nastale prijetnjom ruske invazije, nije uspaničario o čemu u svojoj Facebook objavi govori i predsjednik kluba:

- Rekao sam svima da ne bismo trebali paničariti i da moramo biti maksimalno združeni. Nitko od naših igrača neće napustiti klub već su nam iskazali punu podršku i želju da nastave igrati za Prometej. Nitko ne planira raskinuti ugovor s klubom već se nadaju novim pobjedama u Ligi prvaka kako bi izborili četvrtfinale ovog prestižnog natjecanja.

Sve ovo posljedica je odluke o povlačenju diplomata iz Ukrajine od strane nekih zemalja Europske unije ali i upozorenja kojeg je uputila Bijela kuća svim američkim građanima koji žive i rade u Ukrajini da tu zemlju odmah napuste. Svjestan da bi mogao ostati bez svoje četvorice Amerikanaca (Dowe, Harrison, Kennedy, Stephens), predsjednik Prometeja je povukao mudar potez i iskoristio češke veze svog trenera Ronena Ginzburga, Izraelca s češkim državljanstvom koji je ujedno i izbornik češke reprezentacije.

 


 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije