ALEKSEJ DEMJANOV

Preminuo sportaš (48) koji je predstavljao Hrvatsku na OI u Atlanti, presudio mu ugrušak u krvi

10.08.2021.
u 12:42

Bio je član Dinama iz Čerkeska, Osijeka i Hrvatskog sokola iz Zagreba

U 48. godini preminuo je Aleksej Demjanov, prvi hrvatski gimnastičar koji nas je predstavljao na olimpijskim igrama. Ovaj veliki gimnastičar rođen je 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Čerkesku, istom onom gradu u kojem je u nedjelju, 8. kolovoza, preminuo.

Prema riječima Nenada Solara, Demjanov je radio kao trener u Finskoj, gdje je zadobio ozljedu ruke. Vratio se u Rusiju na odmor i operaciju. No, stvorio mu se ugrušak, liječnici su se borili da ga spase, ali nisu uspjeli.


Kao reprezentativac Hrvatske, natjecao se pojedinačno na Olimpijskim igrama 1996. u višeboju. Osvojio je 57. mjesto. Na Mediteranskim igrama 1998. osvojio je srebro na karikama. Bio je član Dinama iz Čerkeska, Osijeka i Hrvatskog sokola iz Zagreba.

Demjanov je kao već vrhunski vježbač u Hrvatsku došao 1993. godine i to zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu i znalcu, Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije. Već 1995. godine Demjanov je na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.

Ovaj sjajni višebojac, ali prije svega specijalist za karike, ali i preču i ruče, Hrvatskoj je donio prva svjetska finala (Lausanne 1997. – 7. mjesto na karikama), europska (Bröndby 1996. – 8. mjesto na ručama i 9. u višeboju), bio je pobjednik Univerzijade 1995. u Fukuoki (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), ali i osvajač niza medalja na svjetskim i europskim kupovima. I to u vrijeme jednog od najvećih karikaša svih vremena, Talijana Juryja Chechija koji je svojedobno za hrvatskog reprezentativca rekao da je jedini čovjek kojeg se boji. Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Chernov i Nenad Solar napravili su prve korake hrvatske gimnastike koja se proteklih 15-ak godina vinula u najveće visine. Oni su postavljali temelje, učili generacije novih gimnastičara, a danas vrhunskih hrvatskih trenera.

VIDEO: Razgovor s Goranom Ivaniševićem

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
13:20 10.08.2021.

Koja bi to bila vijest da je bio pozitivan,jedini iskljuceni moguci razlog je cjepljenje.

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
18:24 10.08.2021.

Koji i kakav doseg grmatike: " ... dogodilo se da je imao ugrušak ... " Viša uzaludna?

Avatar Vakserčina
Vakserčina
13:36 10.08.2021.

Kojim cjepivom je cjepljen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije