NOVA ERA DOLAZI

Sepp Blatter nikamo ne ide do novih izbora, a evo tko bi ga mogao naslijediti

Michel Platini, Sepp Blatter
Foto: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL
03.06.2015.
u 09:25

– Sad je najvažnije popraviti štetu i poboljšati rad ove cijenjene organizacije – bio je prvi komentar jordanskog princa nakon Blatterove ostavke.

Sepp Blatter iznenada je predao ostavku na mjesto predsjednika Svjetske nogometne organizacije (FIFA), ali na poziciji će ostati sve dok se ne pojave kandidati za nasljednika i dok ih se ne izabere. A to može potrajati i sljedećih devet mjeseci, ako ne i više!

Pomalo je to apsurdna situacija, izbori su bili prije pet dana i najveći gubitnik svakako je jedini protukandidat na njima – jordanski princ Ali bin al-Hussein. Zato su se razvile teorije zavjere, prema kojima se sve ovo "odigralo" kako bi Izrael izbjegao palestinski prijedlog o njihovu izbacivanju i kako bi američki kandidat imao više vremena pripremiti kandidaturu.

Nemaju te teorije baš previše smisla, ali kad se dogodi neki tako neočekivan i žestok potez kao ovaj Seppa Blattera, ljudi pričaju i raspravljaju. A stvar je vjerojatno sasvim jednostavna. Blatter je nakon osvajanja mandata vidio da nema potporu najmoćnijih zemalja članica Fife, a svakako je vidio i što se događa s istragama o korupciji. Nije sve to mogao ignorirati, posebno jer su prsti uprti u njega kao najodgovorniju osobu.

Stoga je pokleknuo pod pritiskom i prepustio fotelju nekom drugom, a dok se to ne dogodi, bit će "predsjednik na odlasku" te obavljati samo službeni dio posla. U tome ima potporu i kritike su već počele jenjavati, sada se više priča o mogućim nasljednicima. Naime, izbori će se održati između prosinca ove godine i ožujka sljedeće godine, točan datum još se ne zna. Ali zasad se zna da će se na njima sasvim sigurno ponovno kandidirati princ Ali bin al-Hussein.

– Sad je najvažnije popraviti štetu i poboljšati rad ove cijenjene organizacije – bio je prvi komentar jordanskog princa nakon Blatterove ostavke.

Nagađa se i da bi predsjednik Europske nogometne organizacije (UEFA) Michel Platini mogao okušati sreću. Ne krije da ga FIFA zanima, ali nije se želio kandidirati protiv Blattera, što ima smisla. No nekako se ova nagađanja ne čine utemeljenima jer ipak je sljedeće godine Europsko prvenstvo u Francuskoj, njegovoj Francuskoj. I to još po novom formatu sa 24 momčadi, koji je on uveo.

Zato jednom drugom Francuzu ne bi smetalo Europsko prvenstvo, a riječ je o Davidu Ginoli, bivšem nogometašu. Namjerava se kandidirati, ali šanse su mu izrazito male.

Nešto su veće jednom drugom bivšem nogometašu, mnogo upečatljivije karijere. Luis Figo bi volio u Fifu, no nema iskustva i zato mu se ne predviđa uspjeh. Kao ni generalnom tajniku najvišeg izvršnog nogometnog tijela za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe (CONCACAF) Tedu Howardu. No vraćamo se time na teorije zavjera, prema kojima se američkom kandidatu želi dati vremena za pripremu i osvajanje mandata.

Sve u svemu, utrka za predsjednika Fife mogla bi napokon biti zanimljiva, napeta i nepredvidljiva.

>> Klupko se odmotava - Sepp Blatter mogao bi uskoro biti uhićen!

>> Sepp Blatter poručio: Svima opraštam, ali ne zaboravljam!

>> Mad Max!: Blatter nije lik iz ‘Salaša u malom ritu’, ali bi svejedno mogao i morao znati gdje je ukradena riba

>> Ali bin Al Hussein se povukao, Sepp Blatter je novi/stari predsjednik Fife!

>> Ćiro Blažević: Sepp Blatter mi je posudio 20.000 CHF i nije dopustio da mu ih vratim

Komentara 3

FI
fileck
10:03 03.06.2015.

A Platini je kao manji mafiozo i lopina od Blattera??? Isto gov.o samo drugo pakiranje!

Avatar unfeeling
unfeeling
10:13 03.06.2015.

Igrači odigrali igru da izbace jordanskog princa iz igre.

DI
diskasting
11:14 03.06.2015.

fala bogu pa imamo ameriku, ta država ne oprašta utaju poreza i razne špekulacije, samo je bilo pitanje vremena kad... sljedeći na redu platini i sestra Uefa. kad je majka već pala.... samo se nadam da će sljedom događaja doći i do hns-a a doći će kad tad pa će više i ta "markovićeva"(mamić, šuker, srebrić, vrbanović) garnitura otići papa jedva čekam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije